5. května 2016 • 15:23

Limberský pyká za prostředníčky! 50 tisíc pokuta a musí trénovat děti

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Provokativní gesto plzeňského Davida Limberského, který v zápase na Spartě ukázal fanouškům prostředníčky, ocenila disciplinární komise pokutou 50 tisíc korun. Obránce Viktorie navíc musí jako fotbalově prospěšnou činnost vést tři tréninky mládeže - a to jinde než v plzeňské Viktorii.



Zápasový trest disciplinárka Limberskémuneudělila , v nadcházejícím kole ale nesmí nastoupit kvůli čtyřem žlutým kartám. Hráče na dnešním zasedání zastupoval advokát Bronislav Šerák.

Limberský v závěru šlágru na Spartě ukázal k divákům vztyčené prostředníčky v reakci na urážky od domácích fanoušků. Letenské publikum mu už několik vzájemných zápasů po sobě nadává a několikrát proti němu vyvěsilo i nepřátelský transparent. Pražané stále nemohou Limberskému zapomenout nafilmovanou penaltu proti Spartě z roku 2012 a především následné výroky proti jejich klubu.

Sparta - Plzeň: Jiráček nepodal ruku Limberskému, Costa ignoroval Petrželu
Video se připravuje ...

Limberský se ze zasedání omluvil kvůli plnění sportovních povinností a k incidentu se vyjádřil v písemném prohlášení, v němž se omluvil. Komise přihlédla k tomu, že hráč byl k vulgárnímu gestu vyprovokován, a Spartě v té souvislosti udělila pokutu 50 tisíc korun. V té je zahrnuto i použití nepovolené pyrotechniky v duelu s Plzní.

Viktoria musí zaplatit o deset tisíc méně za pyrotechniku a urážlivé pokřiky vůči sparťanskému útočníkovi Davidu Lafatovi a předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi .

Limberský mohl dostat trest až na čtyři zápasy a pokutu do výše 50 tisíc korun. "Trest v podobě fotbalově prospěšné činnosti se nám jeví jako výchovnější než zastavení činnosti. Domníváme, že by bylo vhodné, aby hráč svou účastí na tréninku mládeže ukázal svou lepší tvář. Aby si to tímto způsobem odčinil," řekl novinářům předseda disciplinárky Richard Baček.

Prospěšná činnost je namístě, řekl o trestu Šerák

"Vzhledem k tomu, co mu hrozilo, se domnívám, že prospěšnou činnost je na místě uložit, v kombinaci s peněžitým trestem bych souhlasil. Ale zdá se mi, že 50 tisíc korun je nepřiměřených. Já jsem se nevyjadřoval, protože je možné podat odvolání. To až po konzultaci s klientem," řekl Šerák.

Za vztyčený prostředníček v zápase v Jablonci dostal před pěti lety někdejší sparťanský stoper Tomáš Řepka trest na dva zápasy. "Víme, že možná bude padat srovnání s Řepkou před pěti lety, ale tehdy byl jiný disciplinární řád. Takže tahle srovnání malinko pokulhávají," řekl Baček.

Trest v podobě obecně prospěšných prací je ve fotbale novinkou. "Nevím, jaká je praxe v jiných zemích, ale u nás je to v disciplinárním řádu od loňského roku. My jako disciplinárka pro profesionální soutěže jsme k takovému trestu sáhli poprvé. Budeme chtít samozřejmě podat zprávu, jakým způsobem Limberského účast na trénincích probíhala," dodal Baček.

Plzeň v 26. kole vyhrála na Spartě 3:0 a následně potvrdila obhajobu ligového titulu domácím vítězstvím 2:0 nad Ostravou.

Stopka hrozí i Fillovi za faul na Frýdka

Disciplinární komise rovněž zahájila řízení s teplickým záložníkem Martinem Fillem kvůli zranění sparťana Martina Frýdka v nedělním utkání 27. ligového kola. Hráč severočeského celku je předvolán na zasedání komise 19. května, které se uskuteční pět dní po konci ligové sezony. Zbylá tři kola Fillo může odehrát, neboť zatím nemá zastavenou činnost, hrozí mu však trest v úvodu dalšího ročníku.

Čtyřiadvacetiletý Frýdek svedl v druhém poločase zápasu v Teplicích s Fillem hlavičkový souboj, při kterém dostal loktem do obličeje. Zůstal ležet na trávníku a musel být odnesen ze hřiště. Kvůli otřesu mozku byl do středy hospitalizován, stále se potýká s následky faulu a Spartě už ve zbytku sezony zřejmě nepomůže.

"Disciplinárka se na základě zprávy delegáta a v souladu s předchozí praxí rozhodla zahájit řízení s hráčem Fillem. Posoudili jsme to jako podezření ze spáchání přečinu surové hry," řekl novinářům předseda disciplinárky Richard Baček.

Fillo v zápase nedostal červenou kartu, takže zatím nemá zastavenou činnost. K disciplinárce je předvolán až na 19. května, tedy po skončení sezony, takže ve zbytku tohoto ročníku může hrát. "Na 19. května jsme ho pozvali z toho důvodu, že další zasedání bude netradičně až v pátek 13. května, protože je tam vložené středeční kolo a musíme operativně reagovat hned na dvě ligová kola," uvedl Baček.

Za surovou hru, která vedla k vážnému zranění, disciplinární komise na konci března zastavila na dva měsíce činnost záložníkovi druholigového Vyšehradu Ladislavu Volešákovi. Ten v 17. kole druhé ligy v souboji loktem zlomil čelist karvinskému Janu Šislerovi, jenž musel na operaci.

Plzeň - Ostrava: Limberský zkosil Vengřinka a dostal 4. žlutou kartu
Video se připravuje ...

Tak jsme mistři, no a co...! Takhle Plzeň slavila čtvrtý titul
Video se připravuje ...

Zlín - Plzeň: Limberský oplácel kopanec Vukadinovičovi
Video se připravuje ...

Plzeňští mistři skandovali na balkoně, pustili se i do Sparty. Podívejte se!
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Ostrava 2:0. Domácí slaví titul, Baník sestoupil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud