Jakub Konečný
11. srpna 2016 • 11:48

Úspěšnost přestupů Sparty: Na jednu trefu připadají TŘI omyly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slabou formu nemají ve Spartě pouze hráči, nedaří se ani šéfům v kancelářích o patro výš. Navzdory proklamované snaze dát vylepšování kádru systém a řád na Letné dál panuje fluktuace, která má na ambice a výkonnost týmu zhoubný vliv. Nejbohatší český klub na přestupovém trhu stále působí nepřesvědčivým dojmem a při míření na správné cíle se zlepšuje jen velmi pomalu.



Příběh šesti posil Sparty z loňského léta připomíná slavnou detektivku Agathy Christie Deset malých černoušků. Z Letné mizí jedna za druhou, de facto přežila poslední - Martin Frýdek. Tato tristní bilance je jedním z hlavních důvodů toho, že rudý klub nezískal v minulé sezoně titul - a trápí se i na startu té současné.

Přitom před rokem si trenér Zdeněk Ščasný posílení kádru náramně pochvaloval. „Žádal jsem nějaké změny a vedení mi naprosto ve všem vyšlo vstříc. Vše funguje, jak jsem si představoval,“ liboval si sparťanský kouč.

Letenskou kabinou tehdy oživil příchod cizinců Kehindeho Fataie, Marka Paixaa, Markuse Steinhöfera a Franciho Litsingiho , návrat odchovance Martina Frýdka a posléze i příchod Petra Jiráčka. Ščasný byl s podobou nové soupisky spokojen, o některých nováčcích mluvil dokonce v superlativech.

„Steinhöfer má výbornou historii, a přestože nyní hrál nižší soutěž, myslím, že pro nás bude přínosem i díky své variabilitě,“ řekl o náhradě za Pavla Kadeřábka . „Delší dobu jsem ho sledoval a nakonec si ho i vybral. Věřím, že pro nás v tuto chvíli je tím, koho jsme potřebovali,“ prohlásil pak o Fataiovi.

Naplnil očekávání na 80 % - MARTIN FRÝDEK, záložník, 24 let, Pořizovací cena: 5 milionů korun, Předchozí klub: Slovan Liberec, Starty/góly ve Spartě: 43/2
Naplnil očekávání na 80 % - MARTIN FRÝDEK, záložník, 24 let, Pořizovací cena: 5 milionů korun, Předchozí klub: Slovan Liberec, Starty/góly ve Spartě: 43/2

Steinhöfer nakonec očekávání - stejně jako Paixao a Litsingi - nenaplnil, a z kádru byl vyřazen už po podzimu. Nigerijec Fatai byl trochu jiný příklad, čtrnáct vstřelených gólů je hodně slušná vizitka. Jenže po jarním poklesu formy přišel v ostré konkurenci o místo v základní sestavě a před týdnem zažádal o uvolnění, míří do ruské Ufy, která za něj zaplatí podle informací deníku Sport 900 tisíc eur, tedy 24 milionů korun. To navíc znamená, že na něm Sparta vydělá, neboť Fataie kupovala z Astry Giurgiu za deset milionů.

Všechna tato jména včetně Frýdka, jehož návrat se dá hodnotit jednoznačně jako trefa, mají jedno společné - proběhly ještě před nástupem Tomáše Požára do funkce šéfa oddělení skautingu. To měl být mezník, od kterého si především generální ředitel klubu Adam Kotalík hodně sliboval. Místo náhodných a špatně prověřených tipů od agentů měla nastat éra systematického zkvalitňování kádru.

„Musíme se zaměřit na zlepšení proaktivního skautingu, to je oblast, v které nebyla Sparta tak připravená, jak by měla být. A s tím souvisí další bod, který musíme začít řešit, a to je dotažení nějaké střednědobé přestupové strategie. Abychom měli jasný plán a vizi, jak se v kterém přestupovém okně chovat a které posty obměňovat,“ prohlásil Kotalík ve svém prvním rozhovoru ve funkci.

Jiráček se neosvědčil, Vacek zářil

Jenže jen za pár týdnů Sparta s velkou pompou přivedla Jiráčka, který v Německu během svého působení ve Wolfsburgu a Hamburku totálně ztratil šmrnc.

„O Petra jsme měli zájem dlouhodobě, je to typologicky záložník, kterého v kádru nemáme,“ tvrdil přesto Kotalík. „Chybí nám záložník, který by pracoval na velkém prostoru mezi oběma šestnáctkami a odjezdil celých devadesát minut,“ dodal na vysvětlenou. Stejnou charakteristiku přitom splňoval i Kamil Vacek, kterého Sparta velkoryse uvolnila na hostování do Piastu Gliwice. Zatímco Vacek patřil v Polsku mezi nejlépe hodnocené hráče ligy a bojoval s Piastem o titul, Jiráček se postupně ze sestavy Sparty vytratil a před touto sezonou odešel do Jablonce.

A podobně dopadl v novém režimu i další příchod navrátilce z ciziny. Stoper Ondřej Mazuch se po těžkém zranění očekávaným lídrem defenzivy nestal, zatím si za osm měsíců ani nevybojoval místo v základní jedenáctce.

Nicméně od zimy je už změna kurzu v přestupové strategii zřetelně patrná - Sparta sází na jistotu, nebo hráče, u nichž je vysoký potenciál jasně patrný. Do první skupiny patří reprezentanti Ondřej Zahustel , Josef Šural či Michal Kadlec , do druhé Daniel Holzer a Viktor Budinský.

Při prvním testu, kterým byl pokus o postup do Ligy mistrů, však ani to nezabralo. Správnost této cesty potvrdí jen úspěch v Evropské lize a především zisk mistrovského titulu.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud