12. října 2010 • 11:49

Hübschman by si rád «doma» zahrál Euro

Autor: čtk, ab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukrajina se už dávno stala fotbalistovi Tomáši Hübschmanovi druhým domovem, a tak má reprezentační záložník hned dvojí motivaci, aby český národní tým postoupil na mistrovství Evropy.



Hrát na ukrajinských stadionech během Eura 2012 v českém dresu by Hübschman považoval za obrovskou poctu. Sám je už šest let kmenovým hráčem Šachtaru Doněck, s kterým posbíral řadu úspěchů včetně vítězství v Poháru UEFA. O účast na šampionátu národní tým právě bojuje, dnes má před sebou třetí zápas v Lichtenštejnsku.

Tomáš HübschmanFoto Pavel Lebeda
Hübschman býval dlouho reprezentačními trenéry přehlížen. Přestože v Doněcku podával skvělé výkony, v národním dresu se neobjevil čtyři roky. Vrátil se až loni na podzim, kdy tým převzal krátkodobě Ivan Hašek, a udržel se v něm jako jeden z jeho pilířů i pod Michalem Bílkem. Právě včas, aby bojoval o účast na šampionátu, o kterém se v jeho klubu tolik mluví.

"Je to pro mě speciální motivace, moc bych si chtěl na turnaji zahrát a ne být pouze fanouškem v hledišti," svěřil se novinářům ve Vaduzu, kde se český celek připravuje na duel s papírovým outsiderem.

Na Ukrajině prý lidé fotbal milují a příprava turnaje je každodenním tématem fanoušků. "Každý den se o tom mluví. V Doněcku už máme přes rok moderní luxusní stadion, stejné je to v Charkově, přestavuje se v Kyjevě a nová krásná aréna vzniká také ve Lvově," řekl Hübschman.



Přípravy Eura na Ukrajině provázely potíže a časové prodlevy, kvůli kterým zemi v jednu chvíli hrozilo i odebrání šampionátu. To už nyní neplatí, nicméně různé problémy se ještě dají očekávat, a to především mimo stadiony, neboť dopravní a turistická infrastruktura v zemi není tak vyvinutá.

"To možná nějaké problémy přinese. Jenže i tak věřím, že se všechno včas stačí a bude to pěkný turnaj. Proto bych na něm tak moc rád hrál, nejraději v ukrajinské skupině, protože zde mám opravdu spoustu známých," řekl Hübschman.



K tomu ale musí nejdříve český tým projít kvalifikačními boji, které si zkomplikoval domácí prohrou s Litvou. Další zaváhání si mužstvo nemůže dovolit, tím méně ve Vaduzu proti 149. celku žebříčku FIFA.

"Musíme hrát soustředěně, jít za svým cílem nekompromisně. Takový dnes už fotbal je, že slabší soupeř se snaží toho lepšího rozhodit obrannými taktikami, mnoho týmů včetně Lichtenštejnska se hodně zlepšilo i ve hře dopředu. Musíme si dát pozor, abychom dál neztráceli," uvedl devětadvacetiletý fotbalista.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud