Pavel Kalouš
4. dubna 2014 • 13:19

Teplický zázrak Litsingi po skvělém podzimu chřadne. Chce odejít?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to záhada, které nerozumí nikdo. Na podzim bavil celou ligu, jenže teď si záložníka Teplic Franciho Litsingiho ani nevšimnete. Co ho připravilo o formu? Spekuluje se, že za tím může stát jeho touha odejít do zahraničí, klub ale zprávy o údajné lukrativní nabídce odmítá. 



Ta čísla bijí do očí: 9 gólů a 5 asistencí, naproti tomu 1 branka a žádná asistence. Podzimní a jarní bilance Franciho Litsingiho se liší jako den a noc. Africký klenot Teplic, který ještě před pár měsíci zářil, se trápí a nikdo netuší, co se s ním stalo.

„Je to markantní. Když ho sleduju na hřišti, nevidím tam jiskru, která tam byla na podzim,“ říká někdejší slavný záložník Teplic Jaroslav Melichar. „Na podzim měl dobré vedení míče, dovolil si jeden na jednoho, dával góly, připravoval je. Teď si ale nevěří,“ dodává.

Pro Teplice je přitom sedmadvacetiletý záložník z Konga klíčovým mužem. V osmi zápasech, ve kterých se zapsal mezi střelce, totiž měli Severočeši bodovou úspěšnost 88%. Pokud se ale Litsingi mezi tři tyče netrefil, klesla úspěšnost Teplic na 57%.

I proto se Teplickým vzdaluje vysněné třetí místo. Litsingi hraje bez náboje, v soubojích většinou ztrácí míče a jeho přihrávky jsou nezvykle nepřesné. Gól dal naposledy na začátku března, když Teplice rozstřílely Olomouc 4:0. Od té doby nic. Co se s ním stalo?

Roli mohla sehrát změna v jeho osobním životě. Na začátku loňského listopadu, před utkáním na Spartě, totiž Litsingimu v rodném Kongu zemřel bratr. Rodinná tragédie mu mohla vzít chuť do fotbalu.

„Vrhl se do ligy a chtěl se prosadit. Nikdo ho neznal, jenže teď si na něj dávají pozor všichni, navíc se tolik nedaří ani týmu. Největší průšvih by byl, kdyby u něho došlo k uspokojení,“ uvažuje kouč Chomutova, teplické farmy, Robert Vágner, který se jednou týdně účastní tréninku Teplic.

Nabízí se však ještě jedno vysvětlení. Podle zdrojů iSport.cz údajně k Litsingimu přilétla lukrativní nabídka z Kazachstánu, kde by si vydělal až desetkrát tolik co na severu Čech. Litsingi by rád odešel, jenže kazašský zájemce ho chce získat nejlépe zadarmo. A to se logicky nelíbí Teplicím.

„O žádné nabídce nevím, to se musíte zeptat Litsingiho,“ tvrdí šéf Teplic František Hrdlička. Hráč by si sice vlažnými výkony mohl chtít přestup vyvzdorovat, na druhou stranu by takovým přístupem sám riskoval. „Když nebude hrát dobře, zájem o něj může opadnout,“ kývá hlavou Melichar.

Další šanci přesvědčit fanoušky, že fotbal nezapomněl, dostane Litsingi dnes večer (20.15, PP Fanda) proti Příbrami. Vrátí se do formy?

Franci Litsingi s vtipkujícím masérem Eduardem Poustkou.
Franci Litsingi s vtipkujícím masérem Eduardem Poustkou.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud