Richard Šíma
10. února 2016 • 20:25

Beseda před startem ligy. Fandové v Olomouci grilovali kouče Jílka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Originálním způsobem se olomoucká Sigma rozhodla informovat veřejnost o tom, jak je, či není připravena na jarní část sezony, v níž ji čeká boj o záchranu. Kromě novinářů byli na předsezonní besedu pozváni i fanoušci. Přišlo jich asi třicet. A zhruba čtyřicet minut zasypávali trenéra Václava Jílka a sportovního šéfa Ladislava Mináře otázkami. Někdy vcelku nepříjemnými.



Jak si Sigma na jaře povede proti Plzni a Spartě? Stejně hrozně, jako na podzim? A proč se klub nedokáže oficiálně rozloučit s hráči, kteří její kádr opouštějí? Proč se ofenzivní záložník Jakub Petr po ztrátě míče nevrací? Takové, i jiné, starosti mají fanoušci z Hané na prahu jarní části sezony, v níž bude muset aktuálně patnáctý celek ligy složitě hájit ligovou příslušnost.

„Chceme být otevřeným a transparentním klubem, proto jsme se rozhodli fanoušky na úvodní tiskovou besedu přizvat,“ vysvětlil Petr Pelíšek, mluvčí klubu.

Ačkoliv je Sigma ohrožena sestupem a má relativně čerstvou zkušenost s pádem do druhé ligy, obavy o záchranu v lize nebyly, pokud jde o otázky fanoušků, téměř žádným tématem diskuze. „V záchranu prostě věříme,“ jako by znělo unisono. „Jak jste spokojen s Mahmutovičem? Bude hrát Sigma jen na jediného útočníka? A co nastane, až v létě Mahmutovič zase odejde a s ním i druhý útočník Tomáš Malec, jemuž v Sigmě také skončí hostování?“ zněly dotazy aktérů druhé, tedy té fanouškovské části besedy.

Hlavní trenér Olomouce Václav Jílek a sportovní manažer klubu Ladislav Minář odpovídají na dotazyFoto ČTK

Výkony Aidina Mahmutoviče v přípravných zápasech kouče Jílka zjevně přiměly k opatrnému optimismu. „Je to velmi dynamický hráč, jakého moc potřebujeme,“ pravil kouč na adresu útočníka, jenž je na Hané na hostování z Plzně a v přípravě vstřelil tři góly. „Ale je také nutné, aby se změnilo myšlení našich hráčů, kteří někdy zbytečně přidají dva tři doteky s míčem navíc, místo aby hru rychle posunuli za obranu soupeře, kam si Mahmutovič umí naběhnout,“ líčil Jílek, co je potřeba k tomu, aby se velká zimní posila Sigmy na jaře opravdu patřičně gólově prosadila.

Půvabný okamžik besedy nastal v okamžiku, kdy se o slovo přihlásil starší fanoušek s otázkou, která se týkala pokřiku olomouckého kotle „Modrobílí do boje.“ Fanoušci v Olomouci tento chorál během utkání zpívají několikrát za sebou, a pánovi jeho obsah zněl úplně jinak. „Mám takovou otázku. Já ty hochy poslouchám, jak oni pořád dokola zpívají ‚On to ví, kdo to jééééé‘. A já se ptám, kdo to je, ten On?“

Jílek pozvedl obočí, suverénní výraz ve tváři v té chvíli ztratil i vedle něj sedící Minář. Odpověď na nečekaný dotaz neznali. Pánovi i oběma klubovým představitelům se ovšem záhy dostalo vysvětlení z fóra ostatních fanoušků. Nálada se uvolnila a Jílek poučeného muže napomenul: „Do příště doučit!“

Průběh netradičně vedené besedy s novináři i fanoušky si olomoucký trenér po jejím skončení pochvaloval. „Pro mě to byla úplně první tiskovka tohoto druhu, ať už s fanoušky, nebo bez,“ připomněl Jílek, jenž je ve společnosti prvoligových hlavních trenérů nováčkem. „Mělo to atmosféru a přiznám se, že mě to bavilo,“ poznamenal Jílek, jehož tým se v sobotu střetne s Bohemians.

Ligový podzim za 60 sekund: Sigma Olomouc
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud