13. února 2016 • 12:25

Změny atmosféry pomohly. Eden a Ostrava čekají davy diváků

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chlubí se početnými základnami fanoušků, a ty mají nyní pozitivní zimní impulsy rozhýbat. Proto se čeká, že jak na domácí zápasy Slavie Praha, tak Baníku Ostrava bude chodit víc diváků než na podzim, a tím se zvedne návštěvnost celé ligy.



Slavia i Baník se nacházejí ve zcela odlišné situaci, ostravský klub se smiřuje se sestupem do druhé ligy, Pražané se naopak derou vzhůru a chystají masivní atak pohárových příček. Přesto oba tradiční kluby před jarní částí ligy jedno spojuje – pozitivní nálada fanoušků a jejich očekávaný větší příval na tribuny, což má prospět celé lize.

Dobré rozpoložení u slávistických příznivců trvá od doby, co se klubu z Edenu na podzim ujali úspěšný podnikatel Jiří Šimáně a čínská společnost CEFC, v tuzemsku reprezentovaná bývalým ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Optimismus sešívaných, přes zimu živený mohutným posilováním v podobě osmi nových hráčů, graduje. To, že se průměrná podzimní návštěva 8896 diváků zvedne, se považuje za jistotu.

Natěšení fanoušků je takřka bezbřehé. „Nadšení a očekávání z komunikace, kterou s nimi vedeme, cítím. Je to ale i obrovský závazek,“ komentuje téma fanoušků generální ředitel Slavie David Trunda. A hned to dokládá konkrétně na prodeji permanentek na jarní část. „Je obrovský, přesné číslo sice ještě nemám, ale v minulosti se jich prodalo v řádu desítek, teď jsme v řádu tisícovky a víc,“ přiznává Trunda.

To, že se průměrná podzimní návštěva 8896 diváků zvedne, se v Edenu považuje za jistotuFoto Pavel Mazáč (Sport)

Slávisté sní o plném stadionu. „Věříme, že ten, kdo má slávistické srdce, bude v sobotu na slávistickém stadionu,“ burcuje fanoušky Tvrdík. Zatím nejvyšší průměrnou návštěvnost v lize má v probíhající sezoně Plzeň (10 630), červenobílí by na její postavení mohli zaútočit. „Já bych byl strašně rád, aby byl jarní průměr kolem patnácti tisíc. Víme, že to bude těžké, ale uvidíme,“ vyjadřuje přání Trunda.

Fandíte Slavii? Vše, co chcete vědět o vašem klubu, najdete ONLINE ZDE >>>

Foto 

Jen na posily a líbivé ambice však v Edenu nesázejí, s fanoušky pracují, komunikují s nimi. „Budou pokračovat doprovodné a jednotlivé akce na zápasy či fanzona. Budou zajímavé kampaně na zápasy, ať už onlajnové, nebo marketingové,“ vykresluje Trunda. Třeba na dnešní utkání s Brnem mohou jít zdarma ti, co mají permanentky i na hokejovou Slavii, v týdnu zase za pokladnami v Edenu prodávali vstupenky hráči Jan Bořil a Lukáš Železník. „Chystáme taky nové pokladny, aby se na stadion dostali všichni včas, nebo systém péče pro fanoušky i na venkovních utkáních, kam bychom vždy chtěli někoho vyslat, aby fanoušci viděli, že tam mají oporu,“ přibližuje Trunda.¨

ANKETA: Kdo získá titul? Experti tipují Spartu, Plzeň čeká úpadek
Video se připravuje ...

Potáhne i Baník

Zvýšený divácký zájem se čeká rovněž v Ostravě vzdor tomu, že Baník je už takřka odsouzen k sestupu o patro níž. Tamějším příznivcům dodává naději změna majitele, fanoušky značně neoblíbený Petr Šafarčík je pryč a tradiční klub převzal úspěšný podnikatel Václav Brabec.

I když je ze sportovního hlediska situace takřka beznadějná, fanoušků má na vítkovický stadion chodit víc. Na jaře skončí bojkot ultras, ti jsou ve spojení s Brabcem a na tribuny se po protestu vrátí, což může být až tisíc diváků.

„Zásadní důvody bojkotu pominuly s odchodem minulého vedení. O těch dlouhodobějších – stejně jako o personálních změnách v klubu, nebo ceně a způsobu distribuce vstupenek – jsme měli v uplynulých dnech možnost jednat se zástupci klubu v čele s panem Brabcem. Výsledkem je ukončení bojkotu ze strany fanoušků. Atmosféra na utkáních Baníku hraných na městském stadionu ve Vítkovicích tak bude od této chvíle pod taktovkou ultras,“ píše se na stránkách chachari.cz.

Další diváci mohou přibýt díky celkově zlepšenému klimatu kolem klubu. Fandové navíc kvitují, že Baník bude hodně spoléhat na hráče z vlastní líhně. „Máme v mužstvu spoustu ostravských odchovanců. A oni si budou muset uvědomit, že musí na hřišti makat naplno. A jestli se budou muset jít párkrát před tyhle fanoušky ze svého výkonu vyzpovídat, tak jim to opravdu dojde,“ slibuje si pozitivní efekt trenér Baníku Vlastimil Petržela.

Je předpoklad, že tohle všechno se odrazí na celkové návštěvnosti ligy. Průměr na podzim byl solidních 5035 diváků na utkání. Kam vyroste na jaře?

ANKETA: Který tým nejvíce posílil? Která posila se jeví jako nejzajímavější?
Video se připravuje ...

RENTGEN: Mešanovič chodí do soubojů jako Baroš, Zahustel se učí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud