18. července 2016 • 10:06

Cancellarův velký den: loučí se s Tour de France, cíl má kousek od domu

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozlučková jízda Fabiana Cancellary na Tour de France se dnes dočká zlatého hřebu. Závod míří do Švýcarska s cílem etapy v Bernu, kde se končí vzdušnou čarou čtyři kilometry od Cancellarova domova. Pětatřicetiletá legenda, pro niž je jedenáctá účast na Tour zároveň tou poslední, protože končí kariéru, bude dnes ve středu pozornosti.



Na jeho poslední Tour de France mu tým vyšňořil kolo mnoha vychytávkami. Speciální tlumič nárazů pod sedlem, zvláštní aerodynamické úpravy, řidítka na míru přesně podle jeho rukou… a navrch vyjmenované všechny velké úspěchy, jichž dosáhl, drobným písmem na rámu, jemuž vévodí známá přezdívka Spartacus – takhle vybaven přijede Fabian Cancellara do svého domovského města.

„Samozřejmě se na to neskutečně těším. Bude to životní zážitek, dojíždět pár kilometrů od domu na své poslední Tour… snažím se uvolnit, jak jen to jde, ale myšlenky k pondělku utíkají,“ přiznal Cancellara už před nedělní etapou, kdy autobus jeho týmu Trek-Segafredo navštívila nečekaně relativně malá skupina novinářů.

Jaké to bude?

Jak se připravujete?

Sníte o tom, že doma vyhrajete?

Otázky na cyklistickou kapacitu jen pršely. Cancellara se usmíval, trpělivě odpovídal. Poslední Tour si užívá. Nedělní velmi těžkou etapu objel s námahou, prošel si krizí na posledním kopci. „Tohle fakt nebyl můj terén. 4000 nastoupaných metrů… už abych tenhle den mohl zrušit,“ napsal si sice na Twitter, ale okamžitě otočil list. Pásku protnul na 151. místě, symbolicky zároveň s Peterem Saganem, který bude jedním z jeho největším soupeřům v bernském dojezdu.

Tým pojede pro Cancellaru

Po 209 kilometrech čeká jezdce na závěr stoupání po kostkách se sklonem 6,5 %, což je prý závěr dělaný přesně pro Cancellaru. Nejen trojnásobný vítěz Flander a Paříž-Roubaix ale tohle umí. Právě Sagan zde taky bude mít co říct.

Celý tým Trek-Segafredo se chystá na speciální misi. Pro Cancellaru bude chtít vítězství stůj co stůj. Pojede domů, bude chtít být vepředu,“ má jasno Roman Kreuziger .

V to doufá i Spartacus. „Znám ty cesty (v Bernu) naslepo. Není to ale nějaké městské kritérium. Je to etapa Tour de France a bude to velká událost,“ tuší Cancellara.

Otázkou je, jak se povede jeho týmu „uspokojit“ oba svoje hlavní jezdce. Bauke Mollema je druhý v celkovém pořadí a nebude chtít nadějnou pozici ztratit, zároveň se ale očekává hra na Cancellaru.

Trek-Segafredo se chystá na obě varianty.

„Skoro stejný dojezd byl i před dvěma lety na Kolem Švýcarska, takže to tam docela známe. Je na první pohled zřejmé, že skuteční sprinteři tam budou mít potíže. Spokojení budou kluci jako Fabian, Greg Van Avermaet a Peter Sagan,“ řekl Gregory Rast z Trek-Segafredo.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud