Hynek Preisler
30. července 2016 • 16:30

Jak probudit Mozarta? Vůch dostal chůvu, čtyři dny ho hlídal kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vůch, ten, co je občas bůh. Tohle heslo spojené s Egonem Vůchem, který dvěma góly popravil v Evropské lize Admiru Mödling, teď budou mít v Liberci na paměti. Specifický hráč v Evropské lize ukázal, jaký plejer je. Jenže potřebuje i výjimečný přístup. Liberecký asistent Zdeněk Houštecký ho měl před zmíněným duelem čtyři dny u sebe doma. Vůch sekal latinu a po výhře 2:1 je za hvězdu. „Pokud má čistou hlavu, je neudržitelný,“ ví i hlavní kouč Jindřich Trpišovský.



Blik, blik. Chvíli záře, chvíli tma. Taková je fotbalová dráha dnes již pětadvacetiletého Egona Vůcha. Začněme černotou. Když Liberec uprostřed minulého týdne hrál přípravný zápas s Drážďany, technický hráč byl na vystřídání. „V podstatě byl naším nejhorším hráčem na hřišti. Vůbec celá příprava se mu moc nevydařila,“ přiznal trenér Jindřich Trpišovský.

Věděl však, co dělá, neboť Vůcha velmi dobře zná již od puberty z dorostu Bohemians 1905. I proto v zimě přesvědčil liberecké vedení, aby ho pro jarní část do Slovanu angažovalo na hostování z Plzně, kde byl na podzim přeřazen do juniorky, neboť ho načapali v hospodě. Krátce po bouračce Davida Limberského.

Do Viktorie se sice letos v létě vrátil, ale bylo jasné, že u úřadujícího mistra jako problémový element nezůstane. Chtělo ho Brno, ale Vůch toužil po návratu k Nise, kde se cítil dobře. A kam opravdu na začátku července zpátky na hostování zamířil.

Budiž světlo

A nyní budiž světlo. Hned v prvním soutěžním zápase za Liberec v Evropské lize otočil s Admirou skóre na 2:1 dvěma góly. Parádními a veledůležitými. Prvním vyrovnal na 1:1 oskarovými nůžkami. „Asi to byl nejhezčí gól v kariéře,“ culil se Vůch. Druhým vystřelil cennou výhru, když převýšil o hodně vyššího strážce.

„Přeskočil jsem tam nějakého Hagrida (poloobr z Harryho Pottera) ze stoperů, od tyče se míč ještě naštěstí odrazil ke mně a tak jsem ho mohl doklepnout do branky,“ popsal vítěznou trefu.

VIDEO | Podívejte se na Vůchův krásný gól proti Admiře

Následně odmítl, že by odehrál nejlepší zápas v kariéře. „To ne, nejlepší je vždy ten, když můžu na hřišti dělat kraviny, a to také nejde pořád,“ přiznal upřímně. A to je právě celý Vůchův problém.

V porovnání s přípravou však podal v Rakousku o tisíc procent lepší výkon. Čím to? „Pokud má čistou hlavu, je neudržitelný, když ho něco trápí, přenáší se to i na hřiště,“ vysvětlil Trpišovský. I proto poprosil svého asistenta Zdeňka Houšteckého, aby si Vůcha vzal před významným zápasem s Admirou k sobě domů a tam se o něj čtyři dny staral!

S koučem koukal na Angeliku

„Je to takový fotbalový Mozart, ale potřebuje individuální a lidský přístup a klid, aby se cítil dobře,“ prozradil Houštecký. Rodák z Plzně si totiž s ničím příliš hlavu neláme. Pochází také ze „světské“ rodiny, tedy specifického kolotočářského prostředí, které ho pochopitelně ovlivnilo. Měl problémy s automaty, nasekal nemalé dluhy. To vše pak negativně ovlivňovalo i výkony na hřišti.

Ale zpět k Houšteckému domů. „Byli jsme třeba v Praze na večeři nebo jsme se spolu v sobotu večer koukali na Angeliku, která se mu mimochodem hrozně líbila,“ prozradil s úsměvem Houštecký. A spolu v neděli odjeli sledovat do Rakouska ligový zápas Admiry proti Mattersburgu.

„Jsem rád, že speciální program zafungoval,“ pochvaluje si nyní Trpišovský, který Vůchovu kariéru už kdysi ovlivnil. Když chtěl fotbalista s obřím talentem v posledním roce u dorostu s fotbalem švihnout, doporučil ho do třetiligové Hlavice. Ta za něj zaplatila 80 tisíc korun. Odtud si ho pak vytáhly Teplice, pokračoval v Plzni a dostáváme se opět do Liberce.

„Nechci říkat hop, dokud jsme nepřeskočili, ale pokud přes Admiru postoupíme, bude na tom mít velký podíl a myslím, že finančně by tím svůj příchod už splatil,“ uzavřel Trpišovský. Odveta Egona Vůcha a spol. čeká ve středu.

Egon Vůch se raduje ze vstřelené branky proti Admiře
Egon Vůch se raduje ze vstřelené branky proti Admiře

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud