13. prosince 2015 • 10:12

Spolehlivý Gudas se vrátil. Má nejtvrdší ránu z týmu, chválí gólman

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na začátku sezony musel přesvědčovat o tom, že místo v sestavě mu patří. V prosinci se znovu trochu bál, aby na něj po návratu z třízápasového distancu stále zbylo. Všechno ale pro řízného obránce Radko Gudase z Philadelphie proběhlo v porádku, v sestavě Flyers už si svou pozici vybudoval a drží ji pevně.



Poslední tři týdny jsou na ledě pro Gudase vydařené. Cítí se dobře, má důvěru trenéra Davea Hakstola a také ji splácí. Malou kaňkou na jeho posledních vystoupeních byl přísný třízápasový trest od vedení ligy za faul na Miku Zibanejada z Ottawy. "Snad za ty tři zápasy zase vyběhnu zpátky," svěřil své obavy minulý týden při rozhovoru pro deník Sport.

Ale byly plané. Gudas se vrátil ve čtvrtek do páru k ofenzivně laděnému Michaelu Del Zottovi a hned předvedl proti St.Louis nejlepší výkon sezony. Při výhře 4:2 odehrál téměř 23 minut a do statistik zapsal čtyři kladné body. Čímž vyrovnal svůj osobní rekord.

"Gudas už se stal důležitou součástí naší defenzivní skladby. Hraje teď velmi dobře a přináši do hry svůj osobitý element," chválil pro klubové stránky českého obránce kouč Dave Hakstol a nezapomněl připomenout to, jak si bývalý bek Tampy libuje ve fyzické hře. "Tvrdě pracoval, aby se mohl vrátit, poslední dobou je neuvěřitelný," pokračoval kouč v superlativech.

Tabulka hitů v NHL:
1. Martin (NY Islanders) - 156
2. Borowiecki (Ottawa) - 131
3. Gudas (Philadelphia) - 130
4. Komarov (Toronto) - 129
5. Clutterbuck (NY Islanders) - 125

V hokejovém zákulisí se to dávno dobře ví. Gudas patří k hráčům, kteří rádi soupeři znepříjemní pobyt na ledě. Když je v akci, je třeba mít neustále hlavu nahoře, protože český olympionik se neštítí zákroků na hranici pravidel. V počtu rozdaných hitů je s číslem 130 na třetím místě v lize, a to vynechal šest utkání. S průměrem 5,4 hitu na utkání je v lize úplně nejlepší.

Ale nejen hra do těla je jeho specialitou. Gól sice ještě letos nedal, přesto se snaží a minimálně v kabině Flyers každý ví, že to dokáže. "Chtěl bych svůj první za Flyers dát co nejdřív," řekl na začátku víkendu, před prohranou (1:3) bitvou s Dallasem.

Jeden chlapík, co si je střeleckou potencí svého spoluhráče dost jistý, je brankář Steve Mason. Ten Gudase dokonce označil za hráče s nejtvrdší střelou v mužstvu. "Máme v týmu pár kluků, co umí dát pořádnou pecku, ale tak když to říká brankář, nebudu nesouhlasit," culil se v rozhovoru pro philly.com.

A šancí k prvnímu gólu má více í diky zvýšené účasti na ledě. S dvaceti minutami a padesáti vteřinami je průměrně třetím nejvytíženějším mužem sestavy Flyers!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud