11. prosince 2016 • 15:43

Charvátová zazdila střelbu, Vítková a Koukalová to dotáhly na čtvrté místo

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle mohlo být skvělé medailové představení českých biatlonistek, ve štafetě Světového poháru v Pokljuce z toho ale bylo „jen“ čtvrté místo. Lucie Charvátová totiž na druhém úseku vyhořela ve střelbě a musela na dva trestné okruhy, čímž prakticky odstřelila jakoukoliv šanci na medaili. Sobotní hrdinka Eva Puskarčíková jí přitom vyslala na trať jako první, Veronika Vítková a netradiční finišmanka Gabriela Koukalová pak jen dokázaly skvělým výkonem vytáhnout české kvarteto ze druhé desítky až na čtvrtou příčku, necelou půl minutu za bronzovou Ukrajinou. Vyhrály biatlonistky Německa. Muži byli ve Slovinsku pátí.



Ženské kvarteto nastoupilo v lehce pozměněné sestavě. Na posledním úseku běžela Koukalová místo tradiční finišmanky Vítkové a obě předvedly výborný výkon po předchozím kolapsu Charvátové při střelbě vleže.

"Lucka nezvládla ležku, ty rány byly daleko. Byla z toho asi celá rozklepaná," komentoval trenér Zdeněk Vítek klíčový moment závodu. "V posledním kole dostávala také docela dost při běhu, nevím, co se stalo. Veronika (Vítková) a Gábina (Koukalová) předvedly perfektní výkon, škoda že Veronika nedala poslední ránu vestoje. Gábina měla centrové rány a její běh byl parádní," řekl kouč v České televizi.

Lucie Charvátová přijela k úvodní střelbě v leže jako první, po dvou trestných kolech odjížděla jako dvanáctá s velkou ztrátou na čelo
Lucie Charvátová přijela k úvodní střelbě v leže jako první, po dvou trestných kolech odjížděla jako dvanáctá s velkou ztrátou na čelo

Puskarčíková je zvyklá rozjíždět štafetu a sobotní bronz ve stíhacím závodu ji povzbudil. Při první střelbě byla bezchybná a rychlá a vedla. Vestoje sice musela dvakrát dobíjet, přesto při výjezdu ze střelnice držela třetí pozici a po chvíli se dostala opět do čela. Předala s náskokem deseti sekund společně se slovinskou štafetou. "Jezdí tu skvěle," řekl Vítek.

Pro bývalou běžkynina na lyžích Charvátovou je střelnice zatím kamenem úrazu. Minula pětkrát, využila všechny tři náboje navíc a musela na dva trestné okruhy, které znamenaly propad na dvanácté místo. Druhou střelbu Charvátová zvládla s dobitím, ale i když se na chvíli vrátila do desítky, předala na jedenáctém místě se ztrátou minuty a 42 sekund.

Vítková zahájila stíhací jízdu, vleže ani jednou nechybila, poskočila na osmé místo a stáhla ze ztráty více než dvacet sekund. Když už to vypadalo, že se dostane na dohled pódiu, minula při střelbě vestoje poslední ránu a na její vyčištění spotřebovala dva náhradní náboje. Přesto se opět posunula na šestou pozici s mankem zhruba minuty na bronz.

Koukalová se rozjela velmi rychle, záhy se protlačila na páté místo a na střelnici přijela už dokonce jako čtvrtá. Chybu neudělala, ale na třetí místo měla v té chvíli ztrátu přes 40 sekund. Sice ji stále stahovala, ale Ukrajinka vystřílela všechny terče za rekordních 15 sekund a nedala české čtveřici šanci dotknout se pódiové myšlenky.

Muži se vyškrábali na páté místo

Muži byli také ještě v polovině závodu až jedenáctí, ale Moravec s Krčmářem díky posledním třem čistým střeleckým položkám výsledek výrazně vylepšili. Francouzi zvítězili před Ruskem a Německem, před Čechy se dostala ještě Ukrajina.

Šlesingr musel na prvním úseku třikrát dobíjet a štafetu předal na osmém místě. Krupčík potřeboval na obou položkách o náboj navíc, spolu s pomalejším během to znamenalo propad na 11. místo s více než minutovou ztrátou na čelo.

Ani Moravec na třetím úseku nezvládl úvodní ležku bez chyby, ale na stojce na rozdíl od většiny přímých konkurentů ani jednou nezaváhal a na poslední předávku přijel jako šestý. Finišman Krčmář potvrdil v Pokljuce výbornou formu a díky bezchybné střelbě přivezl štafetu do cíle na páté příčce o necelých 50 sekund za vítěznou Francií.

Francouzské kvarteto ve složení Jean-Guillaume Béatrix, Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux a Martin Fourcade se vedení ujalo po čtvrté střelecké položce a poté už si náskok v čele pohlídalo. Suverénní lídr seriálu Fourcade si po vítězství ve sprintu i ve stíhačce připsal v Pokljuce třetí triumf, z šesti letošních závodů SP nezvítězil jen jednou.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Německo (Hinzová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová) 1:11:31,1 (0+9),
2. Francie (Chevalierová, Braisazová, Aymonierová, Dorinová Habertová) -10,1 (0+3),
3. Ukrajina (Varvynecová, Džimaová, Pidhrušná, Merkušynová) -37,7 (0+3),
4. ČR (Puskarčíková, Charvátová, Vítková, Koukalová) -56,3 (2+9),
5. Norsko -2:01,6 (2+15),
6. Rusko -2:08,6 (0+8).

Muži - štafeta 4x10 km:
1. Francie (Béatrix, Fillon-Maillet, Desthieux, M. Fourcade) 1:11:56,5 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení),
2. Rusko (Cvetkov, Babikov, Jelisejev, Šipulin) -15,7 (1+6),
3. Německo (Lesser, Dorfer, Doll, Schempp) -21,5 (0+11),
4. Ukrajina -36,3 (0+6),
5. ČR (Šlesingr, Krupčík, Moravec, Krčmář) -48,9 (0+6),
6. Rakousko -54,2 (1+6).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud