Jakub Konečný
5. prosince 2011 • 04:00

Je to tak! GSM Chovanec odchází ze Sparty, s ním i realizační tým

Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

To, o čem se v posledních týdnech čile spekulovalo, se stalo skutečností. Jozef Chovanec už není generálním sportovním manažerem pražské Sparty. Nepomohla mu ani výhra 4:2 v Jablonci ani šestibodový náskok po podzimní části. S Chovancem, kterého by měl nahradit Jaroslav Hřebík, skončil celý realizační tým. Někteří jeho členové však zemětřesení s největší pravděpodobností přežijí.




Hned v neděli se s Chovancem sešel šéf klubu Daniel Křetínský, aby mu očekávanou zprávu osobně sdělil. Dohodli se na okamžitém ukončení spolupráce, o dalším Chovancově působení na Letné v nějaké jiné roli nepadlo ani slovo.

Chovanec prý své odvolání čekal hned po propadáku v Evropské lize. Sparta na konci srpna vypadla s rumunským FC Vaslui, což obnášelo významnou ekonomickou i sportovní újmu. Křetínský však nakonec sáhl k razantnímu řešení až teď, během zimní přestávky totiž bude dost času i prostoru na přebudování kádru, což bude po Chovancově odchodu bezpochyby následovat.

LUKÁŠ PŘIBYL, místopředseda Sparty o své pozici v klubu

„Stanovujeme si určité cíle, například v podobě zisku titulu a postupu do Ligy mistrů, a já bych měl připravit, jak jich dosáhnout, co by se mělo dít, navrhnout řešení.“

Sparta je nicméně zatím na oficiální informace o zásadních událostech skoupá, o pádu klubové legendy informoval deník Sport její tiskový mluvčí Ondřej Kasík pouze strohým prohlášením.

„Vedení AC Sparta se po skončení podzimní části sezony rozhodlo ke změnám v realizačním týmu, jejichž první část bude klub komunikovat v pondělí na tiskové konferenci,“ stálo v něm.

Co se pod touto větou skrývá?  S Chovancem končí i celý realizační tým, je však velmi pravděpodobné, že někteří jeho členové se do něj vrátí. Týkat by se to mělo především kouče Haška, který měl původně odejít společně s Chovancem. Aspoň tak to dotyčným tlumočil boss Křetínský po domácí prohře 0:3 s Mladou Boleslaví na konci října.

Nové složení trenérského štábu bude úkolem pro Jaroslava Hřebíka, který do Sparty míří jako šéf sportovního úseku.
Dvaašedesátiletý odborník, který je momentálně v zahraničí na trenérském sympoziu, sice na Letné smlouvu dosud neuzavřel, ale na všem podstatném je s Křetínským v podstatě dohodnut.

Právě krachy na evropské scéně srazily Chovancovi vaz.
Sparta zde pod jeho taktovkou definitivně vyklidila pozice a utrpěla velké škody. Prestižní i ekonomické.

S ročním rozpočtem 350 milionů korun nepostoupila loni do Champions League a letos dokonce ani do Evropské ligy, zatímco její hlavní domácí sok z Plzně s mnohem skromnějšími výdaji vydělal na podzim v Lize mistrů 257 milionů korun. Tomu už Křetínský nehodlal nečinně přihlížet.

Chovancův odchod zapadá do množství zásadních změn, kterými vedení Sparty prochází. Jako prodloužená ruka Křetínského se do klubu vrací Lukáš Přibyl, který z pozice místopředsedy představenstva bude mít pod palcem celý provoz klubu.

Dosud absolutní Chovancovy kompetence ve sportovní oblasti si rozdělí rovným dílem Hřebík s personálním ředitelem Jakubem Otavou, který bude mít hlavní slovo v přestupové politice.

Vítejte v nových sparťanských časech!

Další informace o změnách ve Spartě najdete v pondělním Sportu

Jozef Chovanec udílí pokynz v Jablonci. Byl to jeho poslední zápas na střídačce Sparty?
Jozef Chovanec udílí pokynz v Jablonci. Byl to jeho poslední zápas na střídačce Sparty?

Vstoupit do diskuse
10

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud