28. ledna 2012 • 13:17

Fair play v Tipsport lize: Horváth odmítl penaltu, Liberec je ve finále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE – Ve finále Tipsport ligy se v neděli utkají fotbalisté Slovanu Liberec a Jihlavy. Liberec v semifinále na berounské umělé trávě porazil Viktorii Plzeň 3:2 zásluhou dvou branek Breznaníka. Plzeň přišla o šanci na postup mimo jiné kvůli gestu fair play, když Horváth s Petrželou odmítli proměnit pokutový kop, který rozhodčí odpískal neprávem. Druholigová Jihlava zvítězila nad Hradcem Králové na pokutové kopy, v normální hrací době skončil zápas 2:2.



Plzeň začala proti Liberci hodně zhurta a už ve 3. minutě se ujala vedení, poté co Darida zakončil pohlednou kombinační akci. Následně mohli zvýšit Limberský s Čišovským, skvěle je ale vychytal brankář Bičík.

Liberec se postupně rozehrál a po kombinaci se Štajnerem vyrovnal Breznaník. Do poločasu skóre otočil Vácha, který využil hrubé chyby Čišovského v rozehrávce a samostatný únik zakončil obstřelením brankáře.

Plzeň mohla vyrovnat poté, co rozhodčí nařídil pokutový kop za údajnou ruku. Plzeňští hráči však věděli, že o penaltu nešlo, a proto ji schválně neproměnili. "Rozhodčí pískl ruku, ale ten hráč to zahrál hrudí. Horvi říkal, že jim to vrátíme, tak jsme jim ten míč dali," řekl penaltový exekutor Petržela.

Liberec toho využil a čtvrt hodiny před koncem zvýšil dorážkou do prázdné branky znovu Breznaník, který se pátým gólem vyrovnal hradeckému Mrázkovi na druhém místě tabulky střelců. Plzeň už jen snížila zásluhou Procházky.

"Jsem rád, že jsme získali skalp tak silného týmu. Bylo to velice kvalitní utkání. My jsme byli v úvodu ospalí a klouzali jsme. Podržel nás hodně brankář David Bičík, který chytil čtyři góly," řekl liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.

"Chtěl bych hlavně vyzdvihnout fair play plzeňských kluků, to se jen tak nevidí," uvedl k úmyslně neproměněné penaltě.

Také plzeňský kouč Pavel Vrba ocenil kvalitu utkání. "Divákům se muselo líbit. Na tuto dobu měl zápas velkou kvalitu. Jen mě mrzí, že jsme v úvodu neproměnili šance," litoval.

Právě Vrba zřejmě přiměl svým výkřikem "ruka" rozhodčího, aby odpískal penaltu. "Já řval ruka, ale kluci to viděli lépe a říkali, že nebyla. Pak se dohodli, že ji nedají. Je to v pořádku, férovost musí být," dodal trenér českého mistra.

Jak to všechno začalo: Pavel Horváth kope roh
Jak to všechno začalo: Pavel Horváth kope roh

Jihlava dlouho tahala v souboji s Hradcem Králové za kratší konec. Už ve čtvrté minutě přihrál Mrázek Poděbradskému, která ranou po zemi na přední tyč propálil zkušeného jihlavského gólmana Blažka. Tempo Hradce však postupně upadalo a po změně stran měla navrch Vysočina.

O vyrovnání se v 65. minutě postaral Obert, jehož tvrdá rána těsně před brankářem Lindrem zaplavala a skončila v síti. Krátce nato se prosadil Tecl, který si připsal šestý zásah v turnaji a osamostatnil se v čele tabulky střelců.

Hradec však ještě zabojoval a čtyři minuty před koncem srovnal Pávek, ke kterému propadl na zadní tyč rohový kop. Rozhodnout tak musel penaltový rozstřel, ve kterém zazářil gólman Blažek. Zneškodnil první dva pokusy hradeckých fotbalistů, a jelikož jeho spoluhráči byli při exekuci neomylní, Jihlava slavila postup.

"Není to tak, že bych je měl z ligy přečtené. Spíše to hradečtí hráči špatně kopli a usnadnili mi to," řekl Blažek. "Postup je sice pro nás úspěch, ale na nějaká hodnocení počkejme až do sezony," dodal.

Hradecký trenér Václav Kotal byl po utkání hodně nespokojený. "Bohužel po tom brzkém gólu jsme začali hrát profesorský fotbal a mysleli jsme si, že nám soupeř výhru daruje. Taková utkání musíme zvládat lépe," přiznal.

V neděli se od 10:00 odehraje v Berouně utkání o třetí místo mezi Plzní a Hradcem, od 13:00 je na programu finále Liberec - Jihlava.

Zimní fotbalová Tipsport liga - semifinále (Beroun):
Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 2:3 (1:1)
Branky: 3. Darida, 82. Procházka - 24. a 74. Breznaník, 43. Vácha. Rozhodčí: Ochotnický.
Plzeň: Čech (46. Pavlík) - Rajtoral (61. Řezník), Čišovský, Procházka, Limberský - Darida (61. Ševinský), Horváth (61. Trapp) - Petržela (61. Štípek), Kolář, Ďuriš (61. Berger) - Bakoš (61. Wágner). Trenér: Vrba.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie (80. Bína), Nezmar, Karišik, Fleišman - Vácha (71. Suk), Bosančič - Šural, Štajner, Breznaník - Hadaščok. Trenér: Šilhavý.

Hradec Králové - Jihlava 2:2 (1:0), na penalty 1:4
Branky: 4. Poděbradský, 86. Pávek - 65. Obert, 68. Tecl. Rozhodčí: Ardeleánu.
Hradec Králové: Lindr - Hochmeister, Fukal, Pávek - Fischer, Šisler, Janoušek, Poděbradský - Černý (70. Schwarz), Mrázek, Štěpán (74. Zelený). Trenér: Kotal.

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud