Pavel Kalouš
12. dubna 2012 • 20:50

Díra v Edenu: Na Slavii se kope tunel skrz východní tribunu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oficiálně je to „stavební průzkum“, ve skutečnosti další vjezd do stadionu. Tunel ve východní tribuně v Edenu, který už týden dráždí fanoušky, vyrůstá kvůli koncertům, ale má ještě jedno bizarní vysvětlení. Novou bránou mají na hřiště vcházet i cvičenci při Všesokolském sletu.



 Kapacita největší fotbalové arény v zemi je od minulého týdne přesně o 176 míst nižší. Právě tolik sedaček totiž „sežral“ tajemný otvor ve spodní části východní tribuny Edenu. Proč vznikl a k čemu má sloužit?

Společnost E Side, která stadion provozuje, tvrdí, že jde pouze o „stavební průzkum“, sama však přiznává: „Zvažujeme několik variant úprav arény, aby mohla lépe plnit svůj multifunkční charakter a byla vhodná nejen pro pořádání fotbalových zápasů.“

Jinými slovy: V místě současného tunelu vyroste druhý vjezd na hřiště, který doplní ten stávající v rohu stadionu u hlavní tribuny. Nový vchod má urychlit stěhování aparatury a zázemí pro pořádání hudebních koncertů.

Právě ty jsou totiž pro provozovatele stadionu z finančního hlediska mnohem zajímavější než samotný fotbal. Jen letos mají v Edenu vystoupit Metallica, Bruce Springsteen, Red Hot Chili Peppers nebo Coldplay.

Slavia se dočkala výhry po deseti zápasech
Slavia se dočkala výhry po deseti zápasech

„Jednali se mnou, že potřebují druhý vjezd kvůli koncertům. Chtějí si prostě usnadnit práci. Jeden vchod stačí, akorát jim montáž a demontáž pódia pro koncerty bude trvat o dvě tři hodiny déle,“ potvrzuje pravý důvod architekt stadionu Martin Kotík.

Druhé vysvětlení je mnohem kurioznějším. Na začátku července totiž v Edenu proběhne Všesokolský slet, kterým vyvrcholí oslavy 150. výročí založení Sokola. A právě nový vchod využijí ke svým skladbám i cvičenci.

„Majitelé stadionu nám sami nabídli, že tam udělají další vchod, protože ho stejně využijí při koncertech. Uvítali jsme to, ale nebyl to přímo náš požadavek,“ říká náčelník České obce sokolské Miroslav Vrána.

Stanislav Vlček se postaral o úvodní brankuFoto ČTK

I kvůli Sokolům pak vyvolal „stavební průzkum“ mezi slávistickými příznivci, kteří na nový stadion čekali desítky let, bouřlivou reakci.

„Rozmlátit kus nového stadionu mi přijde jako zhovadilost hodná socialistického plánování,“ píší mj. naštvaně na internetových fórech.

Starosti ostatně přidělal i Slavii, která je v Edenu jen v podnájmu – přesně třináct držitelů jejich permanentek přišlo o svá místa. „Jako kompenzaci jsme jim nabídli místa v klubovém patře a padesátiprocentní slevu na nákup další permanentky. Vzali to v pohodě,“ říká mluvčí Slavie Soňa Nouzáková.

Složitější situace zřejmě nastane u koncertů, které byly naplánované ještě před tím, než se v Edenu začalo bourat. Například zářijové vystoupení kapely Coldplay je už teď vyprodané, což znamená, že se pro téměř 180 diváků bude muset najít provizorní místo.

Ať bude konečná podoba nového vjezdu vypadat jakkoliv, jisté je, že odstraněné sedačky se na své místo už nikdy nevrátí. Díru v tribuně bude zřejmě při zápasech dál zakrývat plachta.

„Vše, co děláme, je v prvé řadě pro komfort a kvalitní zážitek návštěvníků arény. Všechny případné úpravy budou samozřejmě respektovat využití arény jako fotbalového stadionu,“ dodává ve svém prohlášení společnost E Side.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud