18. prosince 2017 • 12:03

Zemřel Josef Pešice (†67). Byl u titulů Brna a Slavie, vedl také reprezentaci

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po boji s vážnou nemocí zemřel ve věku 67 let Josef Pešice. Do paměti fotbalových fanoušků se zapsal během hráčské kariéry jako jeden z členů mistrovského týmu Zbrojovky Brno v roce 1978. Během trenérské dráhy se jako asistent podílel pod titulem Slavie v roce 1996, Teplice poté dotáhl v lize na historické druhé místo, krátce vedl také českou reprezentaci po odvolání Michala Bílka na konci kvalifikace MS 2014. Pešice už dříve letos přiznal, že kvůli léčbě rakoviny mu lékaři odoperovali část žaludku. Informaci o jeho úmrtí potvrdila Fotbalová asociace ČR, pro kterou dosud pracoval jako asistent národního týmu do 21 let.



Rodák z Prahy během hráčské kariéry oblékal dres Tábora, Sparty i Slavie Praha a v sezoně 1977/78 získal s Brnem ligový titul pod vedením trenéra Josefa Masopusta . Zahrál si i na Kypru.

Trenérskou kariéru začal v roce 1987 u mládeže Sparty a v lize vedl Jablonec, Teplice a Slavii. Ve Spartě působil jako asistent. Trénoval také v Kostarice a na Kypru. Posledních sedm let se pohyboval u národních týmů jako asistent a pozorovatel.

Na podzim 2013 vedl ve třech zápasech seniorskou reprezentaci, poté co dočasně nahradil Michala Bílka, než se týmu ujal Pavel Vrba . Tým pod ním vyhrál na Maltě 4:1, v Bulharsku 1:0 a doma porazil Kanadu 2:0.

"Josefu Pešicemu bezpochyby patří výrazné místo v historii československého a posléze českého fotbalu, odvedl pro něj obrovský kus skvělé práce a jeho odchod nás všechny velmi zasáhl," uvedl v prohlášení nový předseda FAČR Martin Malík. "Takových osobností, které se výrazně prosadí v hráčské i trenérské kariéře, není mnoho," dodal.

Při jarním derby Slavie se Spartou Pešice přiznal zdravotní problémy. „Jsem po operaci. Vzali mi kus žaludku, a teď absolvuji pooperační léčebné procedury,“ řekl tehdy Blesku (Více čtěte ZDE>>>). „Tak to bývá. Stane se to spoustě lidí a já věřím, že léčba bude úspěšná,“ dodal odhodlaně. Nakonec byla nemoc silnější.

V září bylo patrné, že s Pešicem není vše v pořádku
V září bylo patrné, že s Pešicem není vše v pořádku

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud