Jiří Punčochář
25. července 2016 • 17:54

Jak Sagan potkal Kreuzigera? Toto bude moja postel, řekl mu před lety

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Titánská práce, kterou v sobotním namáhavém dni udělal Peter Sagan na Tour de France pro Romana Kreuzigera, a nachystal mu tak odrazový můstek pro boj o konečné desáté místo, se nenarodila jen tak přes noc. Tihle dva jezdci se znají už dávné roky, mají k sobě blízko a dokážou jeden druhému vyhovět, když je to potřeba.



První setkání proběhlo někdy na přelomu let 2009 a 2010, kdy Kreuziger působil v týmu Liquigas a Sagan začínal se silniční cyklistikou. Už tehdy oplýval rodák ze Žiliny osobitým humorem.

„Ahoj, ja som Peter Sagan a toto bude moja postel,“ oznámil prý zaskočenému Kreuzigerovi, když je vedení týmu společně ubytovalo na soustředění.

Byl to klasický Sagan – s ničím si nelámal hlavu. Legendárního Fabiana Cancellaru dokázal vytočit hned na své první Tour de France, když se s ním dostal do úniku. „Chci tě porazit a vyhrát etapu, bacha na to,“ řekl Švýcarovi hned na silnici.

Sprinter tahal vrchaře

Mimo silnici je Sagan zvyklý nebrat nic vážně. Rád natáčí klipy, v nichž napodobuje známé filmy, a tak tančí jako John Travolta v Pulp Fiction nebo štípe dříví ve sněhu jako Rocky. Jakmile si ale dá startovní číslo na záda, je na něho absolutní spolehnutí. Za to, jak v sobotu táhl Kreuzigera za splněním jeho touhy, si vysloužil obrovský respekt.

„Sám jsem měl zelený dres už jistý, nebylo kvůli čemu se šetřit. Když už jsem tady, přece se nebudu jen tak vozit, ne? Od toho jsme tým,“ vykládal Sagan v neděli odpoledne před startem závěrečné etapy.

Přitom se vyždímal tak, že jiní by večer nemohli chodit. Ne tak Sagan. V neděli už byl v pohodě, rozdával úsměvy a chystal si slavnostně upravené kolo s leskle zeleným rámem na poslední etapu.

V končícím Tinkoffu je vedle Alberta Contadora největší osobností a bez přehánění nemá cyklistika větší hvězdu, než je Sagan. Chris Froome je nejlepší, ale Sagan umí skoro všechno a navíc je skvělým bavičem.

„Dělali jsme si srandu, že ve finále sprinter tahá vrchaře v kopcích. Myslím si, že s tím, jak v sobotu přejel Colombier, by měl kdejaký vrchař hodně velké problémy,“ řekl Kreuziger.

O tom, jakou má Sagan v týmu Tinkoff pozici a jaká nálada kolem něho panuje, svědčí i ústrojová kázeň jezdců a mechaniků. Na Tour de France letos nosí tričko se Saganovým portrétem, obrázkem jeho vítězného gesta z mistrovství světa 2015. Na zádech je karikatura Sagana, jedoucího na zadním kole.

„Je to docela vtipné,“ směje se nápadu Kreuziger.

Vše o Tour de France čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud