9. listopadu 2010 • 14:20

Rvačky v ulicích: Co teď udělá Baník?

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravský Baník má další ostudu a vážný problém v jednom. Jedná se o masové násilí v těsném okolí stadionu na Bazalech. Sobotní šílená rvačka mezi fanoušky a policií při zápase proti Plzni zastínila všechny další události ligy. Klub zatím neví, jak se svými příznivci naloží.



Šeredná rvačka, kterou odneslo zraněním i několik policistů. Zapojili se do ní i fanoušci Baníku, kteří do té doby z kotle sledovali zápas s Plzní. Jenomže vše se odehrálo na ulici. A co teď? Kdo je za sobotní hrůzu zodpovědný? Baník? Policie? Ani na svazu zatím neznají odpověď. A nevědí, bude-li ostravský klub trestán.

Násilnosti vyvolali ti fanoušci Baníku, kteří zpoza stadionu naházeli dýmovnice a další pyrotechniku do kotle plzeňských příznivců. „Nepoužil bych přímo slovo fanoušci, spíše se jedná o určitou skupinu sympatizantů s naším klubem, protože na náš stadion nechodí,“ řekl Igor Bruzl, ostravský tiskový mluvčí.



O kom je řeč? O příznivcích, kteří si buď odmítají koupit Kartu fanouška, protože nejsou ochotni odevzdat své osobní údaje, nebo jednoduše protestují proti způsobu, jakým Baník bezpečnost na svém stadionu řeší. „Nelíbí se jim, že komunikujeme s policií, že prodáváme lístky na jméno, že při zápasech venku akceptujeme požadavky pořadatelských klubů a podobně,“ poznamenává mluvčí Baníku.

Mnohem větším průšvihem je však pro klub z Bazalů skutečnost, že se do sobotní pranice s policií zapojilo několik set domácích fans, kteří do té doby sledovali zápas ze svého sektoru. Prát se odešel téměř celý kotel, jemuž ostravští fotbalisté zápas co zápas děkují za přízeň. Tedy i příznivci s Kartou fanouška. „To nás velmi mrzí. A je to problém, který se nějakým způsobem budeme snažit řešit,“ říká Bruzl.

Slzný plyn na dvacet minut přerušil i samotný zápas
Slzný plyn na dvacet minut přerušil i samotný zápas


Jak tedy? Odebráním Karty fanouška? Zákazem vstupu na stadion? „Je velmi problematické trestat někoho za to, že opustil stadion. Tím jeho vnitřní řád neporušil. Ale zodpovědnosti se zříkat nechceme. Pokud dostaneme od orgánů činných v trestním řízení jména obviněných a budou mezi nimi držitelé Karty fanouška, pak budeme řešit, jak postupovat,“ pokračuje mluvčí Baníku.

„Ani v tomto případě není jednoznačné, zda máme morální právo odebrat Kartu fanouška někomu, kdo si ji zakoupil a kdo neporušil vnitřní řád stadionu. Přestože se dopustil přestupku nebo třeba trestného činu. Tím může být třeba fakt, že neuposlechl výzvu policistů. Je to už důvod k tomu, abychom mu Kartu fanouška zablokovali? Těch otázek je zatím příliš,“ dodává ještě Bruzl.



Kauzu bude řešit i disciplinární komise. I ona si bude lámat hlavu, zda Baník potrestat. „Je faktem, že to, co se v sobotu v Ostravě dělo, mělo vliv na bezproblémový chod zápasu. Utkání muselo být přerušeno. Ale stejně tak je pravda, že ohnisko celého incidentu bylo mimo stadion. A to už je teritorium, v němž je za pořádek zodpovědná policie,“ říká Ivo Lubas, šéf ligy.

„Není to nic proti policii, ta proti sobě měla obrovskou sílu a zákrok nakonec zvládla. Jde ale o to správně vyhodnotit, jakou zodpovědnost na tom, co se v sobotu stalo, Baník nese. Než v tomto uděláme nějaký závěr, musím mít k dispozici všechny ofi ciální zápisy a stanoviska,“ prohlašuje.



Sobotní události v ulicích Ostravy v okolí Bazalů nenechaly v klidu Antonína Maštalíře, starostu městského obvodu Slezská Ostrava, kde se stadion Baníku nachází. „Jednoznačně prohlašuji, že udělám vše pro to, aby se něco takového už neopakovalo. Jaká konkrétní opatření hodlá přijmout, říct zatím nechtěl. Odmítl však, že by usiloval o to, aby se Baník musel ze Slezské Ostravy vystěhovat jinam, jak některé informace naznačovaly.

Je velmi pravděpodobné, že opatření zpřísní Policie České republiky. „Došlo-li v sobotu k tak výraznému narušení klidu v okolí stadionu Baníku, budeme reagovat a podle toho připravovat opatření nutná k zajištění pořádku při příštím utkání,“ říká pro Sport Gabriela Holčáková, mluvčí ostravské policie.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud