Pavel Janega
31. srpna 2016 • 12:03

Sestava Sparty s Rosickým? Dočkal se bude muset posouvat

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

S návratem Tomáše Rosického dozná sestava Sparty několika změn a posunů. Patrně se dotknou i Bořka Dočkala, jehož dosavadní roli špílmachra převezme právě hvězdný navrátilec. Na trenérovi Zdeňku Ščasném teď je, aby našel taktický plán, jak skloubit do jedenáctky nejen tyto dva tvořivé hráče, ale i další případné posily do ofenzivy, o kterých se jedná.



Počítejme s tím, že Sparta zůstane u rozestavení 4 – 2 – 3 – 1, které aplikovala v posledních zápasech. V takovém případě Tomáš Rosický zaujme pozici podhrotového hráče, tedy klasické desítky. A především se zhostí role ústřední postavy týmu, jež doposud patřila Bořku Dočkalovi . Pokud byl on zraněný, posouval se na tento post útočník David Lafata .

„Dovedu si ale představit, že Rosický a Dočkal budou hrát spolu,“ řekl Ščasný už v červencovém rozhovoru pro deník Sport. „Bořek je nadstandardní hráč, častokrát vidím, že v těžkých zápasech pracuje dozadu a v relativně lehčích utkáních se soustředí na ofenzivu. V situaci, že bude hrát s Tomášem, by museli oba plnit defenzivu. To platí pro celé mužstvo, dneska nejde hrát jenom dopředu. Jejich kreativita a spolupráce by ovšem měla fungovat.“

V rozestavení, o kterém se bavíme, by se mohl Dočkal (až se uzdraví) vrátit na pravé křídlo. Dříve zde hrál pravidelně a uvolňoval prostor Pavlu Kadeřábkovi tím, že si sbíhal doprostřed. Na pravém beku momentálně hraje podobný typ Vjačeslav Karavajev. Vyloučena není ovšem ani změna formace na 4 – 3 – 3, v níž by střed pole utvořil s Rosickým a Dočkalem Lukáš Vácha .

Sestavou by však mohly zamíchat ještě další posily do ofenzivy. V nejbližších hodinách se rozhodne o příchodu Václava Kadlece, jenž je schopný plnit pozici hrotového, podhrotového i křídelního útočníka. „A jednáme ještě o jednom ofenzivním zahraničním hráči, jehož jméno teď nebudu prozrazovat,“ doplnil majitel Sparty Daniel Křetínský.

Z toho plyne, že Letenští se nechtějí upnout pouze na Rosického služby, což je s ohledem na jeho křehké zdraví logické. Hra Sparty se tak může, ale nemusí nutně točit jen kolem něj. „I když na roli spasitele jsem zvyklý. A nemám s tím problém,“ řekl exreprezentační kapitán.

Takhle by mohla vypadat případná sestava Sparty.Foto Koláž iSport.cz

A nebál se toho už v červenci ani Ščasný. „Tomáš je sparťan, velký srdcař, výjimečný hráč. Kdykoli přišel na hřiště, nebyla na něm žádná pauza znát. Jako by nestárl, neztrácí koordinaci, rychlost, techniku. Ve středu hřiště by nám moc pomohl,“ oznámil.

Vzhledem ke všem již uskutečněným a možným příchodům je Sparta zároveň ochotna uvolnit na hostování jednadvacetiletého Aleše Čermáka. Toho v posledních zápasech kouč Ščasný nebral ani na lavičku a prohlásil, že „nepodává výkony, se kterými by byl spokojený“. Zájem mají Liberec a Mladá Boleslav.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Rosický: Do Sparty jsem si nepřišel jen tak zahrát, ale vyhrát titul!
Video se připravuje ...

Majitel Sparty Křetínský: O roli Rosického, posilách i odchodu Brabce
Video se připravuje ...

Fotbalové přestupy ONLINE>>>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud