Stanislav Hrabě
7. října 2015 • 09:26

Dovalil zpátky do Edenu? Ve Slavii by měl převzít úsek mládeže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podnikatel Jiří Šimáně prezident, novinář Tomáš Syrovátka do marketingu, bývalý ministr Jaroslav Tvrdík jako zástupce majoritního akcionáře čínské společnosti CEFC, „štístko“ Vladimír Šmicer coby pravá ruka šéfa. Prezident CEFC Čchan Čchao-tuo se má stát předsedou dozorčí rady.



 To jsou osoby, o nichž se už ví, že budou působit v novém vedení pražské Slavie. Dnes pražský klub odkryje celou strukturu. A návratů známých tváří do Edenu má být mnohem více. Úsek mládeže má převzít nedávný kouč reprezentační jedenadvacítky Jakub Dovalil.

Soustředíme se na výchovu mládeže, nastínil jasnou prioritu nový nejvyšší muž Slavie Praha podnikatel Jiří Šimáně. Červenobílí kdysi na tomto úseku ostatní kluby výrazně předbíhali, po „téměř krachu“ v roce 2010 se ovšem hodně zanedbalo. Nyní by se mělo všechno zlepšovat: podmínky, hrací plochy a především oborníci. Do Edenu se mají vrátit lidé, kteří vychovali mnoho budoucích reprezentantů.

Nové vedení se pokusilo přivábit zpátky dokonce Jana Říčku, bývalého sportovního ředitele, jenž musel český fotbal opustit po valné hromadě v roce 2005, kde otevřeně nedal hlas tehdejšímu mocipánovi Vlastimilu Košťálovi. V zahraničí si jako skaut na mládež a výběr posil vybudoval značné renomé.

Pracoval pro Chelsea, Hamburger SV, nyní ho zaměstnává Manchester City. „Klauzule v mé smlouvě mi nedovoluje, abych se k čemukoli v médiích vyjadřoval,“ odmítl jeden z nejuznávanějších českých fotbalových expertů jakékoli kontakty komentovat.

Dovalil má o práci zájem

Úsek mládeže měl pod dohledem sportovní ředitel Karol Kisel, jenž však s novou vlastnickou strukturou činnost ukončil. Oficiálně ji převzal jeho nástupce Josef Jinoch, ale bylo jasné, že na tak významnou pozici musí klub získat patřičného znalce.

Podle informací deníku Sport byl před podpisem bývalý trenér reprezentačního výběru do 21 let Jakub Dovalil. „Nebudu zapírat, ke Slavii mám vztah, vyrostl jsem v ní. Víc se nebudu vyjadřovat,“ sdělil Dovalil. V případě jeho nástupu se dá očekávat, že se s ním do Edenu vrátí osvědčení spolupracovníci a úspěšní trenéři mládeže Jiří Plíšek či Milan Titěra.

Den před zveřejněním nové struktury rozbouřil slávistické vody Jaroslav Tvrdík, bývalý ministr, jenž je spojen s příchodem čínským investoru do klubu a jenž se včera na svém twitterovém účtu vyjádřil ke spekulacím ohledně stadionu.

Ten sice leží na pozemku SK Slavie, ale stavba patří společnosti Eden Arena, a ta není ani k novému vedení fotbalového klubu příliš nakloněná. Dokonce své pohledávky připojila k insolvenčnímu řízení. Slavia část z nich uznala a uhradila, část ve výši 2 932 309 korun ovšem rozporuje.

„V nejhorší variantě by bylo referendum mezi fanoušky o stavbě nového stadionu,“ napsal na Twitteru Tvrdík s dodatkem, že věří v dohodu. Rozpoutal tím značnou diskuzi a po několika hodinách příspěvek smazal.

Fakt, že stadion vlastní jiná společnost, není pro cíle nového vedení Slavie, kterým je dostat klub zpátky na přední příčky, příliš ideální. Ale právní rozbor smluv ukazuje, že by to nemusela být překážka, která by v rozletu bránila.

Zformování fungujícího úseku mládeže považuje nové vedení za mnohem důležitější.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud