Jan Jaroch
15. června 2022 • 18:40

Serena se vrací jako č. 1208, kouče frustrovala. Bude jen atrakcí?

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SW a SW 19. Tohle je rande. Jediný vzkaz na sociálních sítích postavil tenisový svět do pozoru. Iniciály Sereny Williamsové a poštovní kód londýnské adresy, kde sídlí Wimbledon, zvěstovaly dobrou novinu. Ještě se vrátí na kurty, od pořadatelů z All England Clubu obdržela sedminásobná šampionka turnaje volnou kartu do dvouhry. Co ale čekat od hvězdy, jež rok nehrála soutěžní zápas a už se mělo za to, že mlčky ukončila kariéru?



Vždy říkala, že vedle svého jména nejraději vidí jedničku, maximálně jednociferné číslo. Symbol umístění na žebříčku má teď ale Serena Williamsová dlouhý skoro jako telefonní číslo. 1208, pouhých 10 bodů započítávaných do komputerového pořadí. A po Wimbledonu, za který se letos nedávají body, zmizí z pořadí WTA úplně. Každý na světě bude mít stejně bodů jako Serena W. – to znamená 0.

Její (ne)chuť do tenisu a naprostou nečitelnost plánů demonstroval nedávný rozchod s koučem Patrickem Mouratogluem. Ambiciozní Francouz ji vedl deset let, Williamsová pod taktovkou trenéra a svého někdejšího milence vyhrála 10 ze svých 23 grandslamů. Konec spolupráce však již byl plný frustrace. „Naléhal jsem na ni, ať řekne, jestli bude hrát Roland Garros. Ještě šest týdnů před turnajem nevěděla. Tak jsem jí vzkázal, že ji v pondělí čekám na tréninku a pokud nedorazí, pokládám se za volného trenéra,“ popsal Mouratoglou. Dnes už vede Rumunku Simonu Halepovu.

I on se nakonec dočká návratu Sereny, byť už jen jako kouč soupeřky. Williamsová si již postavila jiný tým. Trenéra si půjčila od starší sestry Venus, je jím Eric Hechtman, šéf jednoho z tenisových klubů v Miami. Mimochodem tenisová současnost Venus není o moc zářivější – dvaačtyřicetiletá Američanka prohrála osm z posledních devíti utkání, v žebříčku se choulí na 571. místě a od loňského srpna neodehrála ani mač. Kdo ví, možná i ona dostane do Wimbledonu volnou kartu, zatím jich má All England Club ještě pár k dispozici.

Zřejmé je, že sledujeme úplně poslední kapitolu skvělého rodinného příběhu, kdy otec Richard vychoval za svištění kulek v kalifornském Comptonu tenisové šampionky. Film podle téhle story dostal letos Oscara. Jak působivý může být ale Serenin poslední návrat na kurty?

„Američanky v šatně už říkaly, že potichu ukončila kariéru. Moc jsem tomu nevěřila. Jsem si jistá, že se vrátí super fit, protože si nemyslím, že by do Wimbledonu jela jen zpola připravená. Myslím, že si poslední týdny opravdu mákla. Hrát v prvním kole bych s ní teda nechtěla,“ líčila německá veteránka Andrea Petkovicová.

Na Wimbledon se Williamsová připraví při turnaji v Eastbourne, kde nastoupí pouze ve čtyřhře po boku Tunisanky Ons Džabúrové. „Domluvily jsme se ještě před Roland Garros. Naši trenéři se znají, takže to nějak zařídili. Nikdy jsem si proti ní nezahrála a teď budeme na jedné straně sítě. S takovou legendou. Doufám, že jí to nebudu moc kazit,“ vtipkovala Džabúrová, světová čtyřka.

Ve dvouhře se představí Serena až při Wimbledonu, kde loni odehrála svůj zatím poslední zápas. Trval jen chvíli, už v prvním setu proti Bělorusce Aljaksandře Sasnovičové si za stavu 3:3 natáhla stehenní sval a v slzách vzdala.

A je velkou otázkou, zda letos dorazí v kondici, aby mohla něco předvést, či bude jen atrakcí se slavným jménem. Kde jinde ale může mít šanci než na trávě, kde se skoro nehrají výměny a její podání je nejnebezpečnější. Každopádně bude fascinující sledovat už jen los prvního kola Wimbledonu, který ji může postavit proti favoritce či třeba nějaké české hráčce.

Že Serena umí vyhrávat i z voleje, ukázala třeba při Australian Open 2007. Tehdy do Melbourne dorazila s očividnou nadváhou jako číslo 81 a stejně ve finále rozplakala Mariu Šarapovovou , když Rusku smetla 6:1, 6:2. Jenže to bylo před patnácti lety. V září bude Sereně jednačtyřicet, doma má čtyřletou dceru Olympii, od jejího narození vyhrála jediný turnaj. A ještě slabě obsazený v novozélandském Aucklandu.

Vize o čtyřiadvacátém grandslamovém titulu, jímž by vyrovnala absolutní rekord Margaret Courtové, je již asi pouhým snem. O tuhle šanci zřejmě přišla, když prohrála čtyři poslední grandslamová finále po návratu z mateřské.

Nebo ne?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud