7. června 2017 • 18:08

Peltu pustili z vazby! Bývalý šéf FAČR pak ale zamířil do nemocnice

Autor: iSport.cz, šq, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový boss je zpátky na svobodě! Miroslav Pelta, který již v pondělí oznámil odstoupení z pozice předsedy FAČR, byl propuštěný z vazební věznice v Brně. Kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům ho ale následně převezli do nemocnice. Pelta je obviněný z nezákonného zacházení se státními dotacemi.



„Dostal jsem zprávu z vazební věznice z Brna, že pana Peltu dnes propustí,“ potvrdil poobědě pro iSport.cz právní zástupce obviněného Bronislav Šerák. „Písemné odůvodnění ještě nemám, ale předpokládám, že to bylo na základě podané stížnosti o uvalení vazby, kterou projednal pražský městský soud,“ doplnil advokát.

Pelta po 15. hodině skutečně opustil věznici zadním vchodem, vyhnul se tak novinářům čekajícím před hlavní branou.

Bývalý šéf FAČR má stále zdravotní potíže, kvůli nimž byl 11. května převezen z Prahy do nemocnice brněnské vazební věznice. "V současné době probíhá jeho transport do nemocničního zařízení," řekl ČTK Šerák.

Pelta byl zadržen policií v strahovském sídle FAČR 3. května. O den později putoval do vazby spolu s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou kvůli obvinění z machinací při rozdělování investičních dotací do sportu.

Do doby svého zadržení byl Pelta jediným kandidátem na předsedu FAČR. Ve volbách, které proběhly minulý pátek, už ale kvůli obvinění nekandidoval. Z finální dvojice Martin Malík, Petr Fousek nakonec delegáti valné hromady nikoho nezvolili, další mimořádná valná hromada proběhne do konce roku.

Pelta se poté, co nedošlo ke zvolení nového vedení českého fotbalu, vzdal své dosavadní funkce předsedy, kterou kvůli obvinění neobhajoval. Možná i to mu mohlo pomoct k tomu, že soud přijal v úvahu stížnost na uvalení vazby.

Pelta strávil za mřížemi měsíc a dva dny. Kvůli zdravotním problémům byl krátce po zadržení převezený do brněnské vazební věznice.

Chronologie Peltova případu
3. května - V sídle FAČR na Strahově zasahovala policie, která zadržela předsedu asociace Miroslava Peltu. Vyšetřovatelé prohledávali kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že Pelta byl jednou ze tří osob, jež byly obviněny ze zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

4. května - Policie začala vyslýchat Peltu. Žalobci navrhli vazbu pro Peltu a náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která se domlouvala s Peltou na přípravě dotačních programů. Rozdělování dotací pak podle policie ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch blízkých.

5. května - Soud rozhodl o vazbě pro Peltu a Kratochvílovou. Pelta vzápětí podal stížnost k pražskému městskému soudu.

11. května - Pelta byl kvůli zdravotním potížím převezen z Prahy do brněnské vazební věznice s nemocnicí.

31. května - Pražský městský soud obdržel stížnosti Pelty a Kratochvílové na vzetí do vazby.

6. června - Pelta se vzdal funkce předsedy FAČR, rezignaci zaslal po svém advokátovi Bronislavu Šerákovi z vazby.

7. června - Pražský městský soud vyhověl Peltově stížnosti a rozhodl o jeho okamžitém propuštění z vazby.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud