26. května 2014 • 09:28

Mata, Luiz. Chelsea vydělala miliardy, jaké hvězdy přivede?

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

José Mourinho je velký lišák. Roman Abramovič ho může chválit za výsledky na hřišti, možná ještě víc za chytré prodeje, které významně pomůžou klubové pokladně. Za Juana Matu a Davida Luize inkasovala Chelsea podle odhadů okolo 85 milionů liber (2,8 miliardy korun). Do jakých hráčů utržené peníze investuje?



Když se Mourinhovi nějaký hráč nehodí do koncepce, bez milosti ho pošle přes palubu. Matu dvakrát vyhlásili nejlepším hráčem Chelsea, David Luis zase patří k nejlepším obráncům na světě a u fanoušků si lebedil v obrovské popularitě. Oba dva už ale modrý dres vysvlékli.

Mourinho navíc oba transfery udělal tak chytře, že klub ještě velmi slušně vydělal. Juan Mata odešel v zimě do Manchesteru United za 37 milionů liber (zhruba 1,25 miliardy korun), do Chelsea přicházel v roce 2011 z Valencie za 23,5 milionů liber.

Za Davida Luize, z něhož udělalo PSG nejdražšího obránce na světě, na konto Chelsea přistane podle některých informací až 48 milionů liber (1,6 miliardy korun). Ten před třemi lety do Chelsea přišel za 21,3 milionu liber z Benfiky Lisabon.

Stoper Chelsea David Luiz v souboji s Jozy Altidorem ze Sunderlandu Stoper Chelsea David Luiz v souboji s Jozy Altidorem ze SunderlanduFoto Reuters
Chelsea tedy z dvou někdejších opor základní sestavy vytřískala 40,2 milionu liber (1,4 miliardy korun), což rozhodně není špatná bilance.

Londýnský klub si tím významně pomůže směrem k dodržování finančního fair play, které zavedla UEFA. Navíc může pošilhávat po nových hráčích.

Do Londýna po sezoně s velkou pravděpodobností zamíří Diego Costa. Útočník zabíják by měl nahradit Kamerunce Eto´oa, se kterým už  Mourinho naopak nepočítá.

Z Atlétika Madrid by Mouinho rád zlákal i šikovného záložníka Kokého. Ten ale v Madridu chce zůstat, v klubu během ledna prodloužil s smlouvu až do léta 2018 s výkupní klauzuli v astronomické výši šedesáti milionů eur.   

V Chelsea mají v hledáčku také Pogbu z Juventusu, případně Brazilce Paulinha hájícího barvy konkurenčního Tottenhamu. Oba hráče ale nahánějí i další slavné kluby.

Z hostování si v létě na Stamford Bridge nesjpíš stáhnou gólmana Thibauta Courtoise, hostování v Evertonu skončí také belgickému bombarďákovi Lukakovi. Naopak v neděli přišla britská média s tím, že by se Petr Čech mohl stěhovat do PSG.

Už v lednu klub podepsal nadějného stopera Kurta Zoumu z francouzského St. Étienne. Hostování v Middlesbrough skončí také defenzivnímu talentovi Nathanielu Chalobahovi.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud