20. ledna 2017 • 20:20

Gerrard se vrací do Liverpoolu. Kruh se uzavírá, říká anglická legenda

Autor: Jakub Pláteník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesně 569 dní byl mimo domov. Steven Gerrard ukončil v listopadu hráčskou kariéru a nyní načíná novou kapitolu: trenérskou. Týdny se mluvilo o nabídce MK Dons z třetí nejvyšší anglické soutěže, srdce však nakonec rozhodlo jinak. Legenda přijala nabídku vést od února mládež v klubové akademii sídlící v městské části Kirkby.



Anfield Road opouštěl v slzách a s neuvěřitelně smutným srdcem. Liverpoolu v sezoně 2014/2015 protekl titul mezi prsty, přičemž kapitán s číslem osm podklouzl jako poslední hráč v utkání s Chelsea a Reds prohráli. Šance na prvenství zmizely. Teď se Gerrard vrací v jiném rozpoložení. Hráčskou epochu již uzavřel a přesunul se ze středu hřiště za pomezní čáru do role kouče.

Během Vánoc se objevila informace o zájmu MK Dons. Tým z města Milton Keynes chtěl ikonu Liverpoolu za manažera, jenže s prací přišli ve špatnou dobu. Gerrard se po ukončení aktivní kariéry věnoval hlavně rodině a blízkým. Zvláště během svátků. Nabídku odmítl a vysvětlil, že potřebuje čas si rozmyslet budoucnost.

Během aktuálního ročníku Premier League se Gerrard často objevoval v hledišti při domácích zápasech Liverpoolu a vše nasvědčovalo návratu domů. Rozuzlení přišlo 20. ledna. Sedmnáct let oblékal Gerrard dres s hrdým Liverbirdem na prsou, během kterých nastoupil celkem 710krát, vstřelil v nich 138 branek a nyní ho budou potkávat mladé naděje v prostorách akademie v Kirkby.

Velké slovo měl v záležitosti charismatický kouč Jurgen Klopp, který osobně klubovou personu oslovil a Gerrard ani vteřinu neváhal. Nejbližším spolupracovníkem bude ředitel akademie Alex Ingelthorp. „Už od našeho prvního setkání jsem cítil, že jeho srdce patří Liverpoolu,“ komentoval první pocity Ingelthorp pro Daily Mail.

Sám Gerrard přiznal, že nabídku srdcového klubu nikdy neodmítne, ale potřeboval čas na rozmyšlení. “Moje rozhodnutí nebylo založené na emocích, v hlavě jsem si musel srovnat jestli mám Liverpoolu co nabídnout a přispět svou přítomností. Navíc nemusím vysvětlovat lidem, co pro mě Reds znamenají a když jsem dostal možnost, věděl jsem, že se chci vrátit jen s jistotou, že pomohu,“ vysvětluje své rozhodování pro Daily Mail.

Navíc akademie prožívá dobré roky, produkuje spoustu talentů jako jsou Woodburn, Alexander-Arnold, Wilson nebo Brewster. Mladíkům by měl být bývalý dlouholetý kapitán vzorem skrze všechny věkové kategorie a zároveň motivací. „Dostal jsem skvělou šanci jak se učit a zlepšovat jako trenér, zatímco budu předávat své zkušenosti nadějím z akademie v pravou chvíli,“ těší se Gerrard na novou výzvu.

I ředitel Ingelthorp vidí Gerrardovo působení pozitivně: „Pokud bych měl vybrat osobnost, která by ztělesňovala hodnoty, které v Kirkby vštěpujeme, byl by to právě Steven Gerrard, je úžásné, že se stal součástí našeho trenérského týmu,“ prohlásil. Právě klubový boss pomůže k zisku trenérské UEFA licenci A, navíc vysvětlí každodenní chod akademie.

„Kruh se uzavírá, vracím se na místo, kde všechno začalo,“ uvedl Gerrard ohledně svého návratu.

Ikona Albionu dokázala vyhrát Ligu Mistrů, Pohár UEFA, dvakrát FA Cup a dokonce třikrát ligový pohár. Reprezentační kariéru ukončil po MS 2014 s účtem 114 utkání a 21 branek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud