2. srpna 2016 • 10:17

Co dělají, dřeváci?! Hradec se v Ďolíčku zbavil míče nevídanou rozehrávkou

Autor: mip
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nováčkovský ostych? Ale kdeže… Hradec vstoupil do sezony ePojisteni.cz ligy překvapivě vysokým vítězstvím 3:0 nad Bohemians, celý Ďolíček ale šokoval už způsobem, jakým zahájil zápas: “votroci” se nevídanou rozehrávkou dobrovolně zbavili míče – místo tradičního přiťuknutí ve středovém kruhu napálil Pavel Černý balon daleko do autu.



Rozhodčí Pavel Franěk zapískal, ve středovém kruhu stáli u míče Pavel Černý a Jiří Janoušek. Až potud nic neobvyklého. Jenže pak se hradecký kapitán rozběhl a nakopl míč za autovou čáru u šestnáctky domácích. Co to mělo znamenat?

“Chtěli jsme získat prostor, na soupeře hned od začátku nalézt. Nevidím velkou výhodu v tom, že rozehrajete dozadu, čtyřikrát si nahrajete a pak stejně nakopnete balon dopředu. Navíc tak soupeři dáte možnost napadat vás,” vysvětluje neobvyklou rozehrávku hradecký trenér Bohuslav Pilný.

A skutečně – když pravý bek domácích Antonín Křapka házel aut, Hradečtí hned jako vosy začali napadat jeho spoluhráče. Klokani se tak ocitli pod tlakem hned v samém úvodu zápasu. Nebezpečí pro domácí bránu z toho nakonec nebylo: sudí odpískal nedovolený zákrok až příliš vehementně presujícímu Adamu Vlkanovovi. “To je právě ono – když už na soupeře takhle vlezete, nesmíte to pokazit faulem,” zamračí se Pilný.

Jeho prazvláštní taktická varianta vyvolala u náročného publika v Ďolíčku nejen zdvižené obočí. “Slyšel jsem tam nějaké posměšky, co to přijelo za dřeváky,” usmívá se Pilný. “Už když jsem to říkal hráčům, docela koukali. Ale provedli to, takže dobrý.”

Hradečtí překvapil Ďolíček! sami se zbavili míče hned po rozehrání
Video se připravuje ...

Účinnost fíglů si kouč Hradce ověřil v nižších soutěžích

Pilný, který jako fotbalista platil za dost přímočarého levého beka, klasického dříče, se v pozici trenéra změnil na pěkného kulišáka. Vymýšlení neobvyklých signálů ho baví; když byl Hradec v lize naposledy, leckoho upoutal aut hozený o záda spoluhráče. “Účinnost těchhle věcí jsem si ověřil v nižších soutěžích. A v minulé sezoně, postupové, jsme dali třicet šest procent gólů ze standardek. Neříkám, že to byly všechno signály, ale k postupu nám to pomohlo hodně,” má spočítáno.

K této konkrétní kejkli inspirovala Pilného změna pravidel, která vstoupila v platnost před mistrovstvím Evropy. Dokazuje to, jakým je hradecký kouč pozorným žákem. “Studuju profilicenci a na jedné z přednášek nám předseda pravidlové komise pan Kureš vysvětloval, že už se nemusí rozehrávat jen dopředu. Zapřemýšleli jsme nad tím a tohle nás napadlo,” usmívá se.

Také vítězství na hřišti Bohemians nakonec zařídila jeho týmu precizně kopnutá standardka. I když ani to nebyl signál, nýbrž parádní trefa Jana Pázlera z přímého volného kopu. “Votroci” přidali další dva góly a po prvním kole mohli slavit. “O tom, že vyhrajeme 3:0, se mi ani nesnilo. Je to strašně důležité i proto, že budeme v úvodu sezony hrát domácí zápasy v azylu,” září Pilný.

Co asi vymyslí na dalšího soupeře?

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Hradec Králové 0:3. Nováček vyplenil Ďolíček
Video se připravuje ...

TOP 5 gólů 1. kola: Malinský vymotal Bohemians, Kopic trefil supervolej
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud