Luboš Brabec
31. července 2010 • 17:50

2010: Rok pádu sportovních gigantů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou to šampioni považovaní za největší legendy v historii svých sportů. Cyklista Lance Armstrong vyhrál sedmkrát Tour de France, pilot F1 Michael Schumacher je sedminásobný mistr světa, tenista Roger Federer získal šestnáct grandslamů a golfový mág Tiger Woods triumfoval na čtrnácti turnajích kategorie major. Co je spojuje? Rok 2010 pro ně znamená pád z výšin.



TIGER WOODS (34 let)
Nejslavnější záletník světa žije pod tlakem, jehož tíhu si asi nikdo z obyčejných smrtelníků nedokáže představit. Kvůli propírané rodinné krizi se loni stáhnul načas z golfových hřišť a návrat ohlásil až na dubnový Masters.

V Augustě předvedl zřejmě nejlepší letošní turnaj, podělil se o čtvrté místo. Potom v Quail Hollow teprve pošesté neprošel cutem a zahrál druhé nejhorší kolo profesionální kariéry.

Na nedávném The Open Championhip po nadějném začátku skončil až na 23. příčce a spíše zaujal výbuchy zlosti a měněním značky putteru. Potíže s nabouranou psychikou jsou evidentní, přiznává to i sám Tiger.

Sečteno a podtrženo: letos je zatím bez titulu a za posledních dvanáct let neměl tak špatný vstup do sezony.

Budoucnost?
Je stále světovou jedničkou, už bezmála 300 týdnů v řadě. Ale je otázkou času, kdy se před něj dostanou Mickelson anebo Westwood. Tiger teď obhajuje tři tituly a jedno druhé místo. Byl by zázrak, kdyby tam získané body udržel. „Stačí vyhrát jeden turnaj a chytnu tempo,“ věří přesto Woods.
ROGER FEDERER (28 let)
Jeho pád je nejméně pozvolný a leckdo by možná mohl namítnout, jestli se toto označení vůbec hodí pro třetího hráče žebříčku ATP. Ale Federera nemůžete srovnávat s Djokovičem, nýbrž pouze a jen s Federerem verze 2004-09.

V této sezoně má za sebou šest turnajů, jeden z nich dokonce vyhrál – Australian Open. Nicméně v Paříži podlehl Söderlingovi a poprvé po šesti letech se neprobojoval do semifi nále grandslamu. Navíc přišel o pozici jedničky, když už měl na dosah překonání Samprasova rekordu, jenž kraloval světovému tenisu 286 týdnů.

Poprvé od roku 2001 vstupoval Federer do bojů ve Wimbledonu s tím, že má na kontě jediný titul z aktuálního roku. V zápase prvního kola s outsiderem Fallou utekl z dvousetové ztráty a jen tři míčky ho dělily od vyřazení, ve čtvrtfinále už ale na Berdycha nestačil. Po sedmi letech se propadl na pozici světové trojky.

Budoucnost?
Po Wimbledonu se Federer pokouší dělat změny a opět si najal stálého kouče. Dohodl se na spolupráci s Paulem Annaconem, bývalým dlouholetým Samprasovým trenérem. Teď obhajuje tituly v Torontu a Cincinnati a finále na US Open. Pokud mu turnaje příliš nevyjdou, může přijít další pokles...
LANCE ARMSTRONG (38 let)
Nebyla to pro něj šťastná sezona. V dubnu musel po pádu vzdát Kolem Kalifornie, ale na konci jara se při menších etapových závodech v Evropě ukázal ve slušné formě – byl třetí Kolem Lucemburska a druhý Kolem Švýcarska.

„Na Tour de France bych měl být první,“ říkal napůl vážně. Slavný závod začal nadějně, třetím místem v prologu. Druhý víkend byl pro něj ovšem kritický. V osmé etapě se přimotal do tří pádů a nabral ztrátu, která ho vyřadila z boje o žlutý trikot.

Neuspěl ani při snaze vyhrát na rozloučenou etapu, potěšit ho mohlo aspoň týmové vítězství stáje Radioshack.

O tom, jakou stopu zanechá v cyklistické historii, možná napoví soud, který včera začal v Los Angeles. Má se tam řešit jeho údajná dopingová minulost a machinace se státními penězi.

Budoucnost?
S vrcholovým sportem skončil, ale příští rok se chce připravit na havajského Ironmana a uspět ve své věkové kategorii. Triatlon byl ostatně sport, se kterým kdysi začínal. A třikrát si vyzkoušel i maraton, závěrečnou disciplínu Ironmana.
MICHAEL SCHUMACHER (41 let)
Když v prosinci ohlásil návrat do formule 1 v barvách stáje Mercedes GP, čekali útok na osmý titul asi jen skalní fanoušci. Experti byli opatrnější – tříletá pauza není nezanedbatelná v odvětví, kde se technika vyvíjí rychlým tempem a pravidla se mění každý rok. Ale že se po jedenácti Grand Prix nemůže pochlubit umístěním na pódiu a je až třetí mezi německými piloty? To je dost velké překvapení.

„Stupně vítězů? Tak na ty opravdu nemyslím. Podívejte se, kde jsou naše auta na startu,“ kabonil se před týdnem.

Ano, kvalitní vůz je v F1 zásadním předpokladem úspěchů a Mercedes evidentně nedisponuje tím nejlepším. Jenže Schumacher je na tom bledě i ve srovnání se stájovým kolegou Rosbergem. Bývalý šampion má na kontě pouhých 38 bodů, jeho mladší parťák 94 bodů a navíc tři třetí místa. Schumacher byl lepší jen ve dvou závodech, za Rosbergem zaostává v kvalifi kacích i měřených trénincích.

Budoucnost?
Do konce seriálu F1 zbývá ještě osm závodů, ale není velká naděje, že Schumacher svou pozici výrazně vylepší. Letošní sezona může být nejhorší od jeho premiérové v roce 1991, kdy ovšem absolvoval pouhých šest závodů. Smlouvu má ještě na dva roky.
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud