1. října 2014 • 17:17

Plzeňský stadion má SUPERKAMERY. Odhalí výtržníky ve vysokém rozlišení

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Větší ochranu majetku na svém fotbalovém stadionu ve Štruncových sadech si slibuje Plzeň od nové kamerové soustavy, kterou pořídila za 4,4 milionu korun. Systém Panomera, jenž umožňuje sledovat rozsáhlé plochy ve vysokém rozlišení z jednoho místa.



Má také pomoci policii zjistit ze záběrů víc a tvrdě postupovat vůči těm, kteří se na zápasy chodí poprat a stadion devastují. Řekl to radní pro oblast bezpečnosti Robert Houdek. Podle kritiků byla investice zbytečná, stadion prvoligové Viktorie měl systém dostatečný.

"Jde o specializovanou kameru, která se používá na letištích, velkých vlakových nádražích, stadionech. Zjednodušeně řečeno umí udělat detail, ale zároveň nahrává celek, to je její hlavní efekt. Navíc umožňuje i zpětné vyhledávání," vysvětlil Houdek.

Fanoušci na stadionu v Plzni v poslední době nezpůsobili žádné zásadní problémy, občas vznikají menší škody. Bývá to při zápasech se Spartou nebo Baníkem Ostrava, jde o vytrhané a zapálené sedačky. Kritici nákupu zařízení argumentují právě tím, že žádné větší devastování majetku se v Plzni v poslední době nekonalo, stadion navíc prošel nedávno modernizací a měl funkční kamerový systém.

Monitorovani v HD jsou zatím jen fanoušci hostů

Houdek připustil, že je otázka, zda Plzeň má nebo nemá takový systém mít. "V poslední době se ale na fotbalových stadionech staly různé věci, ten trend je dokonce takový, že by to měly mít fotbalové stadiony všechny," uvedl. Nutná je podle jeho slov ale také změna legislativy, která umožní například uložit trest zákazu vstupu na stadion.

Podle vedoucího odboru bezpečnosti a prevence kriminality plzeňského magistrátu Aleše Průši byl kamerový systém budovaný v minulých letech na stadionu nedostatečný. "Pokud kamera přiblíží například celý sektor hostů, obtížně se určuje pachatel incidentu. Úhel záběru je široký a v jednom obrazu kamery najdete mnoho detailů, ale jsou tak malé, že je nelze rozeznat," uvedl.

Pořízení "superkamery" je první etapou, následovat by mohla druhá, ta je ale zatím bez finančního krytí. "Nyní se soustředíme na fanoušky hostů a ty naše problematičtější. Druhá etapa by znamenala 'dokamerování' zbytku stadionu a propojení se všemi stávajícími systémy, které tam jsou," uvedl Houdek. Celkové náklady odhadl na sedm milionů korun. Na první etapu za 4,4 milionu přispěl jedním milionem Plzeňský kraj.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud