Jonáš Bartoš
3. prosince 2016 • 22:20

Nešlo to? Na Bohemce se hrát nedalo, na Spartě byl trávník v pořádku

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Představitelé fotbalových Bohemians tvrdí, že na promrzlém trávníku se sobotní utkání s Plzní hrát dalo, že při přípravě hřiště nic nepodcenili. Jenže sudí Radek Příhoda utkání odložil a diváci opouštěli stadion v „Ďolíčku“ zklamaní. Je možné, že na Bohemians udělali chybu, když pozdě zapnuli vyhřívání trávníku. Redakce iSport.cz se ještě v sobotu večer vydala na nedalekou Letnou, kde Sparta v odpoledních hodinách bez problémů odehrála duel s Teplicemi. Hřiště bylo evidentně v lepším stavu, než na Bohemians.



V sobotu v půl osmé večer, patnáct minut před výkopem utkání, řekl sudí Radek Příhoda definitivní NE. Zápas Bohemians – Plzeň se kvůli zmrzlému trávníku odehrát nedal.

„Dvě hodiny před utkáním jsme provedli kontrolu hrací plochy, kde to bylo na hraně. Pak jsme provedli ještě tři kontroly. S časem a teplotou se stav hrací plochy zhoršoval, zejména v obou pokutových územích a kolem středu hrací plochy,“ vysvětlil hlavní arbitr utkání. „Někteří domácí i hostující hráči říkali, že je to horší jak beton. Ale to není podstatné. Ta zodpovědnost je na nás a my jsme rozhodli o tom, že hrozí zranění hráčů a byl by to neregulérní průběh utkání,“ doplnil.

V časech, kdy české prvoligové kluby disponují vyhříváním trávníku, se prakticky nestává, aby v počasí podobném tomu sobotnímu z Vršovic došlo k narušení regulérnosti utkání a následně jeho odložení.

Důvodem mohlo být to, že Bohemians situaci před zápasem podcenili a vyhřívání zapnuli pozdě. „Klub je dle licenčních podmínek povinen disponovat vyhříváním trávníku a připravit hřiště tak, aby bylo připraveno ke hře. Na Bohemians dnes večer podle názoru hlavního rozhodčího hrací plocha způsobilá nebyla,“ uvedl Tomáš Bárta, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace. „Pokud by klub Bohemians Praha 1905 zapnul při těchto klimatických podmínkách vyhřívání trávníku ve středu večer či ve čtvrtek ráno, tak by tato situace nemohla nastat,“ podotkl Radek Novotný, člen Komise pro stadiony a hrací plochy.

Klub z „Ďolíčku“ se brání, že v mrazivých večerních teplotách nemohl zajistit, aby byl trávník v lepším stavu. „Topení je teplá voda. Není to nějaký zázrak, který by rychle dokázal překonat nějaké minusové teploty. Přiznávám, že terén byl tvrdý, ale ne nezpůsobilý. Jestliže venku uhodí mráz, tak nám vytápění krátkodobě nepomůže řešit situaci. Proti přírodě se nedá jít. Rozhodně tam nebyly ledové kusy, sníh. Bylo to hřiště, které odpovídá 3. prosinci,“ prohlásil předseda představenstva Bohemians 1905 Dariusz Jakubowicz.

Na Bohemce se hrát nedalo,na Spartě byl trávník v pořádku
Video se připravuje ...

LFA přezkoumá využívání vyhřívaných trávníků

Opravdu se hřiště ve Vršovicích nedalo připravit tak, aby se na něm dalo hrát? Redaktor a fotograf iSport.cz se vydali porovnat trávník na pražskou Letnou, kde se v odpoledních hodinách bez komplikací odehrál duel Sparty s Teplicemi (2:1). Trávník byl v sobotu v devět večer v o poznání lepším stavu než ten, na kterém sudí zrušili zápas v Ďolíčku.

„LFA se bude na nejbližším zasedání Ligového výboru detailně zabývat nastavením pravidel a kontrolních mechanismů, jakým způsobem profesionální kluby vyhřívání trávníků využívají. Na prvním místě musí být vždy sportovní hledisko a regulérnost soutěže,“ připustil Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Zástupci klubu rovněž argumentovali faktem, že je zaskočil velký mráz, se kterým v týdnu nepočítali. „Ve čtvrtek jsme zjistili předpověď počasí a podle ní se připravovali na utkání. Včera (v pátek) se v průběhu dopoledne předpověď prudce změnila,“ tvrdil Jakubowicz. Jenže například v Praze-Libuši naměřil teploměr v sobotu večer -2,9 stupňů, přitom předpověď hlásila -4. Takže s chladným večerem se počítat dalo…

Bohemians rovněž naznačovali, že se do utkání příliš nehrnula plzeňská Viktorie, která má ještě před sebou čtvrteční duel Evropské ligy s Austrií Vídeň. „Nechci nikomu sahat do svědomí. Ale my jsme moc chtěli hrát a Plzeň moc ne. Hlavní slovo měl hlavní rozhodčí a my ho musíme respektovat, i když nás to hrozně mrzí,“ řekl Jakubowicz. „Respektujeme rozhodnutí hlavního rozhodčího. Nijak jsme na něj netlačili. Ale jsme přesvědčeni o tom, že vyhřívání hřiště nebylo zapnuto včas tak, aby byl trávník způsobilý ke hře,“ reagoval tiskový mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

Bohemians - Plzeň: V Ďolíčku se nehraje kvůli zmrzlému trávníku
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud