Radim Trusina
22. června 2012 • 09:00

Jirny zůstávají v divizi: Nenávist za 8 milionů

Autor: Radim Trusina, Jan Podroužek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už popáté v řadě odmítly postup do třetí ligy. Místo toho zůstávají Jirny v divizi, kde je soupeři nenávidí. Celku nabitému exligisty v čele s Markem Kinclem prý výrazně pomáhají rozhodčí – vždy a všude.



Suverén divize B zvítězil v soutěži deníku Sport o nejofenzivnější tým od třetí ligy po I. B třídy. Ve 30 zápasech dal 115 branek, na zápas má průměr 3,83 gólu. Je to zásluhou fotbalové kvality, nebo něčeho jiného? Vyberte si.

Pro divizní skupinu B je 6. duben 2008 tak trochu magické datum: tenkrát fotbalisté Jiren naposledy prohráli domácí zápas, pražskému Vltavínu podlehli 2:3. Od té doby na svém stadionu absolvovali 65 utkání a jen jednou remizovali s Chomutovem (1. 5. 2010), jinak samé výhry.

„Není náhoda, že tu nikdo nevyhrál asi pět let. Bod z Jiren by byl zlatej, ale sem se pro ně nejezdí,“ vyřknul obecný názor po podzimní porážce 2:3 kapitán Souše Václav Štípek. „Co souboj, to standardní situace proti nám. To se nedá hrát, bojíte se soupeře dotknout.“

Naposledy měli tenhle pocit fotbalisté Přední Kopaniny – v Jirnech před deseti dny schytali výprask 0:7, když čelili čtyřem penaltám!

„Rozhodčí Blaschke nám ukázal novou dimenzi zářezu, tohle bylo absolutní odepření práva hrát fotbal. Jedna penalta byla jasná, další tři nebyly ani sporné. Pokud by měl rozhodčí dostat nějaký trest, tak jedině doživotí, obrátil proti nám i los,“ nechápal jeden z hráčů poražených, který si nepřál být jmenovaný.

„Prohráli bychom stejně, byli jsme připravení na to, že nás tady seřežou, ale takhle? Byla to jasná pomsta za podzim.“

Tenkrát napsal šéf Přední Kopaniny Tomáš Cigánek otevřený dopis, že považuje počínání Jiren v divizi za hluboce nemorální, odporné a ponižující. Pokud by prý byl jejich šéf Josef Jícha zvolený do Výkonného výboru FAČR, okamžitě by svůj celek odhlásil z divize. „K Jirnám se už vůbec nebudu vyjadřovat, nemá to smysl,“ říká dnes Cigánek.

Soupeři nemají kvalitu

Verzi o pomstě, stejně jako neustálou pomoc rozhodčích, ale Jícha rezolutně odmítá. „Stačí, když proti nám soupeři postaví stejně kvalitní kádr a zápasy budou hned vypadat jinak. Když přijede soupeř s 18letými dětmi, které umí jen běhat a srážet se, tak si naši zkušení hráči začnou dávat balony a frustrovaní soupeři po nich vždycky hrábnou nohou, z toho jsou pak standardní situace,“ popisuje svoji verzi Jícha, jehož celek v sezoně kopal 22 penalt, což je minimálně dvojnásobek „běžné taxy“.

„Stoprocentně odmítám, že by nám rozhodčí pomáhali. Natáčím si všechny zápasy, můžu je všem ukázat. Taky bych nechtěl jezdit někam, kde na devadesát procent vím, že má kvalita není taková, abych tam vyhrál. To by mě štvalo a soupeře chápu,“ usmívá se Jícha.

Bohatý podnikatel je zároveň spolumajitelem druholigových Bohemians Praha, jejichž jsou Jirny farmou. I tím Jícha vysvětluje, proč jeho celek popáté v řadě odmítl postup do třetí ligy. Tohle je naprostá rarita.

„Mám mančaft ve druhé lize, je zbytečné mít další ve třetí lize. Není se kam hnát, podívejte se na vesnice, které šly do velkého fotbalu. A jak dopadly?“ pokračuje Jícha. „Navíc se Mára Kincl vyjádřil, že už by třetí ligu nehrál. Já se radši budu dívat, jak dává góly v divizi, než abychom se někde nervovali bez něj. I to byl jeden z důvodů, proč jsme nevzali postup.“

Z tohoto rozhodnutí nejsou soupeři vůbec nadšení.

„Přál bych jim, aby honem rychle postoupili, což bohužel nechtějí. Už bych je nerad potkával,“ netají se Pavel Stehlík, sekretář Meteoru Praha.

Divize? Pro Jirny ideální

Kromě Kincla působí v týmu z obce s dvěma tisíci obyvateli nedaleko za Prahou i další ostřílení borci jako Jaromír Jindráček, David Zoubek či Miroslav Obermajer. „Pro nás je divize ideální soutěž, vedle zkušených fotbalistů se učí mladí, kteří pak mohou jít do střížkovské Bohemky. Ti, co se v ní neprosadí, zase míří k nám,“ vypráví Jícha, který je proslulý tím, že své fotbalisty na divizi královsky platí.

„Divizní áčko má rozpočet osm milionů korun na sezonu, další milion stojí ostatních pět celků v klubu,“ prozrazuje Jícha. Průměrný rozpočet divizních klubů je přitom zhruba 3,5 milionu korun na sezonu včetně mládeže...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud