František Suchan
6. května 2013 • 13:02

NHL počká, Kovář jde do Jekatěrinburku. Pro mě nejlepší volba, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední roky patřil k absolutní špičce extraligy, dílčí úspěchy budějovického Mountfieldu byly jeho velkou zásluhou. Jakub Kovář, dvojnásobný bronzový medailista z mistrovství světa, se ale s tuzemskou soutěží loučí. Podepsal dvouletou smlouvu s Jekatěrinburkem, týmem ze spodku KHL. Zvolil jistotu výdělku i vytížení, sen o NHL odložil. Prozatím.



Očekávaný krok, nečekaný klub. Jakub Kovář je na odchodu z Českých Budějovic. „Moc se těším, už dlouho jsem uvažoval o nějakém novém angažmá,“ přiznal 24letý gólman pro iSport hned po zveřejnění přestupu do Jekatěrinburku. O změně Kovářova angažmá informoval na základě ruských zdrojů už Nedělní Sport.

V případě Avtomobilistu nejde o top klub, v uplynulé sezoně KHL byl poslední, šéfové ale pracují na vzestupu renomé. Pomoct s tím má právě i nadaný brankář. „Bohužel, kvůli dlouhému zranění se mi letos nesešlo tolik nabídek, jak jsem si i sám představoval, pár jsme jich s agentem zvažovali, ale tahle se jevila jako nejlepší pro mě osobně,“ připustil Kovář.

„V Jekatěrinburku se bude budovat nový mančaft, a když to půjde, jak by mělo, moje pozice tam bude nejjistější. V jiných klubech, kam jsem mohl jít, bych byl ve dvojici s jinými brankáři,“ nezastíral extraligový rekordman v počtu odchytaných minut za sezonu.

Navíc pro Jekatěrinburk rozhodly i další aspekty. „Nové vedení klubu o mě stálo už dřív, když ti lidé působili jinde, znají mě, navíc jde o krásné město, z něhož mám přímý spoj do Česka několikrát do týdne. To je taky důležitá věc,“ líčil Kovář.

„Doufám, že jsem se rozhodl dobře a že klub dodrží slovo, že bude doplňovat tým a během pár let bychom se měli dostat mezi mužstva, peroucí se o play off.“

Pak je tu ještě jedna otázka. NHL. Kovář je draftovaný Flyers a o zájem z nejlepší ligy světa by taky nebyla úplná nouze. Jenže on na rovinu popsal, jak se věci měly…

„Se zámořím to bylo jasné. Původně mě chtěla Philadelphie, ale nakonec tam přivedli Masona, dali mu novou smlouvu, takže teď mají tým plný. Jelikož jim po draftu moje práva pořád patří, šel bych na waiver list, kde by si mě mohly vzít ostatní kluby, jenže pořád bych musel podepisovat dvoucestnou smlouvu,“ líčil, jak uvažoval.

Přesun na farmu a podstatně nižší gáži totiž nechtěl riskovat. „To si v pětadvaceti letech nemůžu dovolit, potřebuju hokejem vydělat nějaké peníze, protože nikdy nemůžu vědět, jak dlouhou budu mít kariéru. V mém věku by dvoucestná smlouva byla velký risk,“ přiznal.

Svého snu o NHL se ale nevzdává. „V Jekatěrinburku jsem podepsal na dva roky, pak mi bude sedmadvacet, a to se už dá získat rovnou jednocestná smlouva. Kdyby pak náhodou zájem byl a nabídka přišla, to už by bylo o něčem jiném,“ zahleděl se do budoucna.

Aktuálně je Kovář jako narychlo povolaná záloha s národním týmem na mistrovství světa ve Švédsku, odkud ale podle všeho zase brzy odcestuje zpátky domů, protože zdravotní stav Ondřeje Pavelce se zlepšil.

Přestupem do KHL následuje svého bratra Jana, útočníka mistrovské Plzně, který se před dvěma týdny domluvil s Magnitogorskem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud