Tomáš Podvín
25. července 2016 • 04:20

ÚKOLY pro superkouče v Anglii: Wenger musí utrácet, Mourinho bavit

Vstoupit do diskuse
0
  • Premier League se chystá na rok „superkoučů“Premier League se chystá na rok „superkoučů“FOTO: Koláž iSport.cz

    Sedm ambiciózních klubů, sedm velkých trenérů. Nadcházející sezona Premier League bude hodně zajímavá nejen na hřišti, ale také na lavičkách. Mourinho, Guardiola, Conte a spol., to je záruka dobré zábavy. Každý ze „superkoučů“ je ale zároveň pod velkým tlakem, očekávání jsou velká. Jaké hlavní úkoly trenéři nejlepších týmů v Premier League mají? Podívejte se v článku.

  • Manchester City: Pep Guardiola

    Do Manchesteru City přišel po třech sezonách v Bayernu Mnichov. Už po dvou angažmá (Barcelona, Bayern) je považován za jednoho z nejúspěšnějších trenérů v historii. Bývalý vynikající hráč je brán za revolucionáře a puntičkáře. Miluje fotbal založený na držení míče a hodně přihrávkách.

    Pep Guardiola Pep GuardiolaFoto Reuters

    ÚKOL: V Bayernu Mnichov měl v podstatě neomezené možnosti, přesto se mu za tři roky nepovedlo vyhrát Ligu mistrů. V semifinále vždy nestačil na španělský tým (postupně Real, Barcelona a Atlético). U „Citizens“ právě triumf v Lize mistrů žádají. Dokáže to Guardiola ve velké konkurenci?

  • Manchester United: José Mourinho

    V minulé sezoně byl vyhozen z lavičky Chelsea, kterou přitom předtím dovedl k mistrovskému titulu. Mimochodem, titul z domácí soutěže vyhrál v každém velkém klubu, kde působil (Porto, Chelsea, Inter Milán, Real Madrid, Chelsea). Dvakrát navíc vyhrál Ligu mistrů (Porto, Inter). Zároveň často upřednostní výsledek před hezkým fotbalem.

    José Mourinho José MourinhoFoto EPA

    ÚKOL: Tady je to naprosto jasné - vrátit Manchester United na anglický trůn. V příští sezoně bude hrát jen Evropskou ligu, ale ta nebude prioritou. Ač je to trochu paradoxní, od Mourinha se zároveň čeká, že bude hrát fotbal, který bude fanoušky mnohem více bavit. Defenzivy a výsledků 0:0 už mají dost.

  • Chelsea: Antonio Conte

    Naposledy předvedl skvělou taktickou přípravu s Itálií na EURO, kde jeho tým vypadl až ve čtvrtfinále s Německem na penalty. Předtím zase vládl s Juventusem. Nyní jde poprvé mimo rodnou zem.

    Antonio Conte Antonio ConteFoto profimedia.cz

    ÚKOL: I když naposledy Chelsea pod Mourinhem vyhrála ligu, fanoušky příliš nebavila. Když jedinkrát ve své historii zvítězila v Lize mistrů, k triumfu se probránila. Ano, nakonec jde vždy hlavně o úspěchy a trofeje. Conte ale bude muset se svým týmem ukázat víc. Nejen perfektní obranu, ale také kvalitní ofenzivu. Důležité bude dostat maximum z náladových hráčů jako Eden Hazard či Diego Costa.

  • Arsenal: Arséne Wenger

    Na rozdíl od ostatních je v Anglii velkou stálicí. Na lavičce Arsenalu je již 20 let. Na dřívější úspěchy už ale pouze vzpomíná, titul slavil s Arsenalem naposledy v sezoně 2003/2004. Hodně fanoušků žádá jeho odchod.

    Arséne Wenger Arséne WengerFoto Reuters

    ÚKOL: Zní to paradoxně, ale je to tak. Wenger musí hlavně utrácet. Pokud má totiž Arsenal hrát o titul a uspět v Lize mistrů, nutně potřebuje top útočníka a hodil by se také stoper. Francouzský kouč se často podivuje nad vysokými částkami, ale to je prostě dnešní fotbal. Arsenal už na jeho váhání několikrát doplatil.

  • Liverpool: Jürgen Klopp

    Do Liverpoolu přišel v minulé sezoně a často to bylo jako na houpačce. Nečekaná výhra, nečekaná prohra. Liverpool měl často problémy s papírově slabšími soupeři. Přesto se dostal až do finále Evropské ligy, kde padl se Sevillou. Klopp má každopádně velkou důvěru, před sezonou prodloužil smlouvu do roku 2022.

    Jürgen Klopp Jürgen KloppFoto Reuters: Wolfgang Rattay Livepic

    ÚKOL: Budovat. Klopp zdedil sestavu, která nebyla zrovna určená k vítězství. Proto začal klub měnit podle svého. Čeká ho ale ještě hodně práce. Liverpool potřebuje výraznou obměnu. Klopp už ji začal. Že umí tým vybudovat, to dokázal již při svých předchozích angažmá v Mainzu a Dortmundu.

  • Leicester: Claudio Ranieri

    Velezkušený kouč, který ale sbíral v posledních letech jeden neúspěch a vyhazov za druhým. Jenže pak se našel v Leicesteru. Skromný klub dotáhl naprosto nečekaně až na vrchol a vyhrál s ním Premier League.

    Claudio Ranieri Claudio RanieriFoto Reuters

    ÚKOL: Ten největší už částečně plní. Po takové sezoně je totiž pořádně náročné udržet kádr pohromadě. Leicester zatím kromě záložníka N'Gola Kantého nikoho nepustil a navíc slušně posílil. A to je právě druhý důležitý úkol. Ranieri musí rozdělit minuty mezi více hráčů a nováčky naučit „pravidlům“ Leicesteru.

  • Tottenham: Mauricio Pochettino

    Nemá zvuk Josého Mourinha či Pepa Guardioly, ovšem z Tottenhamu v tichosti udělal kandidáta na titul. V minulé sezoně to nakonec nevyšlo, ale Mauricio Pochettino dokázal udržet kádr pohromadě a ještě ho kvalitně posílit.

    Mauricio Pochettino Mauricio PochettinoFoto Reuters

    ÚKOL: Zapracovat na psychice. Tottenham má mladé mužstvo, v minulé sezoně dokonce nejmladší v celé Premier League. A když přišly v závěru trable, hráči je nezvládli. Herně, ani disciplínou. „Spurs“ jsou každopádně zase o něco zkušenější a Pochettino teď musí zajistit, aby mladí borci nestagnovali, ale posunuli se.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud