ČTK
1. srpna 2016 • 11:52

Velké přestupy! Sagan bude nejlépe placený, Kreuziger překvapil

Autor: ČTK, Jiří Punčochář
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě velká cyklistická jména mění působiště! Mistr světa Peter Sagan bude závodit za německou stáj Bora-Hansgrohe. Slovenský jezdec uzavřel tříletou smlouvu a s šesti miliony eur ročně by se měl stát nejlépe placeným cyklistou světa. Nové angažmá má i český cyklista Roman Kreuziger, který dosud se Saganem působil v končící stáji Tinkoff - upsal se australské stáji ORICA-BikeExchange



Hned během prvního dne po otevření přestupového okna ve světové cyklistice má jasno český jezdec Roman Kreuziger : jeho novým týmem bude od roku 2017 australská ORICA-BikeExchange. Český šampion si od změny dresu slibuje velkou šanci v klasikách a jednotýdenních etapových závodech, kde vidí velkou šanci pro svoje uplatnění.

Mluvilo se o novém bahrajnském týmu, kde by spojil svoje síly s dobrým známým Vincenzem Nibalim, skloňovaným týmem byla Kaťuša, ze které odchází Joaquim Rodríguez, zajímavou variantou byla německá Bora-Hansgrohe s řadou jeho současných parťáků z Tinkoffu. Roman Kreuziger nakonec překvapil a sáhnul po úplně jiných vazbách.

„Došlo k rozhodnutí, které možná lidi překvapí, ale já můžu říct, že už v lednu, kdy jsme řešili, kam bych mohl jít, byla Orica jedním z týmů, s nimiž jsme jednali. Měl jsem tři opravdu zajímavé nabídky, a po všem, co jsem vyhodnotil na stranách plusů a mínusů, mi Orica přišla jako nejlepší tým,“ řekl Kreuziger.

Sportovní ředitel ambiciózního týmu Matt White označil Kreuzigera za jednoho z nejlepších cyklistů na WorldTour. "Je to revoluční podpis, do našeho týmu přinese spoustu zkušeností. Může pomáhat k úspěchům našim mladým jezdcům, ale zároveň sám umí vyhrávat na jednorázových i etapových závodech," dodal White na adresu úřadujícího českého mistra.

Kreuziger jde do jednoho z nejzábavnějších týmů

Tým je považovaný za jeden z nejzábavnějších v profesionálním pelotonu, zásobující fanoušky zajímavými záběry ze zákulisí. Kreuziger se těší na dobrou atmosféru, která v něm panuje.

Informace čerpal od závodníků, s nimiž se v minulosti potkal. „Osobně znám Albasiniho, s nímž jsem závodil už v Liquigasu, takže jsem měl spoustu informací, jak to v týmu chodí. Na jaře tak přišel Jensen, se kterým jsem byl tři roky v Saxu. U nich jsem se ptal, jaká je v týmu atmosféra, jak funguje,“ vyložil Kreuziger.

Přestupu do týmu z opačné strany světa se nebojí. „Oni sídlí ve Švýcarsku, kde mají sklady a všechno kolem, takže si nemyslím, že by tam mělo být velké cestování navíc. Uvidíme, jestli nás vedení bude chtít vidět všechny v Austrálii,“ uvažuje.

Od sportovní stránky přestupu si český závodník slibuje velké šance na klasikách a týdenním etapových závodech. „Na ardénské klasiky můžeme mít velmi silný tým. Týdenní závody budeme mít rozdělené tak, že budu mít hodně prostoru, a doufám, že se mi povede je vyhrávat. Čekám, že potkám spoustu mladých závodníků, kteří doufám ocení moje zkušenosti. Sportovní ředitelé mi věří, že jsem ještě neřekl poslední slovo, a budu se moct ukázat ve spoustě závodů,“ vyhlíží Kreuziger.

Jeho novými hvězdnými parťáky budou od příštího roku Adam Yates, čtvrtý jezdec (a držitel bílého dresu) celkového pořadí Tour de France nebo Esteban Chaves, druhý z letošního Gira.

Roman Kreuziger a Peter Sagan se znají už několik let
Roman Kreuziger a Peter Sagan se znají už několik let

Se Saganem bude jezdit Čech Bárta

České fanoušky během prvního přestupního dne zajímaly osudy Romana Kreuzigra a v rovině spekulací i Leopolda Königa , který svůj nový tým dosud neoznámil.

Jednoznačně největší rybou na trhu se ale podle očekávání stal mistr světa Peter Sagan, jehož přestup poprvé oficiálně potvrdila německá Bora-Hansgrohe. Společně se Saganem do jejího dresu přejdou také Maciej Bodnar, Michael Kolář, Erik Baška a bratr Juraj Sagan. Smlouva s Peterem Saganem je na tři roky a mistru světa zajišťuje příjem šesti milionů eur za rok.

V sestavě týmu, který v současnosti vystupuje v druhé divizi pod názvem Bora-Argon18 a po příchodu nového partnera se od příštího roku posune do elitní společnosti WorldTour, je i český olympionik Jan Bárta .

O Saganově novém angažmá se hovořilo už během Tour de France, týmy ani jezdci ale nemohou oficiálně zveřejnit přestup do 1. srpna. Ruský majitel Saganovy současné stáje Oleg Tiňkov po této sezoně z cyklistiky odejde.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud