8. února 2016 • 13:35

Faksa si v NHL buduje pověst. Defenzivně je na něj spoleh, těší kouče

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne každá cesta na výsluní je hladká a snadná. Útočník Radek Faksa šel na draftu NHL na řadu jako třináctý hráč, a to je vyhlídka velice slušná. Jenže trasa do nejlepší ligy světa pro něj nebyla tak hladká, jako pro mnohé další. Čím dál víc se ale zdá, že našlapané mužstvo Dallasu pro něj brzy už bude trvalým domovem. Nedávno se dočkal svého třetího povolání v sezoně.



"Jeho hra se mi líbí. Dře ve vlastním oslabení a můžu se na něj spolehnout ve vypjatých chvílích. Navíc výrazně zlepšil bruslení," vykládal novinářům trenér Lindy Ruff poté, co dostal otázku, proč zrovna český útočník byl v tuto chvíli tím vyvoleným.

Mnozí experti na adresu dvaadvacetiletého hokejisty už vícekrát utrousili, že AHL už je mu malá. V barvách Texas Stars nasbíral ve 28 zápasech celkem 26 bodů, s patnácti góly se dělí o druhé místo v týmové tabulce. I když jeho parťáci mají téměř jednou tolik odehraných utkání.

"Není to přece o bodech, je to o týmu a nám se teď prostě daří a vyhráváme," řekl Faksa, který v posledních devíti utkáních na farmě sesbíral třináct bodů a dvanáct kladných zářezů do tabulky +/-.

Ale spíš než body je ta druhá statistika pro vedení Stars klíčová. Z Faksy se totiž pomalu stává velmi dobrý defenzivní útočník a těch není nikdy dost. Se 172 brankami má Dallas nejlepší ofenzivu v celé soutěži, takže svou hvězdičku nasazuje ke službě spíš do čtvrtých formací a na bránění oslabení.

"I já to tak v hlavě mám, vím, že v první řadě se musím postarat o defenzivu. Samozřejmě mě ale baví i útočení," řekl Faksa pro oficiální stránky klubu.

Každopádně bývalý juniorský reprezentant se netrápí tím, jaká práce mu v prvním týmu bude přidělena. On je v první řadě rád, že zelený dres Dallasu začíná oblékat čím dál častěji. "Každé další povolání je pro mou adaptaci snazší. Hrát NHL je privilegium, jsem rád, že jsem tu," sdělil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud