Karel Häring
30. května 2016 • 04:30

Výzkum o intenzitě tréninků: Kdo z Čechů hlásí, že se nadřel víc?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zajiímavá novinka se objevila na soustředění národního týmu v Rakousku. Po každém tréninku přijde neobvyklá otázka na všechny hráče. „Jaká byla intenzita tréninku?“ ptá se lékař týmu Petr Krejčí, který působí u české reprezentace už 20 let. Pomáhá tím výzkumu UEFA, který hledá nějaký vztah mezi intenzitou v tréninku a možnou úrazovostí při fotbale. 



Číslo od nuly do desítky musí po tréninku vybrat každý hráč a vyjádřit tím, jak náročná byla právě skončená jednotka. Jednička znamená velmi lehký trénink, desítka je maximum fyzické náročnosti. Údaje by měly přispět k výzkumu vztahu mezi intenzitou tréninku a zraněními ve fotbale.

Hráči hodnotí intenzitu tréninku. Vyšší známky dává Limba, směje se Krejčí
Video se připravuje ...

Výsledky, včetně jednotlivých čísel i délky jednotlivých tréninků, se posílají jednou týdně, každý pátek nejpozději do půlnoci, na UEFA, kde je zpracovává tým odborníků.

Rozptyl známek se liší v závislosti na typu tréninku a na tom, jestli mají všichni stejnou přípravu, nebo je mužstvo rozděleno do více skupin. Například po zápase absolvují lehčí ti, co hráli, naopak náhradníci musí počítat s vyšší intenzitou. „Když je trénink stejný, je rozptyl malý, většinou o jedno číslo. Když ne, pohybuje se to od tří do sedmi,“ popisuje Krejčí.

„Dávám většinou sedmičky,“ usmívá se David Lafata, když dostal otázku, jaké číslo obvykle lékařům hlásí. To už je poměrně vysoká známka, částečně odpovídá tomu, že trenér Pavel Vrba zvolil v úvodních dnech rakouského soustředění náročnější tréninky.

Jak ukázat číslo 92? Silný ročník Sparty má zastoupení i na EURO
Video se připravuje ...

Ačkoliv tuto novinku zavedli do praxe zhruba před týdnem, týmový doktor už poznal, kteří hráči mají tendenci dávat nižší číslo, protože jim trénink nepřijde až tak náročný, a naopak. „Fotbalový fanoušek, který sleduje tým, ví, kdo na hřišti lépe běhá a zároveň tím lépe snáší trénink. To jsou například Theo Gebre Selassie nebo Pavel Kadeřábek. Naopak vyšší dává třeba David Limberský,“ směje se Krejčí.

První výsledky ze studie nebudou známy hned, protože se do nich započítávají i údaje o tom, jak dlouho trvalo hráčům, než se po zranění utrpěném na šampionátu, vrátí do hry. A to může trvat i měsíce. Dlouholetý reprezentační lékař také nepočítá s tím, že by z výzkumu vyšel nějaký jasný závěr.

Pozápasový trénink reprezentace: posilovna pod širým nebem
Video se připravuje ...

„Z takové vědecké činnosti nemůže člověk čekat něco konkrétnějšího, ve smyslu, že když se bude trénovat méně, bude méně zraněných. To nejde. Určité hodnoty z toho vyjdou, ale potrvá to. Revoluci tam nečekáme.“

Mimochodem, po utkání s Maltou hráči hlásili čísla mezi pětkou a šestkou. Prostě takový těžší trénink. 

ROZHOVOR S PETREM ČECHEM I O CHYBĚ PROTI TURECKU A DALŠÍ TÉMATA O EURO ČTĚTE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.
Elektronickou verzi včetně archivu novin najdete ZDE »

V pondělním Sportu najdete rozhovor s Petrem Čechem a (nejen) další zajímavosti k českému týmu připravujícímu se na EUROFoto Archiv Sport

Kadlec: Sparta pro mě byla jasná volba
Video se připravuje ...

Fotbalisté sledovali Ligu mistrů. "Atlétika mi bylo líto," říká Lafata
Video se připravuje ...

Čech: Rekord? Možná se na něj podívám, až skončím s fotbalem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud