23. května 2022 • 07:20

Bakalářka Marie. Tenistka Bouzková promovala, ve škole byla dvakrát

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebylo to výhodné ekonomické rozhodnutí, jak by se na čerstvou bakalářku obchodu slušelo. Tenistka Marie Bouzková tento měsíc obětovala turnaj v Římě i potenciální odměnu ve stovkách tisíc korun, aby si vychutnala životní zážitek. A vyrazila do kampusu Indiana University East, kde ji čekala promoce. Úspěšně totiž završila tříleté bakalářské studium obchodu se zaměřením na sportovní marketing a management. „Turnaje můžu hrát každý rok, tohle ale zažijete jednou za život,“ usmála se třiadvacetiletá slečna, jež si už loni pro slavnostní okamžik koupila šaty a věděla, že nesmí chybět. „Jsem ráda, že termín nevyšel na grandslam, protože to by bylo těžší rozhodování,“ oddechla si, když na Roland Garros hladce postoupila do 2. kola přes Rusku Anastasii Gasanovovou (6:2, 6:1).



Bouzková je renesanční žena. Své štěstí dívka, které její okolí neřekne jinak než Maruška, nefixuje pouze na tenis. A tak tančí s mistrem světa swingu, sama vyrazila objevovat Aljašku, hovoří pěti jazyky. A za své milé chování dostala v roce 2020 Karen Krantzcke Award, cenu pro nejoblíbenější a nejférovější hráčku.

Nyní jí také kolegyně můžou říkat paní bakalářka, může využívat i titul u jména. „Ale tak bych to nehrotila,“ pokrčila rameny třiadvacetiletá slečna, která studovala na univerzitě, s níž spolupracuje WTA a mezi jejíž absolventky patří třeba i Venus Williamsová.

Marie Bouzková promovala na univerzitě
Marie Bouzková promovala na univerzitě

Studium probíhalo samozřejmě online, jinak to ani v realitě profesionální tenistky nejde. O to větší důslednost a disciplínu pro něj však potřebujete. „Byla jsem tam celkem dvakrát. Loni po turnaji v Cincinnati, protože je to asi jen hodinu od města. A pak na promoci. Bylo fajn vidět mé profesory, naživo jsem je nikdy nepotkala, teď jsme měli možnost si trochu promluvit. Na jeden den jsem se v taláru a se vším všudy cítila jako stoprocentní studentka,“ líčila zážitek a jeden ze splněných životních cílů. Na slavnost ji doprovodila rodina i malý bratr. „Trochu šílený výlet, ale byla to pro mě důležitá věc, kterou jsem v životě chtěla dokázat,“ líčila, proč letěla z Evropy na otočku do USA.

Bouzková věří, že se jí vzdělání jednou může hodit, když by třeba sama založila tenisovou akademii. Momentálně má ale celou kariéru ještě před sebou a hodlá pronásledovat vlastní sportovní cíle. Letos má výbornou bilanci 22:8. Na obou grandslamových turnajích přešla první kolo, v Madridu si zahrála osmifinále, v mexické Guadalajaře finále. Konečně je zase zdravá a na 69. místě WTA Tour ji již zas tak moc bodů nedělí od kariérního maxima (48.).

Možná se brzy bude moci na soupeřky dívat ještě z většího nadhledu, který bude mít nejen díky vysokoškolskému vzdělání.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud