Štěpán Filípek
29. srpna 2015 • 11:28

Žižkov se zlobí: Ostravě nadržují, má mít zakázané přestupy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozor, něco je (asi) špatně! Dlouholetý spor mezi Žižkovem a Ostravou o peníze za dřívější přestupy Josefa Hušbauera a Zdeňka Koukala, v němž jde o víc než osm milionů korun, došel až do stavu, kdy pražský klub získal podezření, že fotbalová asociace nadržuje protistraně. Nynější majitel Viktorie Jiří Rýva tvrdí, že měl Baník kvůli kauze zastavené přestupy, ale že je FAČR na něčí pokyn nesprávně zase povolila. „Nikdo si z nás nebude dělat srandu. Pořád se někomu nadržuje, přidržuje,“ rozčiluje se.



Fakta jsou následující: v březnu Arbitrážní komise FAČR změnila své původní rozhodnutí a rozhodla o tom, že Baník má Žižkovu zaplatit téměř 8,5 milionu korun coby dlužnou částku a pokutu ve výši 0,5 % denně. Ostrava reagovala dvěma žalobami k Obvodnímu soudu pro Prahu 6, a ten v květnu vydal předběžné opatření, jímž zakázal výkon rozhodnutí arbitráže. Ještě v srpnu se Baník pochlubil tím, že Obvodní soud pro Prahu 6 odložil i jeho vykonavatelnost. „Baník v současné době nemá povinnost Viktorii Žižkov cokoliv platit,“ uvedl advokát Tomáš Sokol, zastupující ostravský klub.

Jenže pak došlo k dalšímu zvratu. Městský soud v Praze v minulém týdnu předběžné rozhodnutí zrušil a uložil instanci na Praze 6, aby případ znovu posoudila a přidala následně odůvodnění svého verdiktu, které nyní scházelo. Žižkov, jenž v létě kvůli dluhům neobdržel profesionální licenci, spadl do třetí ligy a peníze nutně potřebuje, se okamžitě obrátil na Strahov. Požadoval, aby fotbalová asociace dle zvyklostí zatrhla Baníku transfery a donutila ho platit. Prý mu to také bylo přislíbeno.

Někdo musel Baníku podat pomocnou ruku, tvrdí šéf Žižkova

„Dozvěděli jsme se pak, že Baník měl přestupy tři dny zastavené,“ říká Rýva. „Potom už to ale najednou neplatilo,“ rozčiluje se. Žižkovský šéf se domnívá, že ve věci musel někdo z vedení asociace intervenovat a podat Baníku pomocnou ruku. „Tyhle poměry mě už štvou. Nevím, kdo si mohl dovolit do toho zasáhnout,“ kroutí hlavou.

Když se deník Sport na toto téma ptal majitele Baníku Petra Šafarčíka, reagoval obecně: „Ano, zachytili jsme informace, že vzhledem ke kauze Žižkov máme údajně mít přestupy zablokované,“ řekl, ovšem žižkovské nároky stále odmítá: „Máme dvě soudní rozhodnutí, která zastavení přestupů brání, stejné je, pokud se nepletu, i stanovisko FAČR.“

To, že Baník může dál registrovat hráče, nepřímo potvrdil v pátek i ředitel Legislativně právního oddělení FAČR Jan Pauly. „Pokud je mi známo, tak Baník Ostrava v současné chvíli přestupy pozastavené nemá,“ řekl Sportu, který si tuto informaci ověřoval i dále.

Právníci Baníku varují

Důvodem toho, že přestupy byly Baníku zase otevřeny, nebo dokonce vůbec zakázány nebyly, mohou být tvrdé námitky ze Sokolovy advokátní kanceláře. Ta zákaz naprosto odmítá a argumentuje, že Městský soud rozhodl o zrušení verdiktu z ryze formálních důvodů, tedy kvůli neodůvodnění usnesení – aniž by zpochybnil jeho věcnou stránku. „Na tom ale nezáleží,“ tvrdí Rýva.

Právní zástupci Baníku, který podal nový návrh na předběžné opatření, argumentují i verdiktem o odložení vykonavatelnosti veškerých kroků vůči Baníku a varují asociaci před jakoukoli aktivitou. Pokud by k pozastavení přestupů došlo, prý se hodlají obrátit na UEFA, FIFA i k orgánům činným v trestním řízení.

Podle Rývy musí Baník přesto zaplatit a důvodem toho, aby platbu zdržoval, podle něho nejsou ani spekulace ohledně toho, zda je ve skutečnosti majitelem žižkovských akcií, nebo ne. Ocitly se totiž jako vedlejší „případ“ v insolvenčním řízení, jemuž čelí společnost bývalého majitel Viktorie Luďka Vinše Strojexport-Via. „Mám doklady na to, že vlastníkem jsem já. Ale peníze hlavně patří Žižkovu, ať již pak budou v mých rukou, nebo někoho jiného,“ argumentuje Rýva.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud