Jan Jaroch
16. srpna 2022 • 16:25

Ruskám vadila fanynka s ukrajinskou vlajkou. V Cincinnati ji vyvedli

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozporuplný přístup k válce na Ukrajině opět jednou demonstroval tenisový svět. Během kvalifikace velkého podniku v americkém Cincinnati nechali pořadatelé vyvést fanynku zahalenou do ukrajinské vlajky, jejíž přítomnost vadila ruským tenistkám zápolícím na kurtu – Anastasii Potapovové a Anně Kalinské.



„Tohle přeci není Rusko, ale Spojené státy,“ plačtivě vyprávěla novinářům dívka, jež se představila jako Lola. Původem je z Uzbekistánu, má však americké občanství a žije nedaleko dějiště turnaje.

Při zápase Potapovové s Kalinskou seděla mlčky na malé tribuně kurtu zahalená do ukrajinské vlajky a s květinovým věncem na hlavě. Jako tichá připomínka toho, co se děje ve světě.

Jedna z ruských tenistek si však na její přítomnost došla stěžovat k rozhodčí Morgane Laraové. Ta slezla z umpiru a řekla fanynce, že její gesto není hezké a ať dá vlajku pryč. „A taky není hezké napadnout jinou zemi,“ odpověděla Lola.

Postarší člen ochranky pak fanynce nařídil, aby opustila kurt, jinak zavolá policii. Ostatní diváci se fanynky zastali, maršál byl však neoblomný. Jelikož nechtěla tropit pozdvižení, zvedla se Lola i se svou ukrajinskou kamarádkou z lavičky a odešly.

Zanedlouho je vyhledal šéf ochranky tenisového turnaje s tím, že jejich ukrajinská vlajka je větší, než povolují předpisy. Eskortoval je na parkoviště s tím, že ji mohou odložit do svého auta či úschovny a vrátit se.

„Nic jsme nedělaly, nerušily jsme hráčky. Jen jsme měly ukrajinskou vlajku a seděly klidně u kurtu,“ řekla fanynka Lola.

Turnaj vydal prohlášení, že vlajky větší než 18 na 18 palců (tedy asi 45 centimetrů na 45 centimetrů) jsou zakázány. „A otázky ohledně jednání hlavní rozhodčí směřujte na WTA,“ citovala mluvčí turnaje místní televize Local12.

WTA incident nekomentovala…

Jde o další z příkladů rozporuplného přístupu tenisového světa k válce na Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko. Například Wimbledon, který letos nepustil do hry ruské a běloruské reprezentanty, byl ATP a WTA potrestán odebráním bodů a pokutou.

Vstoupit do diskuse
17

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud