Michal Petrák
1. února 2012 • 04:20

United se zbavili nového Scholese. Morrison napadl i svou matku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Tvrdili o něm, že to je nejlepší hráč slavné mládežnické akademie za poslední roky. Prý může být stejně dobrý jako Paul Scholes. Nyní však vedení Manchesteru United nad tímhle drahokamem zlomilo hůl. Brzy devatenáctiletý Ravel Morrison se stal jedním z nejsledovanějších hráčů posledního dne přestupového okna. Proč zrovna on?



Wythenshawe není ráj na zemi. I když kdysi měl být. Plány radnice v Manchesteru vybudovat na jih od centra město zahrad vzaly za své – dnes se mezi domy potulují gangy drogově závislých a jinak problematických mladíků.

Tady vyrostl Ravel Morrison. A celou krátkou kariéru nese jako cejch dědictví tohoto kriminálního prostředí.

Triumfy Manchesteru United v FA Youth Cupu předznamenávají zrození zázračné generace. V roce 1953 se tak objevili „Busby Babes“, v roce 1992 Scholes, Nevillové, Beckham a spol.

Vloni mladí „rudí ďáblové“ triumfovali znovu – Sheffield United porazili celkem 6:3 (2:2 a 4:1) a v odvetě dal dva krásné góly hráč s číslem deset na zádech: Morrison (video na isport.cz/morrison). „Jednou bude tak dobrý jako Scholes,“ povídali si o něm fanoušci už dlouho.

„V jeho věku jsem nikoho tak dobrého neviděl,“ ohodnotil hbitého záložníka, když mu bylo šestnáct, sir Alex Ferguson. Od něj tahle chvála zní až neuvěřitelně.

Přesto se včera, v poslední přestupový den, skotský manažer s tímhle zázrakem loučil. Už neměl trpělivost snášet všechny problémy, které s sebou svérázný mladík vláčel jako kouli.

Zatímco na hřišti rozdává přesné pasy a krásné góly, zdá se, že v civilu za každou pěknou fotbalovou akci zaznamená jeden konflikt se zákonem. A tyhle paradoxy se v jeho životě pravidelně střídají.

Sam Allardyce

„Je to talentovaný kluk, a pokud opravdu chce být fotbalistou, pomůžeme mu. Třeba mu prospěje změna prostředí.“

Manažer West Hamu United o Ravelu Morrisonovi

Když mu bylo sedmnáct, podepsal mládežnickou smlouvu v akademii United. Dva dny nato ho zadržela policie a soud mu napařil dvanáctiměsíční zákonný dohled za vyhrožování svědkovi loupežného přepadení.

Patnáctiletého kluka pronásledoval s tlupou kumpánů až k domu a někdo hodil do okna cihlu. Chudák svědek si odnesl psychické trauma a rodiče dům prodali. Raději se přestěhovali jinam.

Za napadení vlastní matky si Morrison vysloužil policejní napomenutí, a když jeho hádka s přítelkyní skončila rozmlácením jejího telefonu, seděl před soudem znovu – jen několik měsíců poté, co mu řekli, že pokud něco provede ještě jednou, půjde za mříže.

Morrison žije ve vlastním světě. Temném světě. „Napište o něm, co chcete,“ odsekl pracovník tréninkového centra United anglickým novinářům, kteří chtěli o neobyčejném talentu napsat příběh.

Dva parádní góly Ravela Morrisona v loňském finále FA Youth Cupu proti Sheffieldu
Video se připravuje ...

Nejtalentovanější mezi svými vrstevníky si připsal jen tři starty za A-mužstvo (všechny v Ligovém poháru), přestože i horší hráči se do kabiny mezi Giggse, Ferdinanda a spol. dostanou častěji.

Ferguson Morrisonovi řekl, že dostane šanci, když tři měsíce nevynechá trénink. Bez úspěchu. Říká se, že problémový mladík dokonce několikrát v kabině vzal spoluhráčům kopačky a dal je svým kamarádům.

Ravel Morrison se raduje z jednoho ze svých dvou gólů ve finále FA Youth Cupu, který Manchester United vyhrál Ravel Morrison se raduje z jednoho ze svých dvou gólů ve finále FA Youth Cupu, který Manchester United vyhrálFoto Profimedia.cz

Když se začalo po internetu šířit obvinění, že ukradl Riu Ferdinandovi hodinky, poprosil zkušeného stopera, aby fámu vyvrátil na Twitteru. Ke cti mu slouží, že to Ferdinand skutečně učinil.

Sám Morrison však tuhle sociální síť používá prapodivně. O slavnostní večeři United, na kterou byl před Vánoci pozván spolu s ostatními mladými spoluhráči, třeba napsal, že „stála za hovno“.

Marně v zimě na Twitteru vyvracel Fergusonova slova o tom, že s ním United přestali počítat, protože požadoval v nové smlouvě (ta stávající mu končila letos v červnu) nehorázný plat 30 tisíc liber týdně.

V poslední přestupový den tenhle mladík, na kterého se ptaly Barcelona, Chelsea, Arsenal nebo Newcastle, přestupoval do West Hamu United. A i jeho přestup do druhé ligy do poslední chvíle visel na problému – jeho agent požadoval provizi milion liber...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud