Jonáš Bartoš
1. června 2017 • 17:50

Kluby vyzvaly Berbra: Nekandiduj! Ten to odmítl a nedostane od nich hlas

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den před volební Valnou hromadou FAČR, se v centru Prahy sešli zástupci profesionálních klubů z první a druhé ligy před páteční volbou vedení českého fotbalu. Po něm informovali, že místopředseda FAČR Roman Berbr odmítl jejich výzvu, aby na páteční valné hromadě FAČR neobhajoval svůj post. Kluby včetně Sparty a Slavie ho nepodpoří.



Na schůzce v pražském hotelu Marriott nechyběli Jaroslav Tvrdík , Daniel Křetínský ani Tomáš Paclík, tedy šéfové tří nejsilnějších klubů – Slavie, Sparty a Viktorie Plzeň.

Z prohlášení Ligové fotbalové asociace klubů po konci jednání vyplývá, že profesionální kluby se s výkonnostním fotbalem nedohodly na spolupráci a při řešení aktuální krize českého fotbalu nebudou hrát aktivní roli. To znamená především otázku finanční pomoci, kterou majitelé FAČR za určitých podmínek nabídli.

„Nabídka předpokládala konkrétní dohodu o tom, kdo by měl být v novém výkonném výboru, pak probíhala další komunikace a ukázalo se, že s výkonnostním fotbalem nejsme schopní se dohodnout,“ popsal Křetínský.

Dohoda by znamenala i Berbrův odchod z funkce místopředsedy, což mu při vzájemné schůzce doporučil také Křetínský. „Mé osobní stanovisko bylo takové, že by pro fotbal i pro něj osobně bylo jednodušší, kdyby v řešení krizové situace přímo ve vedení fotbalu nebyl.“

Křetínský: Berbr naše návrhy neakceptoval, výkonnostní fotbal podporovat nebudeme
Video se připravuje ...

Kontroverzní funkcionář však takový návrh odmítl a bude svoji funkci opět obhajovat. „Ligové kluby tak nemohou hrát aktivní roli, kterou nabízely, a řešení celé krizové situace a tím plná odpovědnost za budoucnost FAČR bude plně v rukou jeho vedení. LFA přitom upozorňuje, že situace může být z pohledu financování fotbalu vysoce kritická,“ stojí v prohlášení Ligové fotbalové asociace.

Co chybějící shoda bude znamenat v praxi? „Budeme respektovat výsledek volby FAČR a budeme s FAČR standardně spolupracovat, ale absence dohody nám neumožňuje se zapojovat nějakým významnějším způsobem do řešení problémů fotbalu. FAČR si bude muset poradit sám,“ vysvětlil majitel Sparty.

Slavia podpoří Petra Fouska, zopakoval Tvrdík

Třemi kandidáty na pozici předsedy FAČR jsou Libor Duba, Petr Fousek a Martin Malík. Na valné hromadě se budou ucházet o hlasy přítomných delegátů z české a moravské komory. Favoritem páteční volby je Martin Malík, šéf marketingové firmy STES, která schání finance pro český fotbal. Vedle řady klubů včetně Sparty či Plzně má být akceptovatelný i pro Romana Berbra, mocného místopředsedy FAČR s klíčovým vlivem na delegáty přítomné na valné hromadě.

Petr Fousek, bývalý generální sekretář FAČR, je zase podporovaný Jaroslavem Tvrdíkem a Slavií. Jeho zvolení ale není příliš pravděpodobné, protože ho odmítá Roman Berbr. Ten Fouskovi vyčítá, že jako Peltův poradce nevystoupil na podporu českého fotbalu v době, když došlo k zadržení končícího předsedy.

Tvrdík: Fotbal se nechce posunout, s Malíkem a Berbrem CEFC skončí
Video se připravuje ...

"Slavia v hlasování podpoří Petra Fouska. Nepodpoří Romana Berbra. CEFC v případě volby dua Malík/Berbr ukončí spolupraci s FAČR. Vše," zopakoval Tvrdík po jednání na Twitteru, že čínský majitel Slavie je připravený utnout partnerství s reprezentací.

Libor Duba, generální ředitel firmy Ondrášovka, obdržel nominaci do páteční volby například od Středočeského kraje, kterému šéfuje bývalý sudí Miroslav Liba. Svým způsobem také může být náhradní variantou pro Romana Berbra.

Ligová asociace také nakonec odmítla možnost, že by se pokusila páteční volbu odložit. S největší pravděpodobností tak dojde ke zvolení Martina Malíka, který by měl mít zajištěnou většinu hlasů zejména v české komoře delegátů.

Majitel Sparty Daniel Křetínský po jednání majitelů ligových klubů
Majitel Sparty Daniel Křetínský po jednání majitelů ligových klubů

Nedvěd o volbě předsedy FAČR: Je třeba mít vůdce a nějakým směrem fotbal vést
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud