29. června 2014 • 04:58

Nejslavnější úlety světových šampionátů: Král zkratů je Zidane

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Luis Suárez se zahryzl do soupeřova ramena. Není prvním, kdo na mistrovství světa v amoku provedl šílenost. Žebříčku zkratů podle Sportu vévodí proslulá Zidanova hlavička, kterou poslal k zemi Materazziho i francouzské naděje na titul.



1. Zidaneho kladivo

Zidane x Materazzi

MS 2006, Itálie-Francie 1:1, 5:3 na penalty
Sklání hlavu jako beran a také ji tak používá. Beranidlo v podobě Zinedina Zidana vráží do hrudníku Marka Materazziho. Ital jde hned k zemi, to se vážně nedalo ustát. Rozhodčí Elizondo chvíli tápe, incident neviděl. Až na radu čtvrtého sudího tahá z kapsy červenou. Kulisy celého incidentu stojí za to - prodloužení finále mistrovství světa! Polehčující okolnosti? V tu chvíli žádné. Až později vychází najevo, že Materazzi nazval Zidanovu sestru děvkou. Zápas dojde až k penaltám, kde francouzský záložník svému týmu chybí. Titul slaví Itálie.

Tresty
: Zidane 3 zápasy za hrubost (ukončil kariéru), Materazzi 2 zápasy za urážku


2. Řezník Schumacher

Schumacher x Battiston

MS 1982, SRN-Francie 3:3, 5:4 na penalty
Patrick Battiston málem přišel o hlavu a hruď, ale nepíská se ani faul. Jeden z nejděsivějších zákroků historie šampionátů, i když zprvu tak nevypadá. Francouzský obránce běží překvapivě sám na německého gólmana Toniho Schumachera a střílí vedle. Brankář ovšem skáče s nohou nataženou dopředu přímo do protihráče a následky jsou děsivé - bezvědomí, kyslík přímo na hřišti, pochroumaná páteř, vylámané zuby. „Myslel jsem, že je mrtev,“ říká po zápase Michel Platini. Schumacher si ještě pohorší. Když slyší o vylámaných zubech, praví: „Jestli to je vše, zaplatím mu korunky.“ Později se ovšem Battistonovi osobně omlouvá.

Trest: žádný


3. Kanibal Suárez

Suárez x Chiellini

MS 2014, Itálie-Uruguay 0:1
Křidýlko, nebo ramínko? Uruguayský útočník Luis Suárez si s chutí hryzne do obého, ale raději má podle všeho ramínko. V jeho soukromé sbírce kousanců vede 2:1. Ten poslední je tři dny starý a dohledat se dá na trapéze Giorgia Chielliniho. Možná ještě teď, ačkoli uruguayský lid ve vzácné jednotě přísahá na to, že díry po zubech vytvořil dodatečně počítač. Zubatý recidivista zápas dohrává, protože sudí si jeho přestupku nevšimli. Spravedlnosti ke vzteku chvíli nato Uruguay střílí jediný, postupový gól utkání.

Trest: 4 měsíce zákaz fotbalu i v Liverpoolu, 9 zápasů národního týmu a pokuta 2,25 milionu korun


4. Plivance v trvalé

Rijkaard x Völler

MS 1990, Německo-Nizozemsko 2:1
Kolik se toho dá stihnout za minutu a jedenáct vteřin? Fakt hodně. Běží osmifinále šampionátu a Frank Rijkaard fauluje Rudiho Völlera. Vidí po právu žlutou. Oba se hádají, Völler přibíhá po chvíli k sudímu a ukazuje mu na svých kudrnách plivanec. Dostává žlutou. Přímý kop, Völler padá k zemi, aby se vyhnul gólmanovi. Rijkaard si myslí, že filmuje penaltu, tahá ho za uši a stoupá mu na nohu. Oba vidí druhou žlutou a jdou ven. Nizozemec na cestu ještě přidává další přesný plivanec, tentokrát do tváře. Německý tisk mu dává přiléhavou přezdívku Lama. Rijkaard se později omlouvá, Völler přijímá.

Trest: za vyloučení stop v dalším zápase


5. De Jong-fu

De Jong x Xabi Alonso

MS 2010, Nizozemsko-Španělsko 0:1
Španělé vládnou tou dobou světu a těžko se proti nim něco vymýšlí. Nizozemci proto do finále šampionátu vstupují nesmírně tvrdě. Vrcholný okamžik si přichystá Nigel de Jong -po vzoru Bruce Lee ve výskoku vrazí nebývalou silou podrážkou přímo do hrudníku Xabiho Alonsa. Španělé okamžitě žádají červenou, sudí Webb ukazuje jenom žlutou. Teď už ví, že se zmýlil. „Měla to být červená,“ uznává. Možná si někdo z finále pamatuje Iniestův vítězný gól, ale snad všichni si vzpomenou na špunty zaryté do Alonsovy hrudi.

Trest: žádný

Proslulá potyčka mezi Rijkaardem a Völlerem
Proslulá potyčka mezi Rijkaardem a Völlerem


Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud