Stanislav Hrabě
16. října 2011 • 16:00

Kouč Slavie Straka se zastrašit nenechal. A chuligánům hrozí šest let

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nenechám se zastrašit! To vzkázal slávistický trenér František Straka vandalům, kteří mu posprejovali rodinný dům v Kněževsi hanlivými výrazy. A skutečně necouvá. Ochranku, kterou mu nabídlo vedení klubu, nepřijal, při přípravě na zítřejší zápas s Viktorií Žižkov nedává nic znát. „Určitě ho to žere, ale soustředí se jen na fotbal,“ shodují se hráči i jeho spolupracovníci.



Tvrdá a poctivá příprava na zítřejší derby s Viktorií Žižkov. Taková byla náplň dvou dnů slávistického trenéra Františka Straky. Páteční útok vandalů, kteří mu posprejovali dům urážkami, se do jeho práce nepromítá.

„Nedává na sobě nic znát,“ tvrdí hráči. „Je to skutečný profík a jeho tréninky to nijak nepoznamenalo. Mají svou kvalitu,“ uznávají jeho přístup k povinnostem.

Při pátečním tréninku, tedy po tom, co Straka ráno objevil na svém domě hanlivé nápisy, se o tom vůbec nemluvilo.

„Já ani mnozí další jsme to ani nevěděli,“ přiznává jeden ze zkušených slávistických fotbalistů.

„A z jeho chování jsem nic nevypozoroval,“ dodává. „Dozvěděl jsem se to až večer z televizních zpráv a zpětně jsem si uvědomil, jak je Franta vnitřně silný. Vůbec to na něm nebylo poznat,“ říká člen realizačního týmu.

Pro klid před důležitým střetnutím na Viktorii Žižkov nechce být ani jeden jmenován. „Už toho bylo okolo Straky dost, teď se musí mužstvo soustředit na zápas,“ žádají o shovívavost. Stejně jako ofi ciální představitelé klubu.

„Dopolední trénink A-týmu proběhl naprosto standardním způsobem a v běžném režimu,“ uvádí ve stručném prohlášení tisková mluvčí Soňa Nouzáková.

Tím není ovšem naznačeno, že by na hřišti panovala ubíjející stísněnost. „Jsme na Viktorku nabuzeni, to Straka umí,“ pochvaluje si slávistický fotbalista a ubezpečuje, že tradiční žerty, které doprovázejí každý trénink, nevymizely. S jednou výjimkou: i ti největší šprýmaři se tématu poničeného domu povědomě vyhýbali.

Případ šetří policie a teď má další práci. „Policejní služebna v Kněževsi řeší trestný čin poškození cizí věci,“ potvrzuje Markéta Johnová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, územního odboru Praha venkov – Západ. Škoda přesáhla sumu pěti tisíc korun, jde tedy o porušení zákona, nikoli jen o přestupek.

„Pachateli hrozí odnětí svobody až do výše jednoho roku,“ opírá se o paragraf 228, odstavec 2. „Pakliže by šlo o vyšší rozsah škody, tak dokonce od tří až do šesti let,“ upozorňuje chuligány, kteří čin provedli, že postih může být podstatně vyšší.

Tato sazba je více než pravděpodobná. „Myslím si, že škoda přesáhne půl milionu korun, protože jde o původní stavbu z 19. století,“ uvedla hned při ohledání Zdena Straková, manželka trenéra Slavie. „Případ je v šetření, další informace v jeho průběhu nemůžeme poskytovat,“ odmítá Johnová sdělit, zdali má už policie nějaké horké stopy.

Ty vedou k fanouškům Sparty, přestože se objevily i spekulace, že to může být dílo rafinovaných slávistů s cílem poškodit nenáviděného vetřelce a svést vinu na příslušníky druhého tábora. To se však jeví jako hodně odvážná konstrukce.

Vedení Sparty se tímto činem nezabývá. „Klub s tím nemá nic společného,“ uvádí pouze tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

Vandalové posprejovali dům Františka Straky
Vandalové posprejovali dům Františka Straky

Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud