11. srpna 2016 • 04:22

SOUHRN LOH Rio, 5. den: Postup volejbalistek i první česká medaile

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká republika má z olympijských her v Riu první medaili. Vodní slalomář Jiří Prskavec vybojoval i přes jeden "šťouch" bronz. Radovaly se i plážové volejbalistky Barbora Hermannová s Markétou Slukovou, které vybojovaly v zápase s Argentinkami první výhru a postup ze skupiny. Nepříznivé počasí v Riu narušilo tenisový program, do kterého měla zasáhnout Petra Kvitová i dva deblové páry - jejich čtvrtfinálové duely byly přeloženy na čtvrtek. Středeční olympijské dění jsme sledovali ONLINE, projděte si všechny důležité momenty dne.



AKTUALIZOVAT

5:16 Americké plavkyně vyhrály na OH štafetu na 4x200 m volný způsob a Katie Ledecká získala v Riu už třetí zlato. Druhá byla Austrálie a třetí Kanada.

5:05 Brazilští fotbalisté se na domácí olympiádě dočkali prvních gólů a přesvědčivě odvrátili hrozbu vyřazení z turnaje. Dánsko především díky dvěma trefám Gabriela přejeli 4:0 a vyhráli skupinu A. Ve čtvrtfinále se tak utkají s Kolumbií.

Brazilec Neymar se raduje se střelcem Gabrielem Barbosem z gólu v zápase proti DánskuFoto Reuters

Čtvrtfinálové dvojice
sobota 13. srpna:
18:00 Portugalsko - Německo,
21:00 Nigérie - Dánsko.

neděle 14. srpna:
00:00 Korea - Honduras,
03:00 Brazílie - Kolumbie.

4:22 České plážové volejbalistky Barbora Hermannová s Markétou Slukovou dosáhly v Riu na první triumf, který jim zajistil na olympiádě minimálně ještě jeden zápas. Argentinský pár Ana Gallayová, Georgina Klugová zdolaly ve třech setech 13:21, 21:19 a 15:8.

České beachvolejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Sluková (vlevo) slaví první vítězství na olympiádě v Riu
České beachvolejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Sluková (vlevo) slaví první vítězství na olympiádě v Riu

České duo v zápase o všechno zvítězilo díky famóznímu obratu ve druhém setu, ve kterém prohrávalo už o čtyři body. Pak se ale rozehrála i Barbora Hermannová a Češky dokráčely k první výhře. Ta je zařadila na třetí místo skupiny B. Teď musí čekat na vývoj ve zbylých skupinách - dvě nejlepší dvojice ze třetích míst postoupí přímo do osmifinále, zbylé si to ještě ve čtvrtek večer rozdají o poslední dvě místa v play off.

Skupina B:
Sluková, Hermannová (23-ČR) - Gallayová, Klugová (14-Arg.) 2:1 (-13, 19, 8),
Elsa, Liliana (11-Šp.) - Agatha, Barbara (2-Braz.) 2:0 (17, 20).

Konečná tabulka:

1. Elsa, Liliana 3 3 0 6:0 6
2. Agatha, Barbara 3 2 1 4:3 5
3. Hermannová, Sluková 3 1 2 3:5 4
4. Gallayová, Klugová 3 0 3 1:6 3

4:15 Australský plavec Kyle Chalmers triumfoval na OH v Riu na 100 m volný způsob. Druhý skončil Belgičan Pieter Timmers a třetí Američan Nathan Adrian.

4:09 Španělská plavkyně Mireia Belmonteová triumfovala v Riu na 200 m motýlek a poprvé získala olympijské zlato. Ve sbírce má už dvě stříbra a bronz.

4:05 Beachvolejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Sluková srovnaly v zápase o všechno na 1:1 na sety a jejich naděje na postup stále žije. Zápas sledujte ONLINE zde »

3:54 Olympijské finále turnaje stolních tenistek v Riu mělo stejné obsazení jako v Londýně, tentokrát ale vyhrála Ting Ning. Nad Li Siao-sia zvítězila 4:3.

3:20 Kazašský plavec Dmitrij Balandin získal v Riu zlato na 200 metrů prsa. Druhý skončil Američan Joshua Prenot a třetí Rus Anton Čupkov.

3:15 S malým zpožděním jdou na kurt české plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Sluková, které v závěrečném zápase skupiny B potřebují porazit argentinskou dvojici Gallayová, Klugová, aby si zachovaly naději na postup do osmifinále. Zápas sledujte ONLINE zde »

3:00 Český dům v Riu mohl poprvé oslavovat olympijskou medaili pro české barvy. Jiří Prskavec tak jako první dostal trofej, kterou navrhla biatlonistka Gabriela Soukalová. Více čtěte ZDE »

Jiří Prskavec s trofejí pro české olympijské medailisty, kterou vymyslela Gabriela KoukalováFoto ČTK

2:34 Fotbalisté Kolumbie si zajistili postup do čtvrtfinále olympijského turnaje, když v Sao Paulu porazili Nigérii 2:0. Soupeře, který měl už po úvodní dvou zápasech jisté play off i prvenství ve skupině B, tak připravili o první body na turnaji. Japonsku nebylo nic platné vítězství nad Švédskem 1:0.

2:15 Olympijským vítězem mezi šavlisty je po čtyřech letech opět Maďar Áron Szilágyi. Ve finále her v Riu porazil Američana Daryla Homera 15:8.

2:00 Mistryně světa Ruska Inna Děriglazovová má olympijské zlato ve fleretu, ve finále porazila o bod šampionku z Londýna Italku Elisu di Franciscaovou.

1:53 Američtí basketbalisté pokračují ve svém vítězném tažení olympijským turnajem, ale Austrálie jim byla zatím nejtěžším soupeřem a Dream Team dlouho neměl nic jistého. Ještě ve třetí čtvrtině byl stav vyrovnaný 60:60 a i v závěru Australané hodně kousali a byli stále na dohled, nicméně favorit vypjatý konec zvládl a zvítězil o deset bodů 98:88. Za vítěze dal 31 bodů Carmelo Anthony, jen o bodík méně zvládl australský tahoun Patty Mills. 

Američan Deandre Jordan jde hodně tvrdě do koše přes australské obránceFoto Reuters

1:35 Kazašský vzpěrač Nijat Rahimov získal po titulu mistra světa ve váze do 77 kg i olympijské zlato. V nadhozu vylepšil světový rekord na 214 kg.

1:01 Ragbisté Fidži mají blízko k olympijské medaili, která by pro jejich zemi byla první v historii. Ve čtvrtfinále sedmičkového turnaje v Riu porazili favorizovaný Nový Zéland 12:7 a ve čtvrtečním semifinále nastoupí proti Japonsku. Druhou dvojici vytvoří týmy Velké Británie a JAR.

Samisoni Viriviri z Fidži zastavuje Američana Perryho Bakera ve čtvrtfinále olympijského turnajeFoto AP Photo

00:17 Kvůli dešti byl na olympiádě v Riu zrušen středeční program tenisového turnaje, zápasy Petry Kvitové i českých deblistek byly přeloženy na čtvrtek.

23:45 Japonec Učimura obhájil olympijský titul v gymnastickém víceboji. O desetinu bodu porazil Ukrajince Verňajeva. Bronzovou medaili získal Brit Whitlock.

23:20 Americké basketbalistky na olympijských hrách nezaváhaly ani v duelu s úřadujícími mistryněmi Evropy ze Srbska, které přehrály 110:84. Výraznou měrou se o to zasloužila Diana Taurasiová, která dala už za první poločas 22 ze svých 25 bodů včetně pěti trojek a zařídila rychlé výrazné vedení obhájkyň zlatých medailí.

23:10 Fotbalisté Německa si doslova prostříleli cestu do čtvrtfinále olympijského turnaje v Riu de Janeiro, když ve svém posledním utkání zdolali Fidži 10:0. Na turnaji naopak skončila Argentina, která sice vybojovala gólem v nastavení remízu 1:1 s Hondurasem, soupeř však postoupil do čtvrtfinále při stejném bodovém zisku díky lepšímu skóre.

22:43 Nejlepší možnou tečku za skvělou kariérou udělal cyklista Fabian Cancellara. Pětatřicetiletý švýcarský "Spartakus" dnes na olympijské trati v Riu de Janeiro dostál své přezdívce po slavném gladiátorovi a položil na lopatky i největší favority Toma Dumoulina z Nizozemska s Britem Chrisem Froomem. "Bylo to naposledy, co jsem se pokusil vyhrát olympijskou medaili. Znamená to pro mě hrozně moc," radoval se Cancellara.

22:30 Číňané přišli o šanci vyhrát všechny olympijské soutěže ve skocích do vody. Synchronní skoky z třímetrového prkna ovládli Britové Laugher a Mears.

22:15 Po dojezdu do cíle v něm převládalo zklamání. Vodní slalomář Jiří Prskavec věděl, že si jednou chybou mohl zkazit medailový sen. Jenže o několik desítek vteřin už slavil! Slovák Jakub Grigar totiž svoji jízdu nezvládl a mladý Prskavec tak zařídil první českou medaili na OH v Riu. „Je to neuvěřitelný, nedokážu ani vyjádřit své pocity,“ jásal český reprezentant s bronzovou medailí na krku. Více čtěte ZDE>>>

Vodní slalomář Jiří Prskavec s bronzovou olympijskou medailíFoto Barbora Reichová (Sport)

22:12 Mistryně světa Siang Jen-mej z Číny vyhrála zlatou olympijskou medaili v kategorii vzpěraček do 69 kg. O dva kilogramy předčila Kazašku Žapparkulovou.

22:04 Japonská judistka Haruka Tačimotová vyhrála na olympijských hrách kategorii do 70 kg. Ve finále porazila trojnásobnou mistryni světa Yuri Alvearovou.

21:50 Veronika Kozelská Fenclová se po třetím dnu jachtařských soutěží v olympijském Riu drží nadále na průběžné dvanácté pozici v třídě Laser Radial.

20:45 Vodní slalomář Jiří Prskavec získal na olympijských hrách bronzovou medaili. Je to první cenný kov české výpravy v Riu de Janeiro. Závod kajakářů vyhrál Brit Joseph Clarke před Slovincem Peterem Kauzerem. Prskavce o zlato připravila penalizace za dotek protivodné třinácté branky, na vítězného Brita ztratil 46 setin sekundy. Více čtěte ZDE>>>

Vodní slalomář Jiří Prskavec získal bronzovou olympijskou medailiFoto ČTK

20:40 Fehaíd Al Díhání z Kuvajtu získal v Riu olympijské zlato ve dvojitém trapu. Devětačtyřicetiletý střelec ve finále porazil Itala Marca Innocentiho.

20:30 Argentinští fotbalisté skončili na olympijských hrách v Riu de Janeiro už v základní skupině. Dnes ve svém závěrečném vystoupení sice vybojovali gólem v nastavení remízu 1:1 s Hondurasem, ten však postoupil do čtvrtfinále při stejném bodovém zisku díky lepšímu skóre. První místo si zajistilo díky remíze 1:1 s Alžírskem Portugalsko, africký tým může nerozhodný výsledek těšit alespoň kvůli tomu, že se dočkal prvního bodu na turnaji.

20:10 Historicky premiérové vystoupení profesionálních boxerů na olympijských hrách skončilo nevalně. V Riu de Janeiro se představili tři a ani jeden z nich se výrazně neprosadil. Ital Carmine Tommasone, Hassan N'Dam N'Jikam z Kamerunu ani Amnat Ruenroeng z Thajska nedokázali postoupit ani do třetího kola turnaje, zůstali tak hodně vzdáleni od bojů o medaile.

19:40 Hodně zklamaný odjede z letošní olympiády cyklista Leopold König. V časovce skončil na 11. místě a nehledal žádné výmluvy. „První půlka katastrofa, druhá tak nějak standard. Ale celkově špatný,“ zkritizoval se za výkon, kterým se chtěl revanšovat za nedokončený silniční závod. Nepovedlo se, příští Königovou zastávkou bude Vuelta. Více čtěte ZDE>>>

Olympiáda pro Königa skončilaFoto ČTK

19:15 Vodní slalomář Jiří Prskavec s přehledem postoupil na olympijských hrách do desetičlenného finále. Úřadující mistr světa na kajaku v semifinále v Riu de Janeiro nepřipustil komplikace a díky čisté jízdě skončil druhý.

Vzhledem k výsledkům kvalifikace Prskavec startoval jako devátý z patnácti semifinalistů. Bezchybnou jízdou se zařadil do čela před Slovince Petera Kauzera. Odsunul ho jen devatenáctiletý Slovák Jakub Grigar, který vyhrál semifinále o 1,78 sekundy. Prskavec tak ve finále pojede jako předposlední.

Souboj o medaile, ve kterém výsledek semifinálové jízdy nehraje roli, začne ve 20:15 SELČ. Prskavec je favoritem na medaili, která by byla první pro českou výpravu na těchto olympijských hrách. Před čtyřmi lety v Londýně získal v této disciplíně stříbro Vavřinec Hradilek.

19:14 Česká plavkyně Martina Moravčíková skončila na olympiádě v Riu na trati 200 m prsa v rozplavbách na 18. místě a o dvě příčky jí uniklo semiifnále.

19:12 Favorizovaný Nový Zéland byl dnes na pokraji senzačního vyřazení po základní skupině olympijského turnaje v sedmičkovém ragby, po kterém by ho v Riu de Janeiro čekaly už jen boje o deváté místo. Díky pomoci Fidži se dostal do čtvrtfinále na úkor Spojených států zásluhou o bod lepšího skóre.

17:58 Vítězem mužské časovky na olympijských hrách v Riu de Janeiro se stal Švýcar Fabian Cancellara. Druhý skončil Nizozemec Tom Dumoulin, olympijský bronz z boje proti chronometru z Londýna obhájil Brit Chris Froome, trojnásobný vítěz Tour de France.

Leopold König skončil jedenáctý, Jan Bárta patnáctý. Česká cyklistika měla v mužské časovce pod pěti kruhy zastoupení po dvanácti letech.

Pětatřicetiletý Cancellara, který chce po této sezoně ukončit kariéru, rozšířil sbírku olympijských medailí na tři. Před osmi lety v Pekingu rovněž ovládl časovku a vyjel si tehdy i stříbro v silničním závodě s hromadným startem.

Specialista na boj s chronometrem a čtyřnásobný časovkářský mistr světa za sebou nechal hlavní favority Dumoulina s Froomem výrazným rozdílem. Dumoulin, který se postaral o první medaili pro Nizozemsko na silnici mezi muži, zaostal o 47 vteřin. Froome o dalších patnáct.

Muži - časovka (54,6 km): 1. Cancellara (Švýc.) 1:12:15, 2. Dumoulin (Niz.) -47, 3. Froome (Brit.) -1:02, 4. Castroviejo (Šp.) -1:06, 5. Dennis (Austr.) -1:10, 6. Bodnar (Pol.) -1:50, 7. Oliveira (Portug.) -2:00, 8. Izagirre (Šp.) -2:06, ...11. König -3:08, 15. Bárta (oba ČR) -3:41.

17:15 Problém s podivně zelenou vodou v bazénu pro skoky do vody se v dějišti olympijských her v Riu de Janeiro přes noc rozšířil i do sousedního bazénu na vodní pólo. Ještě v úterý průzračně modrá voda se zabarvila, a pokud bude podobně jako ve skokanské nádrži stále tmavnout, budou mít rozhodčí problémy sledovat při zápasech případné fauly pod vodou. O změně barvy vody ve skokanském bazénu čtěte ZDE>>>

Voda zezelenala i v bazénu vodních pólistůFoto Reuters

16:47 Nepříznivé počasí dnes na olympijských hrách v Riu de Janeiro komplikuje i program tenisových turnajů. Kvůli vytrvalému dešti pořadatelé odložili začátek zápasů na všech kurtech a zatím není jasné, kdy a zda vůbec se začne hrát. Na své čtvrtfinálové duely čekají i české tenistky.

16:40 Zvláštní komise Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) zamítla odvolání v kauze Martiny Sáblíkové, protože spor Českého olympijského výboru (ČOV) a Českého svazu cyklistiky vznikl dříve než deset dní před olympiádou. To je lhůta pro případy, které může tento orgán řešit. Uvádí se to ve zdůvodnění zveřejněném na webu. Podstatou odvolání, které bylo posledním pokusem dostat Sáblíkovou na start olympijské časovky, se tak komise vůbec nemohla zabývat. Více čtěte ZDE>>>

15:45 Dnešní největší česká medailová naděje Jiří Prskavec představil pro iSport TV svoji olympijskou loď. Podívejte se na VIDEO.

Naděje Prskavec ukazuje svoji loď pro Rio. Vysvětlil, proč v ní má závaží
Video se připravuje ...

15:35 Po neúspěšné snaze Martiny Sáblíkové proklouznout do cyklistické časovky je možné, že Český olympijský výbor pro příště najme odborníky, kteří by dokázali vykomunikovat s příslušnými mezinárodními federacemi kvalifikační kritéria. „Musíme se poučit a netvářit se, že se to stalo teď a už se to nebude opakovat,“ uvědomuje si Jiří Kejval, šéf ČOV. Celý rozhovor čtěte ZDE>>>

15:00 Úřadující mistr republiky Leopold König a Jan Bárta, který na domácím šampionátu ovládl souboj s chronometrem čtyřikrát v řadě před ním, jsou hlavními českými nadějemi v olympijské časovce, která startuje právě teď. ONLINE reportáž sledujte ZDE>>>

14:59 Olympijskou časovku cyklistek v Riu vyhrála potřetí za sebou Američanka Kristin Armstrongová před Ruskou Zabelinskou a Nizozemkou Van der Breggenovou.

Kristin Armstrongová ovládla olymijskou časovkuFoto Reuters

14:40 Dnešní program veslařské regaty na olympijských hrách v Riu de Janeiro včetně dvou finále byl kvůli větru a dešti zrušen. Nikdo z Čechů závodit neměl.

Anketa mezi olympioniky: Vzpomínka na první OH? Rozmazaná, ale i nádherná
Video se připravuje ...

Vrcholy středečního programu na LOH Rio 2016
Středa:
13:30 silniční cyklistika časovka ženy
15:00 časovka muži: Bárta, König
15:45 tenis dvouhra ženy čtvrtfinále: Kvitová - S. Williamsová (USA)/Svitolinová (Ukr.), čtyřhra ženy čtvrtfinále: Hlaváčková, Hradecká - Kasatkinová, Kuzněcovová (Rus.), smíšená čtyřhra 1. kolo: Štěpánek, Hradecká - Nadal, Muguruzaová (Šp.)
18:05 jachting rozjížďky Laser muži: Teplý, Laser Radial ženy: Kozelská Fenclová
18:30 vodní slalom K1 muži semifinále: Prskavec,
20:15 finále
18:57 plavání rozplavby 200 m prsa ženy: Moravčíková
21:00 sportovní gymnastika finále víceboje mužů
Čtvrtek:
2:30 stolní tenis finále dvouhry žen
3:00 plážový volejbal základní skupina: Sluková, Hermannová - Gallayová, Klugová (Arg.)
3:00 plavání pátý finálový blok

Více o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE>>>



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud