7. srpna 2017 • 04:57

Čechovi pomohly k trofeji penalty ABBA. Chelsea v nich pohřbil Courtois

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Petr Čech může slavit, jeho Arsenal začal sezonu ziskem anglického superpoháru. Trofej Community Shield pozvedli "kanonýři" nad své hlavy po penaltách. Ty se kopaly v novém systému zvanném ABBA, na jednu z prvních si troufl i brankář Chelsea Thibaut Courtois. Právě jeho pokus byl ale pro mistra z minulé sezony osudný.



Zápas se pro Chelsea dlouho vyvíjel slibně, vedla díky brance Victora Mosese, situaci ale v 80. minutě zkomplikoval španělský křídelník Pedro. Ostrým skluzem na Mohameda Elnenyho, při kterém zezadu zasáhl jeho achilovku, si vysloužil červenou kartu a poslal Chelsea do deseti.

A Arsenal okamžitě trestal. Z následující standardní situace se trefila letní posila ze Schalke, obránce Sead Kolašinac.

Superpohár tak musely rozseknout až penalty. Ty se nově kopaly takzvaným systémem "ABBA", který upravuje pořadí střelců v rozstřelu. Začíná domácí tým jedním pokutovým kopem, pak se ale obě mužstva střídají po dvojicích.

První penaltu suverénně proměnil kapitán Chelsea Gary Cahill, nemýlili se ani Theo Walcott a Nacho Monreal v dresu Arsenalu. Jenže pak přišla osudová chvíle "Blues". Míč si na puntík překvapivě postavil brankář Thibaut Courtois, Čechovu branku ale vysoko přestřelil.

Proč byl mezi exekutory i 25letý Belgičan, mezi jehož hlavní úkoly na hřišti patří především gólům zabraňovat? „Courtois je na penalty jeden z nejlepších. Když máte v týmu hráče, který vám to v tréninku dokazuje, tak ho na rozstřel vyberete," obhajoval svou volbu trenér Antonio Conte.

Další na řadu šla posila za 70 milionů liber, bývalý útočník Realu Madrid Álvaro Morata. Ani španělský forvard, který nastoupil až na poslední čtvrthodinu, branku netrefil. Další dva střelci Arsenalu, Alex Oxlade-Chamberlain a Olivier Giroud, se však nemýlili a svými trefami pojistili výhru "Gunners". Ti tak získali první trofej v nové sezoně.

Dvakrát tolik mohl slavit Petr Čech. Zkušený český brankář je terčem kritiky ze strany fanoušků Arsenalu i expertů, v dresu severolondýnského klubu totiž ještě nechytil ani jednu penaltu. V neděli těžil z toho, že dva soupeři nemířili přesně, možná i díky tomu z něj ale opadla pomyslná penaltová kletba. 

Belgický brankář trestuhodně zahodil penaltu
Belgický brankář trestuhodně zahodil penaltu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud