Jan Malý
19. září 2017 • 10:27

Nejlepší posila Slavie? Stoch! Nehraje alibi fotbal, chválí Švancara

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Danny? Už ukázal kvalitu a lehkost, ale brzdí ho zranění. Halil Altintop? Nic. Ruslan Rotaň? Dříč ve středu pole, tmel, ale není to rozdílový hráč. Tím je Miroslav Stoch, jenž se profiluje v nejvýraznější posilu Slavie. Jeho výkony rostou, což slovenský křídelník demonstroval v derby se Spartou, v němž předvedl své nejlepší představení v červenobílém dresu.



Byl plný energie, pálil jako divý, vymýšlel zajímavé přihrávky, asistoval u vítězného gólu. Vyhecovaný střet se Spartou slovenskému expresu Miroslavu Stochovi sednul náramně. Patřil mezi nejlepší na place a přispěl k výhře „sešívaných“ 2:0. Potvrdil, že ve vypjatých a nejdůležitějších bitvách může být tím, na koho se dá spolehnout.

Stoch je ve Slavii měsíc a týden. „A jeho výkony mají stoupající tendenci. Věřím, že půjde ještě nahoru. Určitě je přínosem,“ poznamenal Vlastimil Palička, člen prezidia Unie českých fotbalových trenérů.

Přínosem takovým, že v porovnání s ostatními slavnými akvizicemi ze zahraničí, kterými se červenobílí vyzbrojili, je momentálně nejvýš. „Za mě je to jednoznačně nejlepší nákup,“ řekl Petr Švancara , bývalý hráč Slavie či Brna. „Je to tak. Je to způsobeno i tím, že hráči jako Danny, Rotaň nebo Altintop už mají vrchol za sebou. Pro Stocha tohle neplatí. On obejde jeden na jednoho, zrychlí akci, to u těch dalších posil nevidím, u něj ano,“ přitakal Palička.

Stoch začal v Edenu poměrně hekticky, už po pár dnech od svého příchodu naskočil do prvního utkání play off Ligy mistrů na půdě APOELu Nikósie. Týden nato v odvetě proti kyperskému soupeři už ukázal, jak mu velké zápasy vyhovují. Ke smůle své i celého týmu se však na konci první půle zranil a o poločase musel střídat. Po reprezentační pauze se zase vrátil v plném elánu a například byl jako jediný ze záložníků a útočníků v základní sestavě v Evropské lize proti Maccabi Tel Aviv i následně v derby.

Dodává nadstavbu. „Je dravý. Hlavně nehraje alibi fotbal, hraje směrem dopředu. Vymýšlí věci, které jsou pro spoluhráče zajímavé, ať už centry nebo přihrávky. Chodí si hodně pro balony. Ani v těžkých zápasech se neschovává, je pořád vidět,“ chválil jeho herní projev Švancara. „Je znát jeho sebevědomí a schopnost hrát jeden na jednoho. Tlačí se do zakončení. Je dostatečně rychlý a pohyblivý,“ přidal Palička další vlastnosti.

Celkově z toho vypadává charakteristika, kterou má v české lize málokdo. I proto mají v boji o místo v sestavě se Stochem těžkou pozici potenciální čeští reprezentanti Jaromír Zmrhal a Jan Sýkora. „Vadí mi, když hraje cizinec a není lepší než český hráč. V tom jsem, jak jsem řekl nedávno v jednom pořadu, rasista. U Stocha to neplatí, hraje zaslouženě. Pokud je to cizinec a hraje líp, ať hraje,“ nastínil jasný názor Švancara.

Přitom když Stoch do Edenu přicházel, panovaly trochu obavy z jeho neklidné minulosti a některých průšvihů. „Neříkám, že se nic nestalo a že jsem nic špatného neudělal. Ale z věcí, které o mně byly napsané, je pravda možná tak padesát procent, zbytek ne,“ prohlásil Stoch nyní pro slávistický magazín Poločas. „Vždycky jsem měl zlobivější kluky rád, asi proto, že jsem byl taky takový. Kdyby mi teď bylo pětadvacet let a byl bych ve Slavii, Stoch by byl asi moje krevní skupina,“ usmál se Švancara.

Slavia se nyní může smát, že má Stocha. A doufat, že bude ještě lepší.

Na střely 21:4, na góly 2:0 Slavia ovládla 288. derby. Co říkají statistiky?
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Sparta 2:0. Derby rozhodli Škoda a Hušbauer
Video se připravuje ...

Slavia - Sparta: Škoda se trefil o Zahustelovu hlavu a Slavia vede 1:0
Video se připravuje ...

Slavia - Sparta: Stochova rána z přímého volného kopu proletěla těsně nad břevnem
Video se připravuje ...

Slavia - Sparta: Další Stochovu dělovku z dálky Dúbravka s problémy kryl
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud