Jakub Konečný
23. července 2016 • 15:30

Vacek bez práce: Odmítl Gliwice, Sparta ho nechce, tak jezdí do Vlašimi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před pár měsíci usiloval o polský titul a účast na EURO 2016, jenže teď je bez angažmá a trénuje s druholigovou Vlašimí. Devětadvacetiletý záložník Kamil Vacek, kmenový hráč Sparty, má od letenského klubu svolení k odchodu, jenže ta pravá nabídka zatím nepřišla. I tak může vypadat fotbalová houpačka.



Piast Gliwice uplatnil opci na přestup Kamila Vacka, který v polském klubu hostoval ze Sparty Praha. Zprávu tohoto znění vydaly oba kluby na konci května. Jenže blíží se konec července a olomoucký odchovanec v červenomodrém dresu nepokračuje. Místo toho každý den sedá do auta a  vyráží do Vlašimi, kde našel tréninkový azyl.

„Gliwice na Kamila uplatnily opci, i když věděly, že tam zůstat nechce. Posléze ji vzaly zpět,“ vysvětluje Jindřich Šťastný z agentury Sport Invest, která devětadvacetiletého fotbalistu zastupuje. Vacek odešel do Gliwic s dalším sparťanem Martinem Nešporem na roční hostování loni v létě – a z osobního i týmového hlediska to bylo terno. Piast dlouho vedl ligu a Vacek, autor pěti ligových gólů a osmi asistencí, byl hodnocen jako jeden z nejlepších hráčů soutěže, takže upoutal i pozornost reprezentačníhotrenéra Pavla Vrby , který mu dal šanci v přípravných zápasech se Srbskem, Polskem a Skotskem.

Jenže pohádkový příběh k happy endu nedospěl. Piast nakonec ve finiši neodolal Legii Varšava a skončil druhý a Vacek se do nominace na EURO 2016 nedostal.

„Kamil poznal, že Gliwice jsou klub s omezenými možnostmi a prožily výjimečnou sezonu, která se bude jen těžko opakovat. Toužil po týmu s většími ambicemi,“ objasňuje Šťastný, proč Vacek v Piastu nezůstal, byť za něj polský klub hodlal zaplatit 250 tisíc eur, tedy necelých sedm milionů korun.

Další vývoj dal Vackovi mimochodem za pravdu. Gliwice s oslabeným kádrem neuspěly v druhém předkole Evropské ligy proti švédskému Göteborgu a klub už ve zlém opustil český trenér Radoslav Látal, strůjce úspěchů v minulém ročníku.

Chce pokračovat v zahraničí

Pracovitý záložník zřejmě počítal s tím, že se v polské Ekstraklase přesune na prestižnější adresu, jenže avizovaný zájem Lechu Poznaň a Lechie Gdaňsk o jeho služby nebyl nakonec tak žhavý. A protože ve Spartě by mohl trénovat pouze s juniorkou, do áčka má dveře zavřené, dal přednost dojíždění do sedmdesát kilometrů vzdálené Vlašimi.

„Kamil chtěl trénovat s týmem a spolu máme nadstandardní, až kamarádský vztah. Byl jsem rád, že mu můžu pomoct,“ říká trenér druholigového týmu Martin Hašek . „A rádi jsou i kluci za to, že mohou trénovat s takovým fotbalistou, spokojenost je na obou stranách. Kamil čeká, až mu dopadne nové angažmá a všichni mu přejeme, ať je to jen otázka několika dnů,“ dodává kouč Vlašimi.

„Mapujeme jednotlivé trhy a čekáme, zatím pro Kamila nic konkrétního nemáme. Každopádně chce pokračovat v zahraničí,“ doplňuje Šťastný na adresu hráče, který už kromě Polska působil rovněž v německém Bielefeldu a italském Chievu Verona.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud