29. července 2022 • 15:43

Skok o více než 900 míst za rok. Je to speciální, říká Nosková o elitní stovce

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se blížila na tiskovou konferenci po postupu do semifinále Livesport Prague Open, už dobře věděla, že se v pondělním vydání světového žebříčku jistě objeví v první stovce. Sedmnáctiletá Linda Nosková bude v elitní společnosti dokonce nejmladší ze všech. „Je to speciální. Ale ještě by nebylo špatné udělat kolečko, dvě tady v Praze, abych si to upevnila,“ usmála se. V sobotním semifinále narazí v českém derby na Marii Bouzkovou.



Je to úctyhodný počin. Na startu loňské sezony byla Linda Nosková 1027. hráčkou světa. Za rok a půl poskočila o více než 900 míst. Za postup do semifinále Prague Open jí náleží 93. pozice a to samozřejmě nemusí být konečná. „Je to pěkné, dala jsem si to na konci roku za takový imaginární cíl pro sezonu,“ prohlásila po čtvrtfinálové výhře. V pondělí rozšíří počet českých tenistek v top 100 na osm. „Je to hezký výsledek. Samozřejmě chci ještě vyšší skóre v průběhu kariéry, ale hezky se to poslouchá,“ přikyvovala.

Nosková vedla nad Nao Hibinovou 6:3 a 4:2, když Japonka zápas skrečovala. Stejný osud měl její souboj prvního kola s Natalií Vichljancevovou z Ruska. „Už jsem trenérovi říkala, že tolik skrečí jsem nezažila skoro za celý život,“ divila se Češka.

Linda Nosková si zahraje na Prague Open poprvé semifinále turnaje kategorie WTA
Linda Nosková si zahraje na Prague Open poprvé semifinále turnaje kategorie WTA

Duel s přemožitelkou Barbory Krejčíkové měla pevně ve svých rukou. Tři ztracené gamy uprostřed první sady byly důsledkem ztráty koncentrace. „Zaspala jsem, protože jsem viděla stav 4:0 a byla to taková pohoda. Tradičně jsem si začala zkoušet světové údery, které mi nevycházely. Pak jsem se vrátila ke hře, se kterou jsem do zápasu šla původně a už jsem set dohrála,“ oddechla si Nosková. Ušetřila tak nějaké síly po náročné čtvrteční bitvě s Alizé Cornetovou (7:5, 1:6, 7:6).

O postup do finále se utká s o šest let starší Marií Bouzkovou, která přehrála Rusku Oxanu Selechmetěvovou (6:3, 6:0). „Semifinále s Češkou bude skvělé. Ona hraje podobnou hru jako já, možná o něco rychleji. Je zkušená, umí na betonu. Měli jsme na začátku turnaje spolu sparing. Nic to nepředpovídá, ale co jsem viděla, máme stejnou hru,“ konstatovala Nosková.

Tenistka pocházející z Bystřičky na Valašsku se stala po Američance Coco Gauffové teprve druhou hráčkou narozenou po roce 2004, která postoupila do semifinále podniku WTA.

Tento týden se Nosková na Spartě potkávala i s Tomášem Berdychem, rodákem z Valašského Meziříčí, který se připravuje na veteránský turnaj v Pule. „Měli jsme spolu i jeden den hrát, ale to nevyšlo. Ale vidím ho tu každý den. Nějaký pátek ho znám osobně. Známe se dobře, ale zatím mi nic neradil,“ smála se Nosková.

Vstoupit do diskuse
3

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud