10. června 2012 • 04:57

Finále snů: Djoker dychtí po „Novak Slamu“, Rafa útočí na sedmý titul

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE OD 15:00 | Ať už dopadne dnešní mužské finále French Open (15.00, PP Eurosport) jakkoliv, bude se přepisovat tenisová historie. Novak Djokovič může být po Rodu Laverovi teprve druhým mužem v open éře tenisu od roku 1968, který by najednou držel všechny čtyři grandslamové tituly.



Šlo by však o ohromné překvapení, antukový démon Rafael Nadal je horoucím favoritem titulového boje a je pravděpodobnější, že on získá na Roland Garros sedmý titul a překoná tím rekord, o nějž se dosud dělil s Björnem Borgem.

Možná ještě víc požene Rafu vidina odvety. Byl to on, kdo byl na předešlých třech grandslamech ve Wimbledonu, na US Open a v Austrálii Djokovičovým finálovým soupeřem, a pokaždé zklamal.

Na French Open, kde se cítí jako doma v obýváku a kde za celý život prohrál jediný zápas, tohle nehodlá dopustit.

Nadal zametl s MonacemFoto Sport

Navíc je ve formě, v jaké ještě nikdy v Paříži nebyl. Cestu do finále měl nejhladší v životě, prohrál pouhých 35 gamů. Jeho antukový tenis se právě teď blíží dokonalosti.

„Ale ta neexistuje, vždycky můžete hrát ještě lépe,“ opáčil šestadvacetiletý Nadal věren své nátuře nikdy nic a nikoho nepodcenit.

„Samozřejmě jsem ale nadšený z toho, jaké výkony tady předvádím,“ dodal vzápětí s úsměvem muž, jenž si za celý turnaj pouze jedinkrát prohrál své podání.

V posledních třech kolech smetl tři renomované antukové specialisty dechberoucím stylem. Juanovi Monacovi povolil 2 gamy, Nicolasi Almagrovi 9 a Davidu Ferrerovi 5 her.

I proto se spíš diskutuje o tom, zda bude Djokovič schopný vyhrát proti antukovému králi alespoň jeden set.

Novak Djokovič si zahraje v Paříži fináleFoto Reuters

Srb se představí ve finále French Open poprvé v životě. A i když z něj Nadalova ohnivá forma dělá outsidera, šance vyhrát čtvrtý grandslam v řadě, takzvaný „Novak slam“, ho přinutí rvát se jako o život.

„Pokusím si sáhnout na trofej, pokud to jen trochu půjde,“ slibuje Djokovič. „Mám zlatou možnost zapsat se do historie a ta mě ohromně inspiruje,“ pravil Srb, jenž přežil v Paříži velké problémy.

S Andreasem Seppim otočil zápas z 0:2, proti Jo Wilfriedovi Tsongovi smazal 4 mečboly. V semifinále sice vyřadil chybujícího Rogera Federera 3:0 na sety, ale Švýcar měl o vítězi finále i tak jasno.

„Můj tip je Rafa, je pro mě ohromným favoritem,“ pravil Federer, jenž měl v minulosti na French Open dvakrát šanci na nekalendářní „Gran Slam“, ale antukový vládce Nadal mu ve finále nepovolil víc než jeden set. Vše napovídá tomu, že i letos se bude historie opakovat.

Nadal a jeho liftovaný bekhend
Nadal a jeho liftovaný bekhend


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud