Miroslav Horák
24. září 2013 • 12:00

Prospal trénuje s budějovickým Motorem. Začne hrát první ligu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozor, pozor. Václav Prospal (38) je zpátky doma na jihu Čech a od včerejška trénuje s týmem budějovického Motoru. Začne tu hrát první ligu? Zatím zůstává jen u zbožných přání, velký comeback se nepřipravuje. Veterán NHL se s vedením klubu do jednání dosud nepustil.



Před víkendem přiletěl z Floridy domů na Hlubokou, od pondělka je k vidění na mateřském ledě. Ve městě se tahle zpráva poměrně rychle rozšířila, stejně tak optimismus fanoušků, pro něž by byla Prospalova přítomnost další vzpruhou po letním vystěhování týmu do Hradce Králové.

A zdaleka nejen oddaní příznivci Motoru by zařazení uznávaného útočníka brali všemi deseti. „Samozřejmě, že mít takového hráče v týmu by si přál každý trenér. Ale o tom by měl mluvit spíš Venca. Je to na něm,“ odpinkl míček sportovní ředitel klubu a kouč Radek Bělohlav.

A Prospal, jak se zdá, trvá na svém. Do Budějovic se přišel ukázat kvůli solidním tréninkovým možnostem, protože na Floridě, kde s rodinou tráví většinu roku, se musel připravovat více méně individuálně.

Do zápasů se nehrne. „Prvně za dvacet let, nepočítám-li výluky, jsem nebyl součástí tréninkového kempu NHL. A protože nemám za sebou žádnou skutečně pořádnou přípravu na ledě, rozhodl jsem se přiletět domů do Česka, kde chci pořádně trénovat a čekat, zda dorazí nějaká zámořská nabídka,“ objasnil pro Sport po včerejším podvečerním tréninku v Budvar Areně.

V okolí svého bydliště v Tampě zůstal téměř osiřelý, v minitýmu měl k ruce jen Filipa Kubu, Jana Hlaváče a Rusa Nikitu Alexejeva. Tréninkové jednotky logicky nestály za moc.

Aby se dostal do formy, potřebuje Prospal kvalitnější procedury. Pokud chce ještě pomýšlet na uplatnění v NHL, musí se dostat do pořádného záběru.

„Kdyby mi náhodou někdo z NHL zavolal, musím být připravený na sto procent. A to bych nebyl, kdybych v Americe zůstal. Se ženou jsem se domluvil, že ještě předtím, než bych udělal velké životní rozhodnutí, pokusím se o tu naději maximálně zabojovat. A té podřídím všechno.“

Od budějovických kustodů 38letý Prospal vyfasoval tréninkový úbor a tak tomu bude i nadále, byť by si současní šéfové Motoru evidentně přáli víc.

„S Vencou jsme kamarádi, různě nám pomohl a my ho necháváme trénovat s naším týmem. O angažmá jsme doteď nejednali. Jak to dopadne dál, to je jiná věc. Teď s námi jen trénuje, stejně jako během léta. V pondělí přišel poprvé a pokračuje dál,“ doplnil Bělohlav.

Na soupisce pro prvoligová utkání však majitel 1108 startů v NHL a naposledy hráč Columbusu figurovat nebude, ačkoli třeba lídr týmu Aleš Kotalík avizoval, že bude kamaráda přemlouvat.

„Určitě ne,“ vypálí Prospal rychle. „Nesmírně si vážím toho, že tady mohu s klukama trénovat, podmínky tu mám optimální, jsem tu doma. Nebylo jednoduché nechat rodinu v Americe, ale jsem tu striktně kvůli trénování. Zavřít dveře za kariérou v NHL mohu kdykoliv. Ale já pořád cítím, že jistou šanci mám. A dokud je, budu se o ni rvát,“ slibuje.

Jihočechům se v první lize daří, chmury po úvodní porážce 0:3 s Havlíčkovým Brodem zahnali třemi výhrami v řadě a zítra míní doma zatočit s Litoměřicemi. S Václavem Prospalem na tribuně. Jen tam…

Takhle válel v extralize při výluce. Václav Prospal v dresu Českých Budějovic právě vstřelil gól do sítě Kladna
Takhle válel v extralize při výluce. Václav Prospal v dresu Českých Budějovic právě vstřelil gól do sítě Kladna

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud