7. prosince 2017 • 13:30

V Anglii kritizují Old Trafford: Domov United stárne, 10 let se nic nemění

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neděle bude v Anglii patřit dvěma vypjatým derby. Zatímco Liverpool a Everton svedou bitvu o město Beatles, United a City se pobijí nejen o to, zda se Manchester zbarví do ruda či do bledě modra, ale především o postavení v boji o titul. Když vyhrají Citizens, utečou svým rivalům už na rozdíl jedenácti bodů, výhra "Rudých ďáblů" by zase stáhla náskok suverénního lídra na pět bodů. Ve středu dění nejsou jen hvězdy obou celků, ale i dějistě, na kterém svůj souboj svedou. Old Trafford, domov Mourinhových hochů, a ještě před pár lety diamant mezi anglickými stadiony, ze kterého se stává notné retro.



Udělejme si malou inventuru velkých anglických týmů a jejich starostí o domácí stadiony za poslední dekádu. Arsenal se ze stařičkého Highbury přesunul na Emirates Stadium, Tottenham se od příští sezony přesune do vylepšené White Hart Lane, Liverpool a Manchester City na svých domácích hřištích neustále něco poupravují a rozšiřují kapacity, Chelsea plánuje již brzy postavit místo svého stávajícího domova, Stamford Bridge, nový superstadion. Dokonce i West Ham se přesunul na novou adresu, do Olympijského stadionu, i Crystal Palace plánuje svůj stánek rozšířit.

A United? Nic. Jak ve svém sloupku pro Daily Telegraph poznamenal anglický novinář Jim White, před deseti lety byl Old Trafford mekkou fotbalové moderny, majitelé United rychle pochopili, jak slavné značky a stadionu přezdívaného "Divadlo snů" mohou využít pro komerční zisky, v roce 2005 dokonce rozšířili kapacitu stadionu tak, že mohli hostit o 30 tisíc víc fanoušků, než jakýkoli jiný rival. Doba se ale rychle posunula.

Jako příklad uvádí White takzvaný "tunelový klub," který má na svém stadionu největší rival United, Manchester City, a na novou White Hart Lane jej chystá i Tottenham. Jde o exkluzivní místa pro VIP hosty, kteří předtím, než se usadí do pohodlných sedaček na nejlepších místech na stadionu, mohou se sklenkou dobrého pití a vynikajícím jídlem sledovat své oblíbené hvězdy z baru umístěného hned vedle tunelu pro hráče. Od každé superstar Premier League je dělí jen úzká prosklená zeď.

SESTŘIH Ligy mistrů: Manchester United - CSKA Moskva 2:1. Favorit otočil skóre za minutu
Video se připravuje ...

VIP služby na United? "Deset let stejné. Steak, hranolky a vystoupení bývalého hráče. Dokonce i wifi tam neustále vypadává," uvádí sarkasticky White a jako hlavní důvod zastaralých možností pro diváky uvádí fakt, že současní majitelé klubu, rodina Glazerových, nerada dává do klubu vlastní peníze.

Glazerovi se soustředí na to, aby vydělali okamžitě, zvýšili obrat a z početných sponzorů klubu dostali dost peněz na umoření co největší části dluhu, který si vytvořili kvůli koupi stadionu. Neochota investovat do budoucnosti (nebo držet krok se současností) udělala z domova "Rudých ďáblů" zastaralý stánek.

Samozřejmě, lidé uvnitř klubu vědí, že konkurenci je v těchto ohledech potřeba dohnat. Jenže navržené projekty nevypadají reálně. Ten nejnovější mluvil o rozšíření Tribuny Sira Bobbyho Charltona, které by kapacitu Old Trafford navýšilo z necelých 75 tisíc na 88 tisíc.

Jenže právě ze touhle tribunou projíždí vlak, zásahy do ní by tak byly velmi komplikované a především nákladné. A Glazerovým se upřímně nechce pustit ani libru navíc. Žádné dohánění konkurence se tak v dohledné době nejspíš nechystá.

SESTŘIH Premier League: Arsenal - Manchester United 1:3. Skvělý De Gea pochytal 14 střel Kanonýrů
Video se připravuje ...

Legendární stadion Manchesteru United, Old Trafford, je zastaralý a ztrácí krok s moderní konkurencí
Legendární stadion Manchesteru United, Old Trafford, je zastaralý a ztrácí krok s moderní konkurencí

Vyhraj zájezd na zápas Barcelony! Odpověz na otázky a leť

Zažij La Ligu na vlastní kůži! Ovládni kvíz a leť s DIGI Sportem na Barcelonu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud