28. dubna 2017 • 12:46

Eden už patří Slavii, Tvrdík převzal akcie. Číňané zaplatili kolem miliardy

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový stadion v Edenu definitivně patří pražské Slavii. Zástupce čínských majitelů klubu z firmy CEFC Jaroslav Tvrdík dnes převzal sto procent akcií společnosti Eden Arena, která arénu ve Vršovicích provozovala, a stali se jejími vlastníky. Obě strany se dohodly, že přesnou kupní cenu nebudou zveřejňovat. Částka se podle tiskové zprávy společnosti CEFC pohybuje okolo jedné miliardy korun.



Při nedělním ligovém utkání Pražanů s Jabloncem bude předán klíč od stadionu z rukou CEFC do rukou Slavie. Generálním ředitelem komplexu bude Martin Krob, který stejnou funkci zastává i ve Slavii. Čínský majitel bude arénu dále využívat nejen jako domácí stadion vršovického klubu, ale i k dalším sportovním, kulturním a společenským akcím.

Čínští majitelé, kteří vlastní Slavii od předloňského září a postupně v klubu získali 99,9 procenta, se snažili stadion koupit přes rok. "Skupina CEFC převzala Eden Arenu bez jakýchkoli závazků z minulosti, ať již právních nebo finančních. Na tom jsme trvali od samého začátku a to byl také důvod, proč dokončení transakce trvalo zhruba rok," uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Europe Company Marcela Hrdá.

Hotovo! Slavia má vlastní stadion, Číňané koupí Eden
Video se připravuje ...

Od uvedení do provozu v roce 2008 měl stadion několik majitelů, avšak nikdy stejného jako Slavia. Nyní se vlastnictví sjednotí a nebudou tak hrozit kolize zájmů klubu a majitele stadionu, například při pořádání koncertů. Právě kvůli tomu, že předchozí vlastník pronajal arénu na koncerty, bude muset Slavia odehrát poslední zápas sezony 27. května s Brnem mimo Eden, s největší pravděpodobností na Strahově.

Rovněž to klubu umožní investovat do případného zvýšení kapacity. "Podařilo se nám vrátit Slavii na vrchol české fotbalové ligy. Stadion je srdcem a duší každého fotbalového klubu. Nejstarší fotbalový klub a zároveň jeden ze dvou nejznámějších v České republice si s respektem k jeho historii a tradici zaslouží mít vlastní stadion. Teď je již Slavia v Edenu opravdu doma," uvedl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Symbolické převzetí stadionu se uskuteční v neděli při ligovém utkání s Jabloncem, které bude provázet velkolepá oslava se závěrečným ohňostrojem. Duel, v němž budou Pražané hájit první místo v tabulce, začne v 17:30. Program odstartuje už ve 14:00 a skončí pozdě večer.

Nejasné vlastnictví stadionu bylo léta terčem kritiky fanoušků. Nejprve komplex vlastnila E Side Property Limited, v říjnu 2011 se stala většinovým majitelem stadionu investiční skupina Natland, která předtím ovládla i klub. Ta poté prodala většinový podíl ve společnosti Eden Sport Investments, která prostřednictvím E Side Property vlastnila arénu.

Novým vlastníkem se stala firma Kingwater Holdings Limited zastoupená advokátem Václavem Slavíčkem. Ten po dohodě s věřiteli převedl stadion pod akciovou společnost Vinet. S transakcí ale nesouhlasila radnice Prahy 10, která v minulosti investovala do dluhopisů E Side Property. Změny pokračovaly a naposledy stadion provozovala firma Eden Arena.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud