Jan Jaroch
3. ledna 2024 • 11:43

16 es, velká krádež a zápas roku už teď. Ještě jsem tady, ukázala Plíšková

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápas roku hraný 3. ledna? I to je možné. Tak strhující podívanou nabídly Karolína Plíšková s Naomi Ósakaovou ve 2. kole turnaje v Brisbane. 30 es, 87 vítězných úderů celkem a jen 36 nevynucených chyb – to jsou čísla řeže dvou bývalých světových jedniček, z níž vzešla vítězně po náramné otočce ta česká (3:6, 7:6 (4), 6:4). Není to jen náhoda, Brisbane je pro Plíškovou nejúspěšnější tenisové loviště, vždyť vyhrála tři z posledních čtyř ročníků pětistovkového turnaje.



Sezonu 2023 končila třemi prohranými zápasy ze čtyř a zbitá s poraněným zápěstím už v září. Stále není zcela fit, o čemž svědčí masivní bandáž na bolavé levačce. „Vyhrát aspoň pár zápasů,“ přála si jednatřicetiletá Karolína Plíšková před odletem do Austrálie. Vítězný střet s čtyřnásobnou grandslamovou šampionkou Ósakaovou a především kvalita tenisu, který obě předvedly, může být solidní rozbuškou.

Plíšková v utkání trefila 16 es, nejvíc za poslední rok a půl. Za dvě a čtvrt hodiny nakonec zlomila hvězdnou soupeřku, která absolvovala teprve druhý zápas po patnácti měsících a narození dcery Shai.

„Chtěla jsem tady vydržet delší dobu, ale myslím, že i tak jsem hrála celkem dobře,“ uvedla šestadvacetiletá Ósakaová, jež zvládla první kolo bez ztráty sady, ale v tom druhém už ztroskotala. „Jenže je potřeba zmínit, že ona je tady jako doma,“ připomněla Japonka bilancí Plíškové na turnaji. Tři ze šestnácti kariérních titulů Plíškové pocházejí právě z Brisbane, velkoměsta v australském státě Queensland. Česká tenistka tam triumfovala v letech 2017, 2019 a 2020 a je tamní nejúspěšnější hráčkou historie. Poslední tři sezony se turnaj nehrál a teprve letos se vrátil do kalendáře.

Ty dvě se naposledy potkaly před čtyřmi lety právě v brisbaneském semifinále. Plíšková tehdy triumfovala coby světová dvojka proti trojce 6:7, 7:6, 6:2. Současný střet byl podobný, byť se v jejich kariérách hodně změnilo. Ósakaová je v šestadvaceti letech maminkou, která se vrací s velkými ambicemi a hovoří o tom, že chce získat ještě dalších osm grandslamových titulů. O pět let starší Češka spěje ke konci kariéry, v žebříčku se sesunula až na 39. místo a každý vítězný zápas je pro ni momentálně extrémně cenný.

„Je hodně věcí ke zlepšení, ale dobrý start do sezony,“ usmála se Plíšková po triumfu v aréně Pata Raftera, který vybojovala za dvě a čtvrt hodiny. V utkání získala jen o jeden fiftýn víc než poražená. Ósakaová trefila 40 winnerů a pouze 12 nevynucených chyb. S takovými čísly se neprohrává. „Rozhodla větší soustředěnost,“ konstatovala Plíšková, která využila dva ze dvou brejkbolů a doslova soupeřce utkání ukradla. Vždyť Japonka zvládla ze 12 brejkbolových šancí proměnit jen dvě.

Příští soupeřkou Plíškové bude ve 3. kole další střelkyně Jelena Ostapenková z Lotyšska.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud