Stanislav Hrabě
10. ledna 2011 • 19:57

Překvapení: Zlatý míč získal Lionel Messi!

Autor: Stanislav Hrabě, rou, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lionel Messi! Právě on se trochu překvapivě stal držitelem Zlatého míče za rok 2010, když předčil své dva spoluhráče z Barcelony - favorizovaného Andrese Iniestu a Xaviho Hernandéze. Argentinec se tak stal historicky prvním vítězem po splynutí dvou prestižních anket - Zlatého míče francouzského časopisu France Football a Fotbalisty roku FIFA. Slavnostní vyhlášení jsme sledovali ONLINE.



Jak hlasovali

Tomáš Rosický
kapitán reprezentace a záložník Arsenalu

1. Lionel Messi
2.
Xavi
3.
Wesley Sneijder

Michal Bílek
trenér české fotbalové reprezentace

1. Lionel Messi
2. Cristiano Ronaldo
3. Xavi

Stanislav Hrabě
redaktor Sportu, jediný český hlasující novinář v anketě

1. Diego Forlán
2. Iker Casillas
3. Lionel Messi

"Jsem opravdu překvapený. Všichni mluvili o tom, že vyhraje Xavi či Iniesta, proto jsem s tím letos nepočítal," přiznal Messi. "Mám velkou radost a děkuji za hlasy. Xavi a Iniesta by si však ocenění zasloužili stejně jako já," uvedl.

Messimu udělalo radost, že se v nominaci na ocenění ocitli pouze hráči Barcelony, a tak si dramatické čekání na vyhlášení užíval po boku svých kamarádů.

"Pro mě je nejdůležitější, že tu jsem se svými spoluhráči. Je to velké vítězství hlavně pro Barcelonu," prohlásil Messi, kterému cenu předal kouč Barcelony Josep Guardiola. "Chci se o to s kluky podělit, protože bez spoluhráčů bych tu nestál. Cena ale také patří všem Argentincům," řekl.

Celkem za rok 2010 nastřílel v klubu 58 branek. S Argentinou však na MS vypadl již ve čtvrtfinále.

V hlasování získal Messi 22,65 procenta hlasů, druhý Iniesta 17,36 a třetí Xavi 16,48 procenta. V původní nominaci bylo 23 hráčů.

Podívejte se na čtyřgólové představení Messiho v loňském čtvrtfinále Ligy mistrů proti Arsenalu:

Čtyřgólové představení Lionela Messiho ve čtvrtfinále Ligy mistrů
Video se připravuje ...

Trenérem roku se stal José Mourinho, s nímž Inter Milán vyhrál Ligu mistrů i italskou ligu.

Současný kouč Realu Madrid porazil Vicenteho Del Bosqueho, který dovedl Španělsko k premiérovému titulu mistrů světa, i Josepa Guardiolu z Barcelony.

Fotbalová anketa Zlatý míč FIFA za rok 2010:
Nejlepší fotbalista:
1. Lionel Messi (Argentina/Barcelona) 22,65 procenta hlasů, 2. Andrés Iniesta 17,36, 3. Xavi (oba Španělsko/Barcelona) 16,48, 4. Wesley Sneijder (Nizozemsko/Inter Milán) 14,48, 5. Diego Forlán (Uruguay/Atlético Madrid) 7,61, 6. Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid) 3,92, 7. Iker Casillas (Španělsko/Real Madrid) 2,90, 8. David Villa (Španělsko/Barcelona) 2,25, 9. Didier Drogba (Pobřeží slonoviny/Chelsea) 1,68, 10. Xabi Alonso (Španělsko/Real Madrid) 1,52.

Nejlepší fotbalistka: 1. Marta (Brazílie/FC Gold Pride a Santos) 38,2 procenta hlasů, 2. Birgit Prinzová (Frankfurt) 15,18, 3. Fatmire Bajramajová (Postupim) 9,96.

Nejlepší trenér mužského fotbalu: 1. José Mourinho (Inter Milán/Real Madrid) 35,92 procenta hlasů, 2. Vicente Del Bosque (Španělsko) 33,08, 3. Josep Guardiola (Barcelona) 8,45.

Nejlepší trenér ženského fotbalu: Silvia Neidová (reprezentace Německa).

Prezidentova cena: arcibiskup Desmond Tutu (za pomoc při pořádání mistrovství světa v JAR).

Puskásova cena za nejhezčí gól: Hamit Altintop (za gól v turecké reprezentaci do sítě Kazachstánu).

Cena fair play: ženská reprezentace Haiti do 17 let.

Jedenáctka roku FIFA/FIFPro: Iker Casillas (Španělsko/Real Madrid) - Maicon (Brazílie/Inter Milán), Carles Puyol, Gerard Piqué (oba Španělsko/Barcelona), Lúcio (Brazílie /Inter Milán) - Andrés Iniesta, Xavi (oba Španělsko/Barcelona), Wesley Sneijder (Nizozemsko/Inter Milán) - Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), David Villa (Španělsko/Barcelona), Lionel Messi (Argentina/Barcelona).

Slavnostní vyhlášení jsme sledovali ONLINE:

20:00 - Překvapivý fotbalový král loňského roku nezapomněl poděkovat svým spoluhráčům, bez kterých by vítězství v anketě nezískal. Slavnostní vyhlášení pomalu končí, děkujeme za pozornost.

19:56 - Zlatý míč získává Lionel Messi! Argentinec za sebou nechal favorizovaného Andrese Iniestu i dalšího spoluhráče z Barcelony Xaviho.

19:54 - A už se blíží zlatý hřeb celého večera, vyhlášení Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu roku. Nejdříve probíhá představení tří kandidátů.

19:50 - Po hudební vložce se dostalo na nejlepší fotbalistky roku. Vítězkou se stala už popáté Brazilka Marta před Fatmire Bajramajovou a Birgit Prinzovou z Německa.

19:37 - A cenu získává Turek Hamit Altintop za svou trefu z kvalifikace proti Kazachstánu.

19:34 - Na řadě je cena Ference Puskáse pro autora nejkrásnějšího gólu, představuje se desítka těch nejlepších.

19:29 - Cenu prezidenta FIFA předává logicky sám Sepp Blatter. A vybral si jihoafrického arcibiskupa Desmonda Tutua, jako symbol hostitelské země loňského světového šampionátu. "(MS) je rána do srdce všem afropesimistům, Afrika to dokázala!" prohlásil Tutu.

19:24 - Trenérem roku je kouč Realu Madrid José Mourinho.

19:21 - Trenérkou roku (ženských týmů) byla zvolena Silvia Neidová, která vede ženskou německou reprezentaci.

19:18 - Ocenění Fair Play získává tým fotbalistek Haiti do 17 let.

19:10 - Jedenáctka roku FIFA/FIFPro: Iker Casillas (Španělsko/Real Madrid) - Maicon (Brazílie/Inter Milán), Carles Puyol, Gerard Piqué (oba Španělsko/Barcelona), Lúcio (Brazílie /Inter Milán) - Andrés Iniesta, Xavi (oba Španělsko/Barcelona), Wesley Sneijder (Nizozemsko/Inter Milán) - Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), David Villa (Španělsko/Barcelona), Lionel Messi (Argentina/Barcelona)..

19:08 - Tak Petr Čech se do FIFA/FIF Pro nejlepší jedenáctky nevešel, gólmanem je Iker Casillas.

19:05 - Jako první se bude vyhlašovat nejlepší jedenáctka, tedy ti nej hráči na svých pozicích. Šanci má i český brankář Petr Čech, který je mezi pěti nominovanými gólmany.

19:02 - Letošní vítěz bude poprvé opravdu jedinečným králem - spojily se totiž dvě ankety, Zlatý míč francouzského časopisu France Football a Fotbalista roku FIFA.

18:58 - "Byl to skvělý rok, navíc se nám podařilo získat titul mistrů světa. Co víc si přát," prohlásil největší favorit na zisk prestižního ocenění Andres Iniesta.

18:56 - Všichni tři kandidáti na tiskové konferenci sdělili přítomným novinářům v sídle FIFA, jaký byl jejich rok 2010.

Favoritem byl Iniesta

V hlavní záři Zlatého míče FIFA se nakonec koupe Lionel Messi, jen menší odlesk zbyl na jeho spoluhráče z Barcelony Andrese Iniestu a Xaviho. Přitom se nejvíce počítalo právě se španělskýn hrdinou světového šampionátu.

Messi v objetí Puyola.Foto Reuters


Ještě v soboru večer si plnili povinnosti ve španělské lize. Barcelona zvítězila na půdě Deportiva La Coruňa vysoko 4:0, levou nohou vykročili vstříc slavnostní akci Messi a Iniesta, kteří touto končetinou vstřelili gól. Xavi seděl jen na lavičce náhradníků, ale to ho do pozice předem odstrčeného na galavečeru neposouvalo. Za uplynulý rok toho celé trio předvedlo mnoho.



Italský tisk měl ovšem jasno. „Víme, kdo vyhraje,“ vzkázal list Gazzetta dello Sport. Podle jeho zdrojů měl zvítězit Iniesta, druhé místo mělo patřit Messimu a třetí Xavimu. Tentýž deník pak provalil, že mezi trenéry uspěje Del Bosque, druhý bude Mourinho, třetí Guardiola.

Italové se tedy sekli ve všem. Ale i tak dále budou pokračovat diskuze o tom, kdo si cenu zaslouží nejvíce.

Iniesta s poháremFoto Reuters


Tři kandidáti byli ve svých vyjádřeních opatrní, nikoho se nechtěli dotknout ani jejich hrdí otcové. „Zaslouží si poctu všichni, hlavně že zůstane v barcelonské šatně,“ zněly nejčastější odpovědi do bloků a mikrofonů novinářů.

Jiní ovšem už tak ohleduplní nebyli. „Jedničkou je pro mě Xavi,“ prohlásil v tradičním komentáři pro web katalánského klubu Johan Cruijff , barcelonská legenda. „Když se mu nedaří, je celý tým mdlý, kdežto bez Iniesty nebo Messiho si poradí,“ argumentoval.



Přidal se k němu i Luis Suárez, další barcelonská modla. „Xavi je nejsilnější na světě!“ U něj však zvítězila vlastenecká hrdost. „Dosud jsem byl jediný rodilý Španěl, který Zlatý míč získal,“ vzpomenul na rok 1960. „Letos věřím, že najdu svého následovníka,“ dal šanci i Iniestovi.

Své rozladění naopak neutajili hráči, kteří se do závěrečného trojčlenného výběru nedostali a přitom si také dělali laskominy na zisk trofeje. Především uruguayský tajfun Diego Forlán, nejlepší hráč i střelec mistrovství světa v Jihoafrické republice. „Samozřejmě jsem zklamaný a také trochu smutný,“ sdělil časopisu France Football 10. prosince.

U míče je XaviFoto Int.


„Bylo by krásné stát na pódiu mezi třemi nejlepšími. Myslím na fanoušky Atlétika a uruguayské krajany, kteří mi Zlatý míč přáli. Ta trofej by byla také pro ně,“ pravil téměř pateticky.

Největší sběratel vavřínů za loňský rok Wesley Sneijder, vítěz Ligy mistrů s Interem Milán a tahoun nizozemské reprezentace, vicemistra světa, si rovněž postěžoval. „Když se objevil seznam 23 vybraných a já v něm nechyběl, všichni mi říkali: Ta trofej je pro tebe,“ vyznal se ze svých pocitů.

„Četl jsem, že na první místo mě stavějí Iniesta i Mourinho, ale problém Zlatého míče je ten, že hlasování nemůžu ovlivnit,“ přijal nakonec krutou zvěst, že trofej nezíská.

PROFILY

ANDRÉS INIESTA

Státní příslušnost: Španělsko

Datum a místo narození: 11. května 1985, Fuentealbilla

Výška a váha: 170 cm, 65 kg

Post: záložník

Klub: FC Barcelona (od roku 1996)

Odehráno v roce 2010 za klub: 43/5 (Primera División 32/5, Liga mistrů 8/0, Španělský pohár 2/0, španělský Superpohár 1/0)

Odehráno v roce 2010 v reprezentaci: 15/3, mistr světa

NEJLEPŠÍ OKAMŽIK ROKU Vítězný gól ve finále mistrovství světa do sítě Nizozemska v prodloužení.

ŘEKL O ANKETĚ „Samozřejmě se mi líbí, když slyším o sobě chválu. Pociťuju hrdost, když o mně říkají, že jsem dobrý. Ale to je všechno. Nejde srovnávat hráče. V kolektivních sportech to nemá žádnou cenu. V individuálních prosím, může se označit nejlepší a nejhorší. Ale ve fotbale to v žádném případě neplatí.“

OČIMA OTCE „Andrés by Zlatý míč nejraději roztrhal na 46 kousků a podělil všechny spoluhráče ze španělského týmu a Barcelony, kteří mu pomohli k tolika úspěchům.“ José Antonio Iniesta

TIP SPORTU: 80%


LIONEL MESSI

Státní příslušnost: Argentina

Datum a místo narození: 24. července 1987, Rosario

Výška a váha: 169 cm, 67 kg

Post: útočník

Klub: FC Barcelona (od roku 2000)

Odehráno v roce 2010 za klub: 48/59 (Primera División 36/43, Liga mistrů 7/12, Španělský pohár 3/1, španělský Superpohár 2/3)

Odehráno v roce 2010 v reprezentaci: 10/2, čtvrtfinalista MS

NEJLEPŠÍ OKAMŽIK ROKU: Čtyři góly do sítě Arsenalu v odvetě
čtvrtfifinále Ligy mistrů.

ŘEKL O ANKETĚ: „Kdo je favoritem? Těžké na tuto otázku odpovědět, ale nejvíc určitě Xavi a Iniesta, tedy ti, kdo vyhráli finále mistrovství světa. Já budu šťastný, že zůstane Zlatý míč v barcelonské šatně. Pokud se týče nové formy, že se k novinářům poprvé připojili reprezentační trenéři a kapitáni týmů, nevidím jediný důvod, proč by se mělo něco měnit.“

OČIMA OTCE: „Leo mi říkal, že se tentokrát necítí být tím prvním, ale je moc rád, že bude po boku Iniesty a Xaviho, dvou spoluhráčů, kteří si poctu mnohem víc zaslouží.“ Jorge Messi

TIP SPORTU: 15%




XAVI HERNÁNDEZ


Státní příslušnost: Španělsko

Datum a místo narození: 25. ledna 1980, Terrassa

Výška a váha: 170 cm, 68 kg

Post: záložník

Klub: FC Barcelona (od roku 1991)

Odehráno v roce 2010 za klub: 46/7 (Primera División 33/6, Liga mistrů 10/0, Španělský pohár 2/1, španělský Superpohár 1/0)

Odehráno v roce 2010 v reprezentaci: 15/0, mistr světa


NEJLEPŠÍ OKAMŽIK ROKU: První gól a dvě přihrávky při vítězství v El Clássico nad Realem Madrid 5:0

ŘEKL O ANKETĚ „Věřím, že vyhraje nědko ze španělské reprezentace. Akde když se tak nestane, tak si zaslouží znovu triumfovat Lionel Messi, nejlepší fotbalista světa, který bezpochyby získá v příštích letech ještě několik Zlatých míčů. Věřte mi. Ale správně je, že v roce, kdy se hrál světový šampionát, se počítá, že ho vyhraje někdo z mistrů, tedy Andrés nebo i já.“

OČIMA OTCE „Za to, co v tomto roce předváděli, si Zlatý míč nejlepšího hráče světa zaslouží všichni tři bez rozdílu."Joaquin Hernández

TIP SPORTU: 5%

Kdo jiný než Messi se postaral o úvodní branku Barcy
Kdo jiný než Messi se postaral o úvodní branku Barcy

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud